Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Δίχτυ ασφαλείας για τον φονικό ιό

Βορίδης: Σε πλήρη ετοιμότητα οι ελληνικές Αρχές για ενδεχόμενο κρούσμα Εμπολα. Γιατί φοβούνται τις χώρες της λιτότητας

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ενδεχόμενο κρούσμα του θανατηφόρου ιού Εμπολα. Ηδη έχουν προσδιοριστεί το νοσοκομείο και τα εργαστήρια που θα χειριστούν τυχόν ύποπτο περιστατικό, ενώ σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, στην οποία θα εξεταστεί αν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον προληπτικά μέτρα. Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη προσαρμοστεί στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λαμβάνοντας «όλα τα μέτρα».

Οι οδηγίες

Οπως διευκρίνισε, οι κρατικές Αρχές των σημείων εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ.) έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για τον χειρισμό οποιουδήποτε ύποπτου περιστατικού σε ταξιδιώτη που προέρχεται από περιοχή που πλήττεται από τον Εμπολα, ενώ ειδική ενημέρωση υπάρχει και για όσους ταξιδεύουν προς μια τέτοια περιοχή. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν οριστεί νοσοκομείο και εργαστήριο αναφοράς, που διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό για τη διαχείριση τυχόν ύποπτου κρούσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο αναφοράς είναι το «Αμαλία Φλέμινγκ», ενώ με την εξέταση των δειγμάτων έχουν επιφορτιστεί τα μικροβιολογικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η θωράκιση της Ελλάδας έναντι του Εμπολα θα αποτελέσει το αντικείμενο νέας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας, όπου θα συζητηθεί η πορεία των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και αν χρειάζεται η λήψη περισσοτέρων. Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι οι υγειονομικές Αρχές διεξάγουν άτυπες ασκήσεις ετοιμότητας εφαρμόζοντας τα αυστηρά πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων σε περιστατικά που δεν «πολυταιριάζουν» στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κρούσματος Εμπολα.

Πάντως τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μη ετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη «άφιξη» του ιού έκρουσε ειδικός λοιμωξιολόγος στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών. «Η πλειονότητα των μεγάλων χωρών διαθέτει κανόνες και μέτρα, αλλά υπάρχουν αρκετά κενά ώστε να μην είναι δυνατόν να αποκλειστούν εν σειρά σφάλματα. Κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί από τη λιτότητα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Νέιθαν Κλάμεκ.

Απομόνωση

Εκτίμησε ωστόσο ότι στην Ευρώπη δεν θα υπάρξει επέκταση της νόσου, διότι «οι διαγνωστικές μας ικανότητες, οι δυνατότητες απομόνωσης και ιατρικής φροντίδας των ασθενών είναι αρκετά μεγάλες για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης». Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι ευρωπαϊκές Αρχές, όπως ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της Κομισιόν, Φρεντερίκ Βενσάν, που τόνισε ότι «μία επιδημία Εμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη».
Τέλος, οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι επιδεινώθηκε η υγεία της 44χρονης νοσοκόμας που μολύνθηκε από τον ιό. Τέλος, ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ απεβίωσε ασθενής που νοσηλευόταν στα Σκόπια

Στοιχεία-σοκ! 4.000 νεκροί από την επιδημία

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιδημία του ιού Εμπολα στην Ιστορία είναι η ανθρωπότητα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών να τη συγκρίνει με αυτή του AIDS τη δεκαετία του 1980.
Ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τους 4.000 επί συνόλου 8.033 κρουσμάτων, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ο ΠΟΥ δεν διαθέτει στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατάσταση στη Λιβερία συνεχίζει να επιδεινώνεται, δεδομένης της επανεμφάνισης του ιού σε μια περιοχή που είχε κηρυχθεί ελεύθερη από αυτόν έπειτα από δύο εβδομάδες, τη στιγμή που στη Σιέρα Λεόνε καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις τελευταίες επτά έως οκτώ εβδομάδες.

Αντιδράσεις για τον σκύλο της Ισπανίδας

yjtyj

Οι έντονες αντιδράσεις διαμαρτυρίας από υπερμάχους των δικαιωμάτων των ζώων στα social media και όχι μόνο δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν την ευθανασία του Εξκάλιμπερ. Ο σκύλος της Ισπανίδας νοσοκόμας που προσεβλήθη από τον ιό Εμπολα θανατώθηκε έπειτα από απόφαση των ισπανικών Αρχών, καθώς έκριναν ότι υπήρχε κίνδυνος να μεταδώσει την ασθένεια στους ανθρώπους. Σύμφωνα με στοιχεία, οι σκύλοι μπορεί να είναι φορείς θετικών αντισωμάτων του ιού, ωστόσο γάλλος ειδικός ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε λόγος να θανατώσουν το σκυλί. Θα ήταν αρκετό να τεθεί σε απομόνωση.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...