Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Ντου διαρρηκτών στο σπίτι του Λούκα Βιλντόζα!

Θύμα διάρρηξης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αργεντινός...

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκάλυψε τον φόβο της για τα πουλιά!

Στο... κλαμπ της πτηνοφοβίας εντάσσεται πλέον και η Ευρυδίκη...

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

Το «αντίο» στον μόδιστρο των stars

«Εφυγε» ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα που είχε βάλει την υπογραφή του μέχρι και στο νυφικό της Αμάλ Κλούνεϊ

Μόλις λίγες εβδομάδες αφότου έβαλε την υπογραφή του στο νυφικό της Αμάλ Αλαμουντίν, ο θρυλικός σχεδιαστής Οσκαρ ντε λα Ρέντα έφυγε από τη ζωή ηττημένος από τον καρκίνο. Μάχιμος έως τις τελευταίες μέρες των 82 ετών του, ο «βασιλιάς του κόκκινου χαλιού», όπως τον αποκαλούσαν, παρουσίασε την τελευταία κολεξιόν του στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης, όπου κι έκανε την τελευταία υπόκλισή του μπροστά στις αγαπημένες μούσες του, έχοντας προηγουμένως διασφαλίσει την ομαλή διαδοχή του από τον πρώην σχεδιαστή του οίκου Nina Ricci, Πίτερ Κόπινγκ.

Γεννημένος στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1932 από εύπορη οικογένεια, ο Οσκαρ Αριστείδης ντε λα Ρέντα έφυγε στα 18 χρόνια του, αρχικά για τη Μαδρίτη, προκειμένου να σπουδάσει ζωγραφική στην Ακαδημία του Σαν Φερνάντο. Πολύ γρήγορα ανέπτυξε πάθος με τη μόδα και βρέθηκε μαθητευόμενος στον οίκο Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγα, όταν όμως ζήτησε από τον κορυφαίο Ισπανό σχεδιαστή να τον στείλει στο κεντρικό σχεδιαστήριό του στο Παρίσι, εκείνος αρνήθηκε λέγοντάς του ότι δεν έχει ακόμη τα κατάλληλα προσόντα. Αντί να περιμένει έναν χρόνο, όπως του συνέστησε, απέσπασε μερικές συστατικές επιστολές κι έφυγε για την πόλη του φωτός, όπου του προσφέρθηκε αμέσως μια θέση στον οίκο Christian Dior. Την επόμενη κιόλας μέρα όμως έμαθε ότι αναζητούσε βοηθό ο Αντόνιο Καστίγιο, ο σχεδιαστής του οίκου Lanvin.

Στον Lanvin

«Με λάτρεψε επειδή μιλούσα ισπανικά. Με ρώτησε αν ξέρω να κόβω και να ράβω και φυσικά του είπα “ναι”. Μου πρόσφερε λίγα περισσότερα χρήματα από τον Dior και του είπα ότι θα ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω σε δύο εβδομάδες. Τότε πήγα σε σχολή μόδας και ζήτησα από τη διευθύντρια, αν θα μπορούσε, να μου διδάξει την ύλη ενός έτους μέσα σε δύο εβδομάδες» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στους «Times». Στο πλευρό του Καστίγιο παρέμεινε έως το 1963, οπότε και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στις ΗΠΑ, όπου κι εργάστηκε στον οίκο της Elisabeth Arden προτού ιδρύσει τον δικό του, το 1965. Το όνομά του ωστόσο, είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, μέσα από τις δημιουργίες που σχεδίαζε για την Τζάκι Κένεντι.

Πάντα κομψός και gentleman, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα έγινε το 1967 ο τρίτος σύζυγος της διευθύντριας της γαλλικής «Vogue» Φρανσουάζ ντε Λανγκλεΐντ και παρέμεινε παντρεμένος μαζί της έως τον θάνατό της, το 1983. Αμέσως μετά υιοθέτησε ένα αγόρι από τη Δομινικανή Δημοκρατία, το οποίο ονόμασε Μωυσή, ενώ το 1989 ντύθηκε και πάλι γαμπρός, στο πλευρό της Ανέτ Ενγκελχαρντ.

Φαν του οι πρώτες κυρίες

Συνδυάζοντας το λατινικό ταμπεραμέντο του με τις πιο λιτές γραμμές της γαλλικής σχολής, ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα έγινε διάσημος για τα περίτεχνα βραδινά φορέματά του, που κολάκευαν το γυναικείο σώμα σε όλα τα σωστά σημεία. Δεν είναι τυχαίο έτσι ότι απέκτησε αμέσως το δικό του φανατικό κοινό, στο οποίο συγκαταλέγονται μερικές από τις πιο κομψές εκπροσώπους της showbiz, από την Οντρεϊ Χέπμπορν έως την Πενέλοπε Κρουζ. Η Κάμερον Ντίαζ, η Τέιλορ Σουίφτ, η Νικόλ Κίντμαν, η Μέγκαν Φοξ, η Οπρα Γουίνφρεϊ και η Τζέσικα Αλμπα έχουν επιλέξει πολλές φορές δημιουργίες του για τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί, ενώ η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ του είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο στο «Sex and the City», χρίζοντάς τον στενό φίλο του συντρόφου της «Κάρι Μπράντσο», «Αλεξάντρ Πετρόφσκι».

Παρά το γεγονός ότι το όνομά του έγινε συνώνυμο του χολιγουντιανού γκλάμουρ, δεν ήταν λίγες οι φορές που τα σχέδιά του πέρασαν την πόρτα του Λευκού Οίκου. Μετά την Τζάκι Ο, η Λόρα Μπους επέλεξε να φορέσει δική του τουαλέτα στο χρώμα του πάγου, στον χορό της ορκωμοσίας το 2005, κάτι που είχε πράξει νωρίτερα (1997) και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία έκτοτε τον τίμησε πολλές φορές. Η Νάνσι Ρέιγκαν συγκαταλεγόταν στις πιο στενές φίλες του, ενώ ακόμη και η Μισέλ Ομπάμα πρώτη φορά φόρεσε δημιουργία του τον περασμένο μήνα, παρά τη σκληρή κριτική που της είχε ασκήσει πριν από τρία χρόνια, επειδή επέλεγε ξένους σχεδιαστές.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...