Επιστήμονες δημιούργησαν mini έντερο

Αναπτύχθηκε σε ποντίκια και έγινε από ένα βλαστοκύτταρο

Ενα τμήμα του ανθρώπινου εντέρου κατόρθωσαν για πρώτη φορά να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, με μελλοντικό στόχο την ανάπτυξη μοσχευμάτων για ασθενείς που πάσχουν από διάφορες ασθένειες και πρέπει να υποβληθούν σε αντικατάσταση εντερικού ιστού, ο οποίος θα αναπτύσσεται από τα κύτταρα του οργανισμού τους.

Το τεχνητό έντερο αναπτύχθηκε σε ποντίκια που ζουν υπό εργαστηριακές συνθήκες και συνεπώς οι διαστάσεις του είναι τόσο μικρές που δεν ξεπερνούν το μέγεθος της άκρης των ανθρώπινων δακτύλων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανάπτυξη του μικροσκοπικού εντερικού ιστού έγινε από μόνο ένα βλαστοκύτταρο, ενώ από την αρχή φάνηκε ότι η λειτουργία του είναι τόσο καλή που μπορεί να πραγματοποιήσει πολλές από τις διαδικασίες που έχουν άμεση σχέση με την πέψη και την απορρόφηση συστατικών που περιέχουν οι τροφές.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η μελέτη τους άρχισε με τη χρήση μιας τεχνικής για τη μετατροπή του ανθρώπινου δέρματος και των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε έναν τύπο εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων που λέγεται επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται σε πολλούς τύπους κυττάρων. Στη συνέχεια έφεραν σε επαφή τα κύτταρα αυτά με ειδικούς αυξητικούς παράγοντες για να μετατραπούν σε εντερικά, τα οποία εμφύτευσαν κοντά στον νεφρό ενός ποντικού και τους παρείχαν το αίμα που χρειάζονταν.

Επειτα από διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων, ο σχηματισμός των κυττάρων ήταν μεγαλύτερος από τον νεφρό και είχε εξελιχθεί σε έναν βασικό τύπο ιστού που υπάρχει στο ανεπτυγμένο έντερο του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Michael Helmrath, με τον τρόπο αυτόν στο μέλλον θα είναι εφικτή η ανάπτυξη οργάνων από το μηδέν και η δημιουργία καλύτερων μοντέλων ιστού που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για τη δοκιμή φαρμάκων για διάφορες ασθένειες χωρίς τη χρήση πειραματόζωων.
Η επιστημονική έκθεση έχει δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ