Η υπέρταση «σκοτώνει» τον εγκέφαλο

Η υψηλή πίεση εξασθενεί και τις νοητικές λειτουργίες

Η υπέρταση «σκοτώνει» τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν αυξάνει μονάχα τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά εξασθενεί σταδιακά και τις νοητικές λειτουργίες.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη επισήμαναν τον κίνδυνο ιδιαίτερα για τα άτομα της μέσης ηλικίας. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, όταν η υπέρταση «χτυπάει» από την ηλικία των 40 ετών, τότε επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου επιφέροντας πρόωρη νοητική εξασθένηση και μείωση των γνωστικών λειτουργιών.

Στην αμερικανική μελέτη συμμετείχαν περίπου 13.500 εθελοντές ηλικίας 45 έως 64 ετών, που τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση για περίοδο είκοσι ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν την πίεση του κάθε συμμετέχοντα στην έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια πραγματοποιούσαν περιοδικούς ελέγχους και ειδικά τεστ μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών προκειμένου να συγκρίνουν τα κλινικά στοιχεία για την ύπαρξη ή μη αρτηριακής πίεσης με τα επίπεδα ευστροφίας του εγκεφάλου.

Φυσικά οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στη νοητική εξασθένηση του κάθε ανθρώπου με το πέρασμα του χρόνου. Κατέστη όμως ξεκάθαρο ότι οι υπερτασικοί μεσήλικοι παρουσίαζαν ταχύτερη εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

«Η κακή αγγειακή υγεία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις στο πάχος του εγκεφαλικού φλοιού. Η υπέρταση σε συνδυασμό με τον διαβήτη, το αυξημένο βάρος, το οικογενειακό ιστορικό και την υψηλή χοληστερόλη αποτελούν τους βασικούς δείκτες που χρησιμοποιούμε σήμερα για να παρακολουθούμε την υγεία του αγγειακού συστήματος. Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει μεγάλο όφελος αν τίθενται από νωρίς υπό έλεγχο οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου» τόνισε ο νευροφυσιολόγος Σαντάτ Σαμίν επισημαίνοντας ότι σε ό,τι αφορά την υπέρταση, επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες διατροφής και άσκησης, το σωματικό βάρος, το στρες, το κάπνισμα και το αλκοόλ, και επομένως μπορεί να προληφθεί ως ένα βαθμό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ