Δυνατό χαρτοφυλάκιο για τον Δημ. Αβραμόπουλο

Πιθανότατα διορίζεται επίτροπος Μετανάστευσης

Μπορεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με τους νέους επιτρόπους… κυκλοφορούν. Ενώ ο κ. Γιούνκερ περνάει από συνέντευξη τους επιτρόπους, διαδικασία από την οποία πέρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο ιστότοπος EurActiv έχει στην κατοχή του το προσχέδιο της επόμενης επιτροπής με το χαρτοφυλάκιο που αντιστοιχεί σε κάθε επίτροπο.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το έγγραφο -δεν αποτελεί την τελική απόφαση για τους διορισμούς των χαρτοφυλακίων- ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά και αυτό δεν είναι άλλο από τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Αν το προσχέδιο οριστικοποιηθεί, τότε θα πρόκειται για επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, αφού ο κ. Αβραμόπουλος θα χειρίζεται ένα ευαίσθητο για τη χώρα μας θέμα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαρροές σχετικά με τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αποκαλύπτουν το σκληρό παζάρι για τις οικονομικές θέσεις-κλειδιά, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Πιερ Μοσκοβισί φαίνεται προς το παρόν να χάνει την πολυπόθητη για τη Γαλλία θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, την οποία καταλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν.

Το σχέδιο με τη σύνθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων που δημοσιεύει το δίκτυο EurActiv δεν είναι τελικό και ενδέχεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές, καθώς το Βέλγιο ανακοίνωσε τελικά το πρόσωπο που θα βρεθεί στην Επιτροπή Γιούνκερ, αυτό της Μάριαν Τίσεν. Εξάλλου ο μελλοντικός πρόεδρος της Κομισιόν ανακατεύει την τράπουλα προκειμένου να ενισχύσει τον θεσμικό ρόλο των αντιπροέδρων και να δώσει σημαντικά χαρτοφυλάκια στις γυναίκες επιτρόπους. Με τη Μάριαν Τίσεν από το Βέλγιο η νέα επιτροπή θα περιλαμβάνει εννέα γυναίκες, μία περισσότερη από την Επιτροπή Μπαρόζο ΙΙ.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη ξεκινήσει τις συναντήσεις με τους 27 υποψήφιους επιτρόπους και αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της Επιτροπής στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ