Το ναυπηγείο που έγινε «πολυχώρος»

Η ανάπλαση στη χερσόνησο στις όχθες του Δούναβη και η καμπάνια για αναζήτηση επενδυτή με eco ανησυχίες

Δέκα λεπτά διαδρομής από την υπέροχη Βιένη είναι αρκετά για να βρει κανείς τον… παράδεισο επί της Γης. Αυτό τουλάχιστον λένε εκείνοι που γνωρίζουν τη χερσόνησο στις όχθες του Δούναβη, που απέχει τόσο λίγο από την πόλη και αναζητεί… επενδυτές.
Κάποτε ήταν ναυπηγείο! Αν όχι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, ήταν σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά. Στα 160 χρόνια λειτουργίας του Κρόνενμπουργκ κατασκευάστηκαν εκεί περισσότερα από χίλια πλοία, που ακόμα και σήμερα οργώνουν τις θάλασσες και τα ποτάμια! Πριν από δεκαεπτά χρόνια έκλεισε. Τελευταίο σκαρί που ναυπηγήθηκε ήταν το «Gymnasium Schiff», ένα πλοίο που σήμερα χρησιμοποιείται ως κέντρο εκπαίδευσης κολύμβησης για μαθητές στον Δούναβη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η περιοχή αναπλάστηκε με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περισσότερα από 20.000.000 ευρώ δόθηκαν για να αποκτήσει αυτός ο επίγειος παράδεισος τη φυσική ομορφιά του, ενώ παράλληλα υπήρξε μέριμνα να γίνουν και σύγχρονα έργα στην περιοχή για προστασία από ενδεχόμενη πλημμύρα. Ακόμα και στο υπέδαφος έγιναν επεμβάσεις και εργασίες προκειμένου να απαλλαγεί ο χώρος από τα λεγόμενα βαριά μέταλλα που με τα χρόνια μόλυναν το έδαφος.

Το αποτέλεσμα είναι η σημερινή εικόνα της περιοχής να είναι κάτι παραπάνω από μαγευτική! Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι αν θέλουμε, μπορούμε να επαναφέρουμε τις μολυσμένες περιοχές στη φυσική τους κατάσταση, αρκεί να υπάρχουν οργάνωση και χρήματα για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Τώρα λοιπόν, που όλα είναι έτοιμα, αναζητείται επενδυτής για να φτιάξει ένα «μνημείο», όπως αναφέρει η σχετική καμπάνια, στις όχθες του Δούναβη! Το τι θα είναι ακριβώς είναι στην ευχέρειά του ή των επενδυτών που θα το αποφασίσουν! Αρκεί το έργο που θα γίνει, οι εγκαταστάσεις δηλαδή και η λειτουργία τους, να είναι απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον.

Αυτός είναι όρος απαράβατος για να δοθεί η έγκριση από την τοπική κοινότητα και το αυστριακό κράτος. Οποιος αποφασίσει μάλιστα να επενδύσει θα χρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ευρωπαϊκό μνημείο!
Εννοείται ότι στα υπέρ της περιοχής είναι η άμεση πρόσβαση στον πανέμορφο ποταμό Δούναβη, οι εκπληκτικές εγκαταστάσεις ενός τεράστιου γηπέδου γκολφ σε απόσταση δύο λεπτών από το σημείο και βέβαια τα πολύ ωραία εστιατόριά της, καθώς και οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων.

Μαίρη Κοντολούρη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ