Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Αέρινη η Ελενα Τοπαλίδου για το brand Kourbela

Η Ελενα Τοπαλίδου έκλεψε την παράσταση και ως μοντέλο...

Η North Star Entertainment παρουσιάζει τα σχέδια του Project VORIA του νέου...

Τα επίσημα σχέδια και τη στρατηγική της για το...

Τι δείχνουν και τι κρύβουν οι Καρυάτιδες

Νέες συζητήσεις και θεωρίες για το αν ο τάφος έχει τελικά συληθεί

Οι δύο Καρυάτιδες που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι προκάλεσαν θαυμασμό σε Ελλάδα και εξωτερικό, ωστόσο το σπασμένο πρόσωπο της μιας πυροδότησε νέες συζητήσεις και θεωρίες για το αν ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί ή όχι.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η απουσία μέρους του προσώπου της μιας Καρυάτιδας οφείλεται σε γήρανση των υλικών και όχι σε τυμβωρύχους και αρχαιοκαπήλους που απέκτησαν πρόσβαση στο αρχαίο μνημείο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων αρχαιολόγων, τα κομμένα χέρια των δύο γλυπτών ίσως σημαίνουν ότι κάποιος μπήκε στον τάφο και τα έσπασε θέλοντας να αφαιρέσει τον μόλυβδο που είχε χρησιμοποιηθεί για τη στήριξή τους. Αλλα σενάρια θέλουν η καταστροφή των γλυπτών να έγινε στο πέρασμα των χρόνων από ορισμένους που απλώς ήθελαν να καταστρέψουν τα αγάλματα, όπως για παράδειγμα κάποιοι πρωτοχριστιανοί.
t543ty45y 3Οι Καρυάτιδες φορούν χιτώνες, έχουν μακριά μαλλιά έως τους ώμους, ενώ το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης είναι προτεταμένα αποτρέποντας συμβολικά την είσοδο σε όσους θα το επιχειρούσαν, πράγμα που δείχνει ότι στο μνημείο είναι θαμμένο σημαίνον πρόσωπο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχει βρεθεί άλλος μακεδονικός τάφος με Καρυάτιδες ή Σφίγγες και το γεγονός είναι μοναδικό, χωρίς ωστόσο να μπορεί προς το παρόν να εξηγηθεί. Πάντως ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας είπε χθες ότι η αποκάλυψη της αλήθειας είναι θέμα ημερών. «Είναι γοητευτικές οι εικασίες που ακούγονται σχετικά με το πρόσωπο που έχει ενταφιαστεί εκεί, αλλά είναι θέμα ημερών να μάθουμε την αλήθεια» δήλωσε και χαρακτήρισε τις εργασίες στην Αμφίπολη «άσκηση υπομονής». «Είμαστε τώρα μπροστά στους προθαλάμους και σύντομα θα μπούμε στο κυρίως μνημείο, και θα είμαστε μπροστά στην τελική εκδοχή του» σημείωσε ο υπουργός.

Διασημότερος εκπρόσωπος αυτών των γλυπτών είναι οι έξι Κόρες που στήριζαν την οροφή στο Ερέχθειο, οι πέντε από τις οποίες βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης και η έκτη που την αφαίρεσε ο Ελγιν στο Βρετανικό Μουσείο. Πρόδρομες μορφές των Καρυάτιδων του Ερεχθείου θεωρούνται οι Κόρες που στόλιζαν τον Θησαυρό των Σιφνίων, ο οποίος χρονολογείται λίγο πριν το 525 π.Χ. και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία στο ιερό των Δελφών.

Αντριου Τσαγκ: Η Ολυμπιάδα ή η Ρωξάνη στον τύμβο της Αμφίπολης
t543ty45y 1
Τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα ή τη σύζυγό του Ρωξάνη «βλέπει» πιθανότατα πίσω από τις σφίγγες και τις Καρυάτιδες του επιβλητικού τύμβου στην Αμφίπολη ο γνωστός αιγυπτιολόγος Αντριου Τσαγκ. Μιλώντας στο Discovery Channel, ο διεθνούς φήμης καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο τάφος ανήκει σε μέλος ή μέλη βασιλικής οικογένειας και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα ευρήματα που έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας.

«Οι ροζέτες στην Αμφίπολη μοιάζουν πολύ με εκείνες που βρέθηκαν στο χρυσό φέρετρο του Φιλίππου Β’. Το πιθανότερο είναι ότι στον τύμβο έχει ταφεί η βασίλισσα Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό εύρημα και το γεγονός ότι έχουμε ένα δεύτερο ζευγάρι γυναικείων γλυπτών αυξάνει τις πιθανότητες να ανήκει ο τάφος σε μια σημαντική βασίλισσα» υποστήριξε ο γνωστός αιγυπτιολόγος.

Η άποψή του βασίζεται και στο γεγονός ότι οι σφίγγες στην είσοδο του τάφου θεωρούνται χαρακτηριστικό σύμβολο των Μακεδόνων από τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, τόσο η βασίλισσα Ολυμπιάδα όσο και η σύζυγος του Μεγάλου Αλέξανδρου Ρωξάνη πέθαναν στην Αμφίπολη. «Ακόμα και ένας συνδυασμός των δύο γυναικών δεν είναι απίθανος» κατέληξε ο Αντριου Τσαγκ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...