Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Σκαρί «ποτισμένο» με ελληνική Ιστορία

Ενδοξο και επιβλητικό, το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», το πλοίο που συνέδραμε τα μέγιστα στην επέκταση των συνόρων της χώρας, δίνοντας στην Ελλάδα τη σημερινή μορφή της, στέκει πλέον αγέρωχο στα απάνεμα νερά του φαληρικού όρμου.

m463gt35hb 3Ενδοξο και επιβλητικό, το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», το πλοίο που συνέδραμε τα μέγιστα στην επέκταση των συνόρων της χώρας, δίνοντας στην Ελλάδα τη σημερινή μορφή της, στέκει πλέον αγέρωχο στα απάνεμα νερά του φαληρικού όρμου.
m463gt35hb 2Η «Espresso» περιηγήθηκε στο εμβληματικό θωρηκτό με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την επιστροφή του από τη Μέση Ανατολή και παρουσιάζει με φωτογραφίες -για όσους δεν πρόλαβαν να το επισκεφτούν το τριήμερο 17-18-19 Οκτωβρίου, που είχε ανοίξει γα το κοινό- λεπτομέρειες από τους χώρους του πλοίου που έχει συνδέσει το όνομά του με τη νεότερη Ιστορία της χώρας.
m463gt35hb 10Με την είσοδο στο κατάστρωμα ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι κάθε γωνιά του πλοίου είναι «ποτισμένη» με Ιστορία. Τα πλωριαία πυροβόλα, που σήμερα σιγούν, έχουν με τις βολές τους καταβαραθρώσει τον τουρκικό στόλο στις Ναυμαχίες Ελλης και Λήμνου, θάβοντας στο χρονοντούλαπο τα σχέδια του σουλτάνου για κυριαρχία στο Αιγαίο.
m463gt35hb 4Στους χώρους ενδιαίτησης ναυτών χιλιάδες ανώνυμοι ήρωες πέρασαν μέρες και νύχτες αναμένοντας πρόθυμοι εντολές από τα ναυαρχικά διαμερίσματα, λίγα μέτρα πιο πέρα, όπου ο αρχηγός του στόλου συνεδρίαζε με τους κυβερνήτες. Την ίδια στιγμή, στα «υπόγεια» του «Αβέρωφ» οι μηχανικοί ίδρωναν προκειμένου να διατηρήσουν τον φόβο και τρόμο του Αιγαίου αξιόπλοο!
m463gt35hb 5«Με την δύναμιν του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του δικαίου πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν προς την νίκην εναντίον του εχθρού του Γένους» ανέφερε το ιστορικό ναυτικό σήμα που έστειλε προς τα πλοία του στόλου από το «Αβέρωφ» ο κυβερνήτης του, ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, τον Δεκέμβριο του 1912. Εμελλε να αποδειχθεί προφητικό.
m463gt35hb 6Στην κορύφωση των Βαλκανικών Πολέμων σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου, από τη Σάμο μέχρι τη Θάσο, την Ιμβρο και την Τένεδο, είχαν επιστρέψει στην αγκαλιά της Ελλάδας.
m463gt35hb 7Εξι χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1918, στη δύση του Μεγάλου Πολέμου, το «Αβέρωφ» καταπλέει στην Κωνσταντινούπολη, όπου γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από την πολυπληθή ρωμαίικη κοινότητα. Ομως ο «τυχερός μπάρμπα-Γιώργης», όπως το αποκαλούσαν τα πληρώματά του, ή το «διαβολόπλοιο», όπως το αποκαλούσαν οι εχθροί του, έχει ακόμη να δώσει.
m463gt35hb 8Τη Μεγάλη Πέμπτη του 1941 αποπλέει με μισό πλήρωμα και χωρίς κυβερνήτη για την Αλεξάνδρεια, προκειμένου να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Αξονα. Το γερασμένο σκαρί του έφτασε έως τον Ινδικό Ωκεανό και συμμετείχε σε νηοπομπές, ενώ στις 17 Οκτωβρίου του 1941 επέστρεψε πανηγυρικά στο Φάληρο.
m463gt35hb 9
Αγγελος Σκορδάς
Φωτό: Δημήτρης Γκολφομήτσος

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...