Το εμφύτευμα που «ανοίγει» τον εγκέφαλο

Δρα σαν κλειδί και ενισχύει τη δράση των φαρμάκων!

Ενα νέο εμφύτευμα για την ενίσχυση της δράσης των φαρμάκων στον εγκέφαλο, ώστε οι θεραπείες να γίνονται πιο αποτελεσματικές και να προκαλούν λιγότερες παρενέργειες, ανέπτυξαν ερευνητές στη Γαλλία. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους, το εμφύτευμα δρα σαν κλειδί, αφού «ανοίγει» τον εγκέφαλο προκειμένου τα φάρμακα να ενισχύσουν τη δράση τους, άρα και την αποτελεσματικότητά τους.

Hχητικά Κύματα

Το εμφύτευμα έχει διάμετρο 12 χιλιοστών, εισάγεται κάτω από το δέρμα που καλύπτει το κρανίο και στέλνει ηχητικά κύματα χαμηλής ισχύος που βοηθούν τα φάρμακα να περάσουν ευκολότερα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δηλαδή τον κυτταρικό φραγμό που υπάρχει στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και αποτελεί την άμυνα του εγκεφάλου απέναντι στους εχθρούς του, όπως είναι τα επικίνδυνα βακτήρια.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν στον εγκέφαλο διαθέτουν πιο ισχυρά τοιχώματα από ό,τι τα αγγεία που βρίσκονται στα άλλα όργανα και έτσι μπορούν να σταματούν τις τοξίνες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ωστόσο, δεν πετυχαίνουν το ίδιο με τη νικοτίνη και το αλκοόλ, αλλά και με τα περισσότερα μόρια που υπάρχουν στη σύνθεση των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των μορίων που μπλοκάρουν αγγίζει το 95%, με αποτέλεσμα τα φάρμακα να χορηγούνται σε αρκετά υψηλές δόσεις για να δράσουν όπως πρέπει.

Ομως, αυτό αυξάνει τις παρενέργειες, οπότε οι επιστήμονες ανέπτυξαν το συγκεκριμένο εμφύτευμα, το οποίο στις δοκιμές που έγιναν σε ζώα κρίθηκε απολύτως ασφαλές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν με τη συμμετοχή ασθενών που ήδη πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια και άρα οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία θα είναι γι’ αυτούς ωφέλιμη, ίσως μάλιστα και πολύ σημαντική.
Το εμφύτευμα θα δοκιμαστεί σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο Groupe Hospitalier Pitie-Salpetriere. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έπειτα από μερικούς μήνες, ενώ έως τότε ίσως έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται και άλλες συσκευές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ