«Μισό μέτρο» αγωνίας από το μεγάλο μυστικό

Η αφαίρεση χώματος από το υπόλοιπο δάπεδο ίσως δείξει ποιος βρίσκεται στον τάφο της Αμφίπολης

Τις ελπίδες για την αποκάλυψη του μεγάλου «μυστικού» της Αμφίπολης, δηλαδή για την απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι ο “ένοικος”» του μεγαλειώδους ταφικού μνημείου, έχει αναπτερώσει η ανακάλυψη του εντυπωσιακού ψηφιδωτού δαπέδου στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες. Το μαγευτικό ψηφιδωτό δεν έχει βγει ολόκληρο στο φως, καθώς απομένει η αφαίρεση 60 εκατοστών χώματος από το δάπεδο (κάτι που αναμένεται εντός της εβδομάδας) και στο συγκεκριμένο τμήμα, εφόσον απεικονίζεται ακόμα ένα πρόσωπο, πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι ο νεκρός!

Υπενθυμίζεται ότι το εντυπωσιακό ψηφιδωτό (η αποκάλυψη του οποίου έκανε τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης) απεικονίζει τον θεό Ερμή, με φτερωτά σανδάλια, να συνοδεύει ένα άρμα, το οποίο σέρνουν δύο κάτασπρα άλογα. Οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν την εικόνα μια τυπική νεκρική παράσταση που δείχνει τη μετάβαση στον Αδη και μάλιστα όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο τρόπος απεικόνισης του γενειοφόρου άνδρα επάνω στο άρμα, το γεγονός δηλαδή ότι είναι γυμνός και φορά στο κεφάλι του ένα δάφνινο στεφάνι, δείχνει ότι πρόκειται για τη «μετάβαση» ενός πολύ σημαντικού προσώπου.

Η χρονολόγηση

Οσο η ταυτότητα του νεκρού που βρίσκεται στον τάφο παραμένει άγνωστη, το ψηφιδωτό αποτελεί, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ακόμη μία ξεκάθαρη απάντηση για τη χρονολόγηση του μνημείου. Μάλιστα, η τεχνοτροπία, τα υλικά, το άρμα και τα δύο άσπρα άλογα παραπέμπουν ευθέως στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Οπως είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά του ψηφιδωτού της Αμφίπολης με το έργο το οποίο αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που απεικονίζεται σε τοιχογραφία σε τάφο που βρέθηκε στις Αιγές.

Τα στοιχεία που έχουν βρεθεί συνηγορούν, για ακόμη μία φορά, στη διαπίστωση ότι ο τάφος είναι σωστά χρονολογημένος από τους υπευθύνους της ανασκαφής στην Αμφίπολη στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα και δεν είναι ρωμαϊκός ή τουλάχιστον άλλης περιόδου.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλα τα διεθνή μέσα αναφέρθηκαν με ενθουσιασμό στα νέα ευρήματα των αρχαιολόγων στον λόφο Καστά. Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει και η προσπάθεια αποκατάστασης και συγκόλλησης του ψηφιδωτού, το οποίο στο κέντρο έχει υποστεί φθορά, όμως τα κομμάτια του έχουν βρεθεί στα χώματα που αφαίρεσαν τα συνεργεία μέσα από το μνημείο.
 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ