«Ανάσα» στη φτώχεια

Με αρκετή καθυστέρηση ανακοινώθηκε η εφαρμογή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος σε 13 δήμους

Το «χαλί» των παροχών προς τις αδύναμες οικονομικά τάξεις στρώθηκε χθες με την ανακοίνωση της εφαρμογής του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας και θα καλύψει σε πρώτη φάση 30.000 δικαιούχους τη στιγμή που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 3.900.000 πολίτες ζουν στο φάσμα της φτώχειας – κοινωνικής ανέχειας. Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, που στην Ελλάδα έρχεται με τεράστια καθυστέρηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και ύστερα από πίεση της τρόικας, θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις αρχές του 2015 σε 13 δήμους.
Το πρόγραμμα παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου. «Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα.

Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 πόλεις και στην πλήρη ανάπτυξή του (κάποια στιγμή εντός του 2015) θα καλύψει περί τα 700.000 άτομα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε εφικτό με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες. Είπε ακόμη ότι βάζει μπροστά η κυβέρνηση πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι 13 δήμοι

Δικαιούχοι του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη. Οι δήμοι αυτοί είναι: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου και Σάμου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη χορήγηση του  Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος από τις 15 Νοεμβρίου.

Πώς δίνεται και ποιοι θα δικαιούνται το επίδομα

ΓΙΑ ένα άτομο θα χορηγούνται 200 ευρώ τον μήνα, ενώ για ένα ζευγάρι θα δίνονται 300 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο και η παροχή προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι παροχές είναι:

* Αγαμος χωρίς παιδιά 200 ευρώ μηνιαίο, 2.400 ευρώ ετήσιο.
* Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο.
* Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο.
* Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400 ευρώ μηνιαίο, 4.800 ευρώ ετήσιο.
* Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400 ευρώ μηνιαίο, 4.800 ευρώ ετήσιο.
* Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450 ευρώ μηνιαίο, 5.400 ευρώ ετήσιο.
* Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500 ευρώ μηνιαίο, 6.000 ευρώ ετήσιο.
* Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο παιδί 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο.
* Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο δικαιούχος έχει κάποιο εισόδημα από δικές του πηγές, το ποσό θα αφαιρείται από το συνολικό ετήσιο Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα που θα μπορούσε να λάβει.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ