Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

«Βρόμικες» μπίζνες στην Αμφίπολη!

Ηρθε στο φως και το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας που βρίσκεται στην είσοδο του ταφικού μνημείου – Ανάρπαστα τα αναμνηστικά με τους πρωταγωνιστές της αρχαίας Μακεδονίας – «Βρόμικες» business δίπλα στην Αμφίπολη

Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα του τελευταίου τριημέρου στον τάφο της Αμφίπολης, κυρίως η κεφαλή μιας από τις Σφίγγες της εισόδου του μνημείου και τα θυρόφυλλα στην είσοδο του τέταρτου θαλάμου, εκτοξεύουν την αγωνία για την ταυτότητα του «ενοίκου» του μνημείου. Φωτογραφίες των νέων ευρημάτων έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ οι αρχαιολόγοι που συνεχίζουν τις ανασκαφικές εργασίες έφτασαν σε βάθος 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου και με τη δοκιμαστική τομή (2×2 μέτρων) που έκαναν στην είσοδό του, αποκαλύφθηκαν δύο τμήματα από το δυτικό θυρόφυλλο, διαστάσεων 0,89×1,49×0,15 μ. και 0,89×1,30×0,15 μ., καθώς και το βόρειο τμήμα από το μαρμάρινο κατώφλι, που έχει συνολικό μήκος 2,15 μ., πλάτος 1,60 μ. και πάχος 0,25 μέτρα. Μάλιστα, φέρει κυρτές βαθύνσεις στις οποίες κυλούσαν μεταλλικές τροχιές ώστε να διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων! Το δάπεδο αποτελούταν από πωρόλιθους με λευκό επίχρισμα που εντοπίστηκαν, αλλά στην ανατολική πλευρά της τομής έχει υποστεί καθίζηση, ενώ στη δυτική είναι κατεστραμμένο.

Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν όταν αποκαλύφθηκε ακέραιο με μόνο ένα μικρό σπάσιμο στη μύτη το ύψους 0,60 μέτρων μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας, σε βάθος 0,15 μέτρων από την επιφάνεια του κατωφλίου! Είναι μια εξαιρετικής τέχνης μορφή εντυπωσιακής γυναίκας που ήταν στραμμένη προς την είσοδο, με κυματιστούς βοστρύχους που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος και συγκρατούνται από λεπτή ταινία καθώς πέφτουν στον αριστερό ώμο της. Μαζί βρέθηκαν και θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών. Τις επόμενες ημέρες θα αφαιρεθούν οι πεσμένοι πωρόλιθοι και τα τμήματα της θύρας από το εσωτερικό του τρίτου χώρου, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκτασή του.

Ανάρπαστα τα αναμνηστικά με τους πρωταγωνιστές της αρχαίας Μακεδονίας
342353w5t
ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ γίνονται τα αναμνηστικά που έχουν να κάνουν με τους πρωταγωνιστές της αρχαίας Μακεδονίας από τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται καταστήματα με σουβενίρ τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Χαλκιδική! Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι προτομές και τα αγαλματάκια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και οι περικεφαλαίες ή οι μινιατούρες αρχαίων Μακεδόνων πολεμιστών. Αιτία είναι το δέος με το οποίο ο κόσμος παρακολουθεί τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη και το ενδεχόμενο το μνημείο να συνδέεται απευθείας με τον βασιλικό οίκο των Μακεδόνων. Ο Θεόδωρος Λογγινίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος τουριστικών ειδών κοντά στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι η ζήτηση αυξήθηκε ήδη από το καλοκαίρι στο μαγαζί που διατηρεί στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τέτοια σουβενίρ από τους ξένους. Αν μάλιστα βρεθεί κάτι στην Αμφίπολη, που να έχει άμεση σχέση με τον Μεγαλέξανδρο, εκτιμώ ότι αυτό το ενδιαφέρον θα εκτιναχθεί». Οι τουρίστες ζητούν ακόμη και τα παλιά κέρματα των 100 δραχμών που φέρουν από τη μία όψη το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και από την άλλη τον Ηλιο της Βεργίνας, τα οποία διαθέτει στο κατάστημά του στη Θεσσαλονίκη ο επιχειρηματίας! Οπως λέει, οι χονδρέμποροι τουριστικών ειδών στην Αθήνα σκέφτονται να αυξήσουν τις παραγγελίες τους στην Κίνα για… Καρυάτιδες, ψηφιδωτά και ό,τι σχετικό με αυτά που έρχονται στο φως στην Αμφίπολη.

«Βρόμικες» business δίπλα στην Αμφίπολη 
55f54yte4g 5
«Το βρόμικο της Περσεφόνης» ή «το άρμα του Πλούτωνα» είναι μόνο δύο από τις ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι σχετικά με τα ονόματα στις… καντίνες που θέλουν διάφοροι επενδυτές να λειτουργήσουν περιμετρικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη. Μπορεί οι εργασίες να μην έχουν ολοκληρωθεί και κανείς να μη γνωρίζει ακόμα ποιος είναι ο «ένοικος» του τάφου, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που έχουν εκδηλώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τους στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην «Espresso» ο δήμαρχος της Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος: «Εχει ακουστεί ότι έγιναν 4.000 αιτήσεις για να στηθούν γύρω από τον τύμβο καντίνες με “βρόμικα”, σουβλατζίδικα, αλλά ο αριθμός αυτός δεν ισχύει. Μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί έξι αιτήσεις και πράγματι αφορούν αδειοδοτήσεις καντινών στην γύρω περιοχή».

Οπως ξεκαθάρισε πάντως ο δήμαρχος: «Δεν πρόκειται να δώσουμε καμία άδεια μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές. Οταν με το καλό τελειώσει η ανασκαφή, θα γίνει ένα σωστά οργανωμένο πλάνο από τους αρμόδιους φορείς για τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που απέκτησε η Αμφίπολη με τις ανασκαφές και τα εντυπωσιακά ευρήματα στο μεγαλειώδες ταφικό μνημείο, το ενδιαφέρον τόσο επενδυτών όσο και των τουριστών παρουσίασε ραγδαία αύξηση.

«Πριν από την ανακάλυψη οι επισκέπτες που έφταναν τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο της Αμφίπολης δεν ξεπερνούσαν τους 25 με 30. Τώρα κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε περίπου 1.000-1.200 επισκέπτες» τόνισε ο κ. Μελίτος και πρόσθεσε:

«Είμαστε βέβαιοι ότι όταν με το καλό ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο, ο αριθμός αυτός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό πλάνο. Ηδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δημιουργία καταλυμάτων και ξενοδοχείων. Αρκετοί έρχονται και κάνουν διερευνητικές επισκέψεις».

Πάντως την περισσότερη δουλειά προς το παρόν φαίνεται ότι την έχουν τα μεσιτικά γραφεία της περιοχής, που δέχονται τηλεφωνήματα από δεκάδες ενδιαφερομένους, οι οποίοι ρωτούν για τα αγροτεμάχια προς πώληση στην ευρύτερη περιοχή.

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...