Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο Γιώργος Μαργαρίτης έφερε το «Κελί 33» στο «Έναστρον»

Μια ιδιαίτερη στιγμή, τόσο για τον ίδιο τον Χρήστο...

«Πρωινό ΣουΣου»: Άνοδο στο δυναμικό κοινό

Άνοδο στο δυναμικό κοινό 18-54 καταγράφει η εκπομπή «Πρωινό...

Τραβάνε τα μαλλιά τους οι επικοινωνιολόγοι στα γραφεία της Κουμουνδούρου με τις…...

Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω του για να...

Πλατινένια «Ζάρι» Σάττι

Σε μόλις δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία του το...

Κολωνάκι: Διαστημικά φέσια από «ενοικιαστές-καμικάζι»

Νύχτα εξαφανίζονται πολλοί μισθωτές καταστημάτων και διαμερισμάτων αφήνοντας πίσω τους υπέρογκες οφειλές αλλά και… απεγνωσμένους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα απλήρωτα ενοίκια, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ και τα «ξεχασμένα» κοινόχρηστα «πνίγουν» το Κολωνάκι! Σχεδόν καθημερινά πληθαίνουν οι περιπτώσεις ενοικιαστών διαμερισμάτων και κυρίως καταστημάτων που, λόγω αδυναμίας -ή και απροθυμίας πολλές φορές (!)- να πληρώσουν το συμφωνηθέν μίσθωμα, επιλέγουν να φύγουν… νύχτα, αφήνοντας στους απεγνωσμένους ιδιοκτήτες των ακινήτων διαστημικά φέσια!

rw345ew4tr 4Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά τελευταία παρατηρείται και στις περιοχές που κάποτε θεωρούνταν «προπύργια» του πλούτου.

Αδεια μαγαζιά

Ειδικά στο Κολωνάκι και τα βόρεια προάστια. Ειδικά στο Κολωνάκι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σε αντίθεση με ό,τι είχαν συνηθίσει, πλέον βλέπουν τα καταστήματά τους να μένουν ξενοίκιαστα για μεγάλο διάστημα. Ομως ακόμη και όταν βρεθεί ενοικιαστής, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν για μήνες ή, στη χειρότερη περίπτωση, να διαπιστώσουν ένα πρωί ότι ο ενοικιαστής έχει γίνει καπνός αφήνοντας πίσω του χρωστούμενα χιλιάδων ευρώ από ενοίκια και απλήρωτους λογαριασμούς. Χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις που αποκαλύπτει η «Espresso», οι οποίες έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

rw345ew4tr 1Η πρώτη περίπτωση αφορά ένα κέντρο αισθητικής σε πασίγνωστο, κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου. Από το σαλόνι ομορφιάς της εν λόγω αισθητικού που είχε νοικιάσει τον συγκεκριμένο χώρο περνούσε η «αφρόκρεμα» της αριστοκρατικής συνοικίας και θα περίμενε κανείς να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Αντιθέτως, η ίδια απέφευγε συστηματικά να πληρώνει ενοίκια, με αποτέλεσμα να καλείται -όπως προκύπτει από την αίτηση διαταγής απόδοσης μισθίου που κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών- να πληρώσει 6.600 ευρώ για οφειλόμενα μισθώματα 11 μηνών! Προς το παρόν φέρεται ότι ασκεί απτόητη το επάγγελμα στο σπίτι της, αφού αναγκάστηκε να αφήσει το οίκημα όταν της έγινε έξωση.

rw345ew4tr 5Στη δεύτερη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες μιας κρεπερί (ψηλά στην οδό Σόλωνος) στρέφονται δικαστικά εναντίον ενός νεαρού άντρα που τους φέσωσε με 5.400 ευρώ. Ο νεαρός είχε υπογράψει μισθωτήριο για ενοίκιο 450 ευρώ τον μήνα, τίμημα που (αν και για τα δεδομένα της περιοχής δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό) φαίνεται ότι αδυνατούσε να καλύψει. Η κατάληξη ήταν να εξαφανιστεί… νύχτα από το μαγαζί, με τους ιδιοκτήτες να τρέχουν και να μη φτάνουν, αφού, εκτός από τα ενοίκια ενός ολόκληρου χρόνου, ο αποτυχημένος επιχειρηματίας τούς άφησε χρέη 7.000 ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ και κοινόχρηστα. Μάλιστα φέρεται ότι χρωστάει χρήματα ακόμη και στους υπαλλήλους που απασχολούσε!

rw345ew4tr 2Ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές ιδιοκτήτες ακινήτων που στρέφονται στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας χρήματα από ανείσπρακτα ενοίκια.

Οι διατάξεις

«Το 2012 άλλαξε ο νόμος και προβλέπονται νέες διατάξεις. Η προθεσμία που θέτει η εξώδικη πρόσκληση προς τον ενοικιαστή να καταβάλει τα οφειλόμενα μισθώματα μειώνεται από 30 σε 15 ημέρες. Με την ίδια αίτηση και την ίδια απόφαση ο δύστροπος μισθωτής υποχρεώνεται όχι μόνο να αποδώσει το μίσθιο ακίνητο, αλλά και να καταβάλει τα οφειλόμενα ενοίκια, λογαριασμούς και κοινόχρηστα με απλή επίκληση των ανεξόφλητων λογαριασμών. Η εκδιδόμενη διαταγή απόδοσης μισθίου είναι πλέον τίτλος εκ του νόμου άμεσα εκτελεστός 20 ημέρες μετά την επίδοσή της στον μισθωτή, χωρίς να χρειάζεται η επίδοση αντιγράφου της στον ενοικιαστή. Ετσι ο νόμος άρχισε να προστατεύει τους ιδιοκτήτες. Το φαινόμενο είναι συχνότατο, ακόμη και σε ακριβές περιοχές. Δεν πληρώνουν όχι μόνο μικρά μαγαζάκια αλλά και εταιρίες οι οποίες στο παρελθόν θεωρούνταν χρυσά συμβόλαια» λέει στην «Espresso» ο κ. Σιδέρης.

Η φορολογική νομοθεσία αλλά και η διαδικασία των εξώσεων

Για ενοικιαστές που έρχονται από το… πουθενά, με στόχο να μπουν σε ένα ακίνητο χωρίς να πληρώσουν απολύτως τίποτα και να μένουν εις βάρος του ιδιοκτήτη κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς:

rw345ew4tr 6«Υπάρχουν αρκετοί που αυτό το κάνουν συστηματικά. Συνήθως στοχοποιούν άτομα που αδυνατούν να αντιδράσουν, κυρίως ηλικιωμένους ή κατοίκους επαρχίας. Γνωρίζουν, δε, τις δικονομικές προθεσμίες της εξωστικής διαδικασίας καλύτερα και από τους δικηγόρους και συνήθως εκκενώνουν τον χώρο την παραμονή της έξωσης, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη να πιει έως τον πάτο το πικρό ποτήρι των εξόδων». Αν και έχουν συντομευτεί οι διαδικασίες για να διεκδικήσει κάποιος οφειλόμενα ενοίκια από τον κακοπληρωτή μισθωτή, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο ιδιοκτήτης δεν βρίσκει ποτέ το δίκιο του:

«Η διαδικασία εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματική, γιατί με διάφορες ανακοπές και αιτήσεις αναστολών δίνει τη δυνατότητα στους ενοικιαστές -ιδιαίτερα στην επαγγελματική στέγη- να παρατείνουν την παραμονή τους ακόμη και επί χρόνια χωρίς να πληρώσουν απολύτως τίποτα! Για τους χαμηλών εισοδημάτων ιδιοκτήτες η διαδικασία αυτή είναι οικονομικά δυσπρόσιτη, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι ενοικιαστές. Ολες αυτές οι διαδικασίες μπορεί, έπειτα από πολλούς κόπους και δαπάνες, να καταλήξουν κάποτε στην αποβολή του ενοικιαστή, αλλά ουδέποτε καταλήγουν στην είσπραξη των οφειλομένων. Πρέπει να αλλάξει η φορολογική νομοθεσία και να επιτρέψει την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Αυτό ήταν από τα πρώτα θέματα που επισημάναμε στη νέα κυβέρνηση» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Μαρία Μεϊμάρη 

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...