Κωδικός «Εμπολα» για Αβραμόπουλο!

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον στέλνει στη μαύρη ήπειρο για να διαπιστώσει τις διαστάσεις που έχει πάρει ο ιός

Στην Αφρική στέλνει τις επόμενες εβδομάδες ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου να διαπιστώσει τις διαστάσεις που έχει λάβει η επιδημία του Εμπολα, καθώς ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας.
Ειδικότερα, χθες παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σύνθεση της οποίας εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναθέσει και το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας στον Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση του ιού Εμπολα στην Αφρική, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι ζήτησε ήδη από τον Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Κύπριο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη να μεταβούν στην Αφρική προκειμένου να επιδειχθούν το ενδιαφέρον και η ενεργός παρουσία της Ε.Ε. στο πρόβλημα αντιμετώπισης του ιού.
«Με λύπη μου διαπίστωσα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ «ότι η Ευρώπη δεν είχε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ιού όσο τα κρούσματα εντοπίζονταν στις χώρες της Αφρικής. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη».

Επενδυτικό πακέτο

Χθες, εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο Γιούνκερ είπε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα. «Αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η επιτροπή της τελευταίας ευκαιρίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεσμεύτηκε δε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – δημοσιονομική αξιοπιστία – επενδύσεις. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και οι επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να πάνε χέρι χέρι» είπε.

Αναφερόμενος στο εξωτερικό περιβάλλον και στις γεωπολιτικές προκλήσεις, ο κ. Γιούνκερ είπε πως από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική η «γειτονιά» της Ε.Ε. παραμένει ασταθής. «Δεκάδες μετανάστες που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να συνδυάσουμε την αναζήτηση της αλληλεγγύης με τη ζήτηση για ασφαλή σύνορα» είπε και πρόσθεσε πως διασυνοριακές απειλές, όπως η επιδημία του Εμπολα, εντείνουν τις ανησυχίες. «Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω ότι ο χρόνος για την ευρωπαϊκή δράση είναι τώρα» υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ