Ο Παντελίδης τραγουδάει Μπετόβεν!

Η αντιδικία με τον Γ. Μουκίδη και η αντιγραφή του «Fur Elise»

Κι όμως, ο Παντελής Παντελίδης τραγουδάει… Μπετόβεν! Δεν το λέμε εμείς, αλλά η υπερασπιστική γραμμή του στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε εκείνον και τον Γιώργο Μουκίδη. Για να καταλάβετε σε τι αναφερόμαστε, σας θυμίζουμε ότι πριν από δέκα μήνες ο γνωστός δημιουργός είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του Παντελίδη για αντιγραφή και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ενός από τα κομμάτια του. Συγκεκριμένα, ο Μουκίδης ζητεί 100.000 ευρώ για αποκατάσταση ηθικής βλάβης, καθώς υποστηρίζει ότι ο τραγουδιστής και συνθέτης τού «έκλεψε» τη μελωδία από το τραγούδι «Χωρίς φτερά», το οποίο ερμήνευε το 1999 η Κωνσταντίνα, και την έβαλε στο δικό του κομμάτι με τίτλο «Τέτοια αγάπη δεν αξίζω».

Την περασμένη Πέμπτη, λοιπόν, συζητήθηκε η αγωγή, με την πλευρά Παντελίδη να υποστηρίζει ότι και η μελωδία του Γιώργου Μουκίδη είναι κλεμμένη και μάλιστα από τον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν! Οτι, δηλαδή, ο συνθέτης έχει «δανειστεί» με τον τρόπο του ένα κομμάτι από το γνωστό «Fur Elise» του Αυστριακού μουσουργού. Με άλλα λόγια, ο Παντελής Παντελίδης, που φέρεται να έχει «κλέψει» τον Γιώργο Μουκίδη, τραγουδάει… Μπετόβεν, αφού και ο κατήγορός του, με τη σειρά του, είχε ξεπατικώσει τον Αυστριακό, σύμφωνα με τη γραμμή υπεράσπισης.
Στο δικαστήριο (ευτυχώς δεν υπήρχε… δικηγόρος του Μπετόβεν) είχαν κληθεί και εμπειρογνώμονες, ώστε να καταθέσουν κατά πόσο τα δύο ελληνικά τραγούδια μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά και ποια η σχέση τους με το «Fur Elise». Οπως απεφάνθησαν, το «Χωρίς φτερά» του Μουκίδη και το «Τέτοια αγάπη δεν αξίζω» του Παντελίδη μοιάζουν και μάλιστα είναι γραμμένα σε ρυθμό 4/4, ενώ το «Fur Elise» του Μπετόβεν σε 3/4.

Η πλευρά του νεαρού συνθέτη και τραγουδιστή πάντως υποστηρίζει πως εκείνος δεν έχει καμία διάθεση να υποκλέψει πνευματική εργασία κάποιου συναδέλφου του, αφού ο ίδιος είναι «αστείρευτη πηγή συνθέσεων, στίχων και μουσικής». Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε έξι μήνες, οπότε και θα αποφανθεί αν τελικά ο Παντελίδης «έκλεψε» τον Μουκίδη ή αν ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν θα καταφέρει να χαλάσει τελικά τα σχέδια του… δεύτερου.

Ελισσάβετ Κυρίτση 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ