Ρομποτικό σιδέρωμα με ελληνική υπογραφή

Βγαίνει… στη σύνταξη η παραδοσιακή νοικοκυρά χάρη στην τεχνολογία!

Βγαίνει… στη σύνταξη η παραδοσιακή νοικοκυρά χάρη στην τεχνολογία! Το ρομποτικό σιδέρωμα θα είναι πλέον εφικτό χάρη στις προσπάθειες του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «CloPeMa», που έχει  αντικείμενο τη ρομποτική διαχείριση «παραμορφώσεων» στα υφάσματα (π.χ., σε τσαλακωμένα ρούχα)!

Μπορεί να μοιάζει με επιστημονική φαντασία, όμως τα ρομπότ-οικιακές βοηθοί θα γίνουν πραγματικότητα, με την εφεύρεση που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη. Οι βάσεις του όλου εγχειρήματος είχαν τεθεί πριν από αρκετά χρόνια, όταν η αείμνηστη Μαρία Πέτρου (αυθεντία διεθνούς κύρους σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή από καρκίνο) έδινε στους συναδέλφους της οδηγίες και προδιαγραφές για το… τέλειο σιδέρωμα, ξεκινώντας έναν ιδιόμορφο διαγωνισμό.

Μπορεί το ρομπότ που σιδερώνει τέλεια να απέχει ακόμη χρόνια από το να γίνει πραγματικότητα, αλλά ήδη οι πρώτες προσπάθειες αποδίδουν καρπούς. Συγκεκριμένα τον ερχόμενο Ιανουάριο θα υπάρχουν έτοιμα δύο δοκιμαστικά ρομπότ: Το πρώτο θα κάνει διαλογή των ρούχων (μεταξύ άλλων, θα ξεχωρίζει σκουρόχρωμα και ανοιχτόχρωμα, ανθεκτικά και ευαίσθητα, χάρη και σε ενσωματωμένη ειδική κάμερα, που θα βλέπει τις ίνες των υφασμάτων). Το δεύτερο ρομπότ θα έχει τη δυνατότητα επιλογής ενός τυχαίου υφάσματος, το οποίο θα μπορεί να ξεδιπλώνει και να διπλώνει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ