Μισό εορταστικό «δώρο»

Αυξήσεις ίσες με το 50% των περικοπών που είχαν επιβληθεί στους στρατιωτικούς τον Αύγουστο του 2012 και καταβολή των αναδρομικών από το τέλος του έτους

Στο τέλος Νοεμβρίου, με την καταβολή της μισθοδοσίας και της σύνταξης του Δεκεμβρίου, θα αρχίσει η μερική αποκατάσταση στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι δικαιούχοι θα λάβουν τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους μαζί με τα πρώτα αναδρομικά που προέκυψαν μετά τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι αυξήσεις που θα τους χορηγηθούν από τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου θα ισοδυναμούν με το 50% της περικοπής που υπέστησαν οι αποδοχές τους τον Αύγουστο του 2012. Παράλληλα θα λάβουν το πρώτο πακέτο αναδρομικών για την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2014.

Πιο αναλυτικά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι το χρονοδιάγραμμα για τη μερική μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων έχει ως εξής:
Από τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου θα περάσουν στις αποδοχές τους αυξήσεις ίσες με το 50% της περικοπής που τους επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2012.
Μαζί με τον μισθό του Δεκεμβρίου θα τους καταβληθούν εφάπαξ τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις αυξήσεις του εξαμήνου Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2014.
Από τον Ιανουάριο του 2015 θα αρχίσει η καταβολή των αναδρομικών της περιόδου Αυγούστου 2012 – Ιουνίου 2014, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή το σύνολο των αναδρομικών θα δοθεί σε βάθος τριετίας, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Δεκέμβριο του 2017.

Το παραπάνω στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς των ενστόλων δεν θα συμψηφιστούν με το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν φέτος όσοι εξ αυτών έχουν μεικτές αποδοχές ύψους έως 1.500 ευρώ. Συνεπώς, ακόμα κι αν ο μισθός τους ξεπερνά πλέον το όριο των 1.500 ευρώ μετά τις αυξήσεις, δεν πρόκειται να τους ζητηθεί να επιστρέψουν το κοινωνικό μέρισμα.

Το μοντέλο μερικής αποκατάστασης στις αποδοχές στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών που επέλεξε η κυβέρνηση οδηγεί σε αυξήσεις από 1% έως και 13% ή αλλιώς από 4 έως και 232 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τον βαθμό τους. Ενδεικτικά, η αύξηση στον μισθό θα είναι για τους φαντάρους μόνο 4 ευρώ τον μήνα, για τον δεκανέα 7 ευρώ, για τον επιλοχία 15 ευρώ, για τον αρχιλοχία και τον ανθυπασπιστή 20 ευρώ, για τον ανθυπολοχαγό 12 ευρώ, για τον λοχαγό 44 ευρώ κ.ο.κ. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν από 4% έως 18%.
Οσον αφορά τα αναδρομικά, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής: για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ 6.032 ευρώ, για τους αρχηγούς σε όλα τα Οπλα και τα Σώματα 4.810 ευρώ, τους για τους αντιστρατήγους 3.952 ευρώ, τους υποστρατήγους 2.938 ευρώ, τους ταξιάρχους (και αντίστοιχους βαθμούς σε ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ., Π.Σ.) 2.574 ευρώ, τους συνταγματάρχες 1.950 ευρώ, τους ταγματάρχες 1.300 ευρώ, τους λοχαγούς 1.144 ευρώ, τους υπολοχαγούς 806 ευρώ, τους ανθυπασπιστές και τους αρχιλοχίες 520 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ