Ενα εμβόλιο «μπλοκάρει» τον ιό HIV

Ανακαλύφθηκε μάλλον τυχαία από ομάδα επιστημόνων

Ενα εμβόλιο που μπλοκάρει τη μόλυνση από τον ιό HIV ανέπτυξε διεθνής επιστημονική ομάδα με ερευνητές από τη Γαλλία και την Κίνα, ανακάλυψη που, όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους, έγινε μάλλον… τυχαία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντεκάρτ στο Παρίσι σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γκουανγκζού της Κίνας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο σταματά πλήρως τη μόλυνση που προκαλεί ο ιός SIV, δηλαδή ο αντίστοιχος ιός του HIV στους πιθήκους. Επίσης, το εμβόλιο μείωσε σημαντικά τον αριθμό των σωματιδίων του ιού στον οργανισμό των πιθήκων που είχαν ήδη μολυνθεί από τον SIV.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζει το νέο εμβόλιο είναι απρόσμενα καλά, ακριβώς επειδή η δράση του είναι πάρα πολύ απλή! Οπως εξηγούν, το εμβόλιο χορηγείται από το στόμα και λειτουργεί με αντίθετο τρόπο από ό,τι τα περισσότερα εμβόλια, αφού δεν προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού, αλλά καταστέλλει αυτή που υπάρχει.

Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο ο HIV όσο και ο SIV για να πολλαπλασιαστούν και να μολύνουν τον οργανισμό χρειάζονται τα κύτταρα CD4. Για τον λόγο αυτόν, ένας από τους στόχους της πρόληψης του HIV είναι η ανάπτυξη ενός εμβολίου που εισάγει στον οργανισμό έναν ιό χωρίς να προκαλεί κάποια αντίδραση του ανοσοποιητικού, αλλά να ξεγελά τον οργανισμό ώστε να νομίζει ότι ο ιός είναι ακίνδυνος. Ετσι, το νέο εμβόλιο ενισχύει την παραγωγή ενός άλλου τύπου κυττάρων που λέγονται CD8 και δεν επιτρέπουν στα CD4 να αναγνωρίσουν τον SIV. Με τον τρόπο αυτόν προλαμβάνεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα ο ιός να μη μολύνει τα CD4, επομένως και τον οργανισμό.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Immunology» και αναφέρει επίσης ότι το εμβόλιο περιέχει φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια, όπως τα στελέχη των προβιοτικών. Οι κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν σύντομα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ