Ανακούφιση για τους υπέργηρους δεσπότες

«Παγώνει» το άρθρο που τους απαλλάσσει από τη θέση

ΔΕΝ αποκλείεται για το παρόν εκκλησιαστικό έτος, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, να «παγώσει» το άρθρο 34, παράγραφος 3 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (πρόκειται για τον νόμο 590/1977). Το άρθρο αυτό έχει γίνει από πέρυσι τον Νοέμβριο ο φόβος και ο τρόμος εκείνων των μητροπολιτών που ο Θεός τούς δίνει χρόνια. Γράφει το άρθρο 34, παρ. 3: «Μητροπολίτης καταστὰς ἀνίκανος πρὸς ἐκπλήρωσιν τῶν καθηκόντων του καὶ μὴ ὑποβαλὼν παραίτησιν ἀπαλλάσσεται τούτων κατόπιν ἀποφάσεως εἰδικῆς Ἐπιτροπῆς, ἀποτελουμένης ἐκ τοῦ Προέδρου τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας, ἢ τοῦ νομίμου ἀναπληρωτοῦ αὐτοῦ, ὡς Προέδρου καὶ δύο καθηγητῶν τῆς Ἰατρικῆς Σχολῆς τῶν Πανεπιστημίων τῆς Χώρας».

Το άρθρο αυτό ενεργοποιήθηκε ξαφνικά τον Νοέμβριο του 2013 από τα μέλη της ΔΙΣ κι έτσι απομακρύνθηκε από τον θρόνο της Μητρόπολης Κίτρους ο κ. Αγαθόνικος που βρισκόταν σε κώμα. Τον Μάρτιο του 2014 υπό τον φόβο της επιτροπής παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Φωκίδος κ. Αθηναγόρας, ενώ το ίδιο έπραξε προχθές ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος. Τη βάσανο της τριμελούς επιτροπής πέρασε και μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, ο οποίος τελικά εκρίθη αδύναμος να διοικήσει τη Μητρόπολή του. Πώς και γιατί εκτιμάται όμως ότι θα «παγώσει» από την παρούσα Διαρκή Ιερά Σύνοδο η ενεργοποίηση του άρθρου 34;

Το σκεπτικό, σύμφωνα με μητροπολίτη, είναι απλό: Στη σύνθεση της παρούσας ΔΙΣ υπάρχουν αρκετοί υπέργηροι μητροπολίτες, όπως ο Κεφαλληνίας Σπυρίδων που είναι 88 ετών, ο Καρπενησίου Νικόλαος που είναι 85 ετών, ο Σταγών κ. Σεραφείμ που είναι 82 ετών, ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος 79 ετών κ.ά. «Είναι δυνατόν οι ιεράρχες της παρούσας Συνοδικής Περιόδου να συμφωνήσουν για την ενεργοποίηση του άρθρου που θα ελέγξει αν κάποιος υπέργηρος μητροπολίτης μπορεί να εκτελέσει επαρκώς τα μητροπολιτικά του καθήκοντα;» αναρωτιέται με νόημα συνοδικός μητροπολίτης της περασμένης περιόδου και απαντά: «Σίγουρα όχι!». Για την ιστορία: σήμερα στο σώμα της Ιεραρχίας δεκαπέντε ιεράρχες είναι άνω των 80 ετών, περίπου πενήντα είναι μεταξύ 40 και 70 ετών, ενώ οι υπόλοιποι από 70 έως 80 ετών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ