Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

H μπαλάντα της φτώχειας

Στοιχεία-σοκ από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2013. Η πείνα χτυπά την πόρτα και αυτών που έχουν

Στατιστικά στοιχεία-σοκ που μαρτυρούν τη (δύσκολη) καθημερινότητα ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά – όπως τρόφιμα, περιλαμβάνονται στην έρευνα «Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των νοικοκυριών 2013» (εισοδήματα 2012), την οποία δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Με τους αριθμούς να «μιλούν» επισήμως για 2.529.000 Ελληνες σε κίνδυνο φτώχειας (δηλαδή, ποσοστό 23,1% του πληθυσμού για το 2013), προκύπτει πως η στέρηση αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τον «φτωχό» πληθυσμό, αλλά και μέρος του «μη φτωχού»! Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται σε 5.023 ευρώ ετησίως και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι στη σχετική έρευνα δεν έχουν συμπεριληφθεί πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές (άστεγοι, τρόφιμοι σε ιδρύματα, Ρομά).

Με το 20,3% του πληθυσμού (από 19,5% το 2012 και 15,2% το 2011) να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, δηλαδή να στερείται τουλάχιστον τέσσερις από τις εννέα κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, αποκαλύπτεται πως είναι πλέον… πολυτέλεια όχι μόνο διακοπές μιας εβδομάδας ή το αυτοκίνητο, αλλά επιπλέον το… κοτόπουλο, το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά στο οικογενειακό τραπέζι κάθε δεύτερη ημέρα, το πλυντήριο ρούχων, η έγχρωμη τηλεόραση και η θέρμανση στο νοικοκυριό! Επιπλέον, σχεδόν 4 στους 10 «μη φτωχούς» (και το 79,1% των φτωχών) αδυνατούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους 550 ευρώ. Οσο για τα πάγια έξοδα, οι λογαριασμοί (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ) φαντάζουν εφιάλτης για το 33,3% του πληθυσμού! «Ακριβή» υπόθεση είναι και η διατροφή, καθώς ποσοστό 12,5% (το 41,5% του φτωχού πληθυσμού και το 4,7% του μη φτωχού) δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά, ενώ σε… κρύα (τον χειμώνα) σπίτια διαμένουν σχεδόν 3 στους 10 Ελληνες (το 48,6% του φτωχού και το 24,3% μη φτωχού εκφράζει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 60,3% του φτωχού πληθυσμού και το 37,4% του μη φτωχού δηλώνουν ότι επιβαρύνονται πολύ από τις δαπάνες στέγασης, το 22,8% του φτωχού πληθυσμού και το 9% του μη φτωχού δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν τουλάχιστον ένα επιβατικό αυτοκίνητο λόγω οικονομικής αδυναμίας και το ίδιο συμβαίνει με το 18,1% των φτωχών νοικοκυριών και το 9,4% των μη φτωχών που δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τον χρειάζονται. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχει υπολογιστεί ότι τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.428 ευρώ τον μήνα και τα μη φτωχά 1.879 ευρώ το λιγότερο. Από το σύνολο του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, προκύπτει ότι το 21,6% είναι από την ηλικιακή κατηγορία 18-64 ετών και το 13,7% ηλικίας από 65 χρόνων και άνω.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...