Νέα θεραπεία στη στένωση αορτής

Τεχνητή βαλβίδα θα καταργήσει την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς

Μια διαφορετική θεραπεία για την αορτική στένωση, που θα απαλλάσσει τους ασθενείς από την ανάγκη υποβολής σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, δοκιμάζεται αυτόν τον καιρό σε νοσοκομεία των ΗΠΑ. Η νέα θεραπευτική προσέγγιση γίνεται με τη βοήθεια μιας μικρής συσκευής που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιώνει την πρόσβαση των γιατρών στην καρδιά του ασθενούς και ειδικότερα στην αορτική βαλβίδα, αλλά και να μειώνει τον κίνδυνο αγγειακών επιπλοκών.

Η νέα συσκευή φέρει την ονομασία CoreValve Evolut R System και αντικαθιστά την αορτική βαλβίδα χωρίς να γίνει αφαίρεσή της, αλλά μέσω μιας ελαφρώς επεμβατικής διαδικασίας που καταργεί την ανάγκη επέμβασης ανοιχτής καρδιάς. Για να επιτευχθεί αυτό η συσκευή εισάγεται μέσω μιας αρτηρίας στο πόδι και στη συνέχεια καθοδηγείται μέσω των άλλων αρτηριών στην καρδιά. Οταν φτάσει στη θέση της, η συσκευή «διαστέλλεται» και αναλαμβάνει τη…. δουλειά της βαλβίδας βοηθώντας το οξυγονωμένο αίμα να φτάνει με επάρκεια στην καρδιά.

Το CoreValve Evolut R System έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται από το Καρδιαγγειακό Κέντρο Frankel του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, το οποίο συμμετέχει μαζί με άλλα εξειδικευμένα καρδιολογικά κέντρα των ΗΠΑ στην κλινική δοκιμή της συσκευής. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα μελετηθεί η ασφάλεια της συσκευής σε ασθενείς με σοβαρή αορτική στένωση, οι οποίοι κινδυνεύουν σοβαρά να υποβληθούν σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Στη δοκιμή θα συμμετάσχουν συνολικά 250 ασθενείς από 25 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ οι επιστήμονες έχουν ήδη εμφυτεύσει τη συσκευή σε 87χρονη ασθενή από το Μίσιγκαν, που παρουσιάζει σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί τη συχνότερη βαλβιδική καρδιοπάθεια στις ανεπτυγμένες χώρες και την τρίτη συχνότερη καρδιακή νόσο μετά τη στεφανιαία νόσο και την υπέρταση. Οταν προσβάλλει τους ασθενείς, περιορίζει τη ροή του αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, γεγονός που προκαλεί αδυναμία και ελλιπή λειτουργία της καρδιάς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και αυξημένο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ