Επαναφορά όρασης με «βιονικό μάτι»

Μικροκάμερα καταγράφει εικόνες και τις μετατρέπει

Αποτελεσματικό αποδεικνύεται το «βιονικό μάτι», καθώς οι εφαρμογές του δίνουν όλο και καλύτερα αποτελέσματα. Το Argus II εφαρμόστηκε τελευταία σε 68χρονο Αμερικανό, ο οποίος είχε χάσει την όρασή του πριν από 10 χρόνια, εξαιτίας μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ασθένεια για την οποία ως τώρα δεν υπήρχε τρόπος αντιμετώπισης.

Ο Αλεν Ζντέραντ κατάφερε αρχικά να αναγνωρίσει το πρόσωπο της γυναίκας του, ενώ αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να αναγνωρίσει μορφές και σχήματα, όχι όμως ακόμη λεπτομέρειες του προσώπου ή των αντικειμένων. Το «βιονικό μάτι» Argus II Retinal Prosthesis System είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί ηλεκτρική διέγερση του αμφιβληστροειδούς, για να αποκαταστήσει κατά έναν βαθμό την όραση στα άτομα που έχουν τυφλωθεί από τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Μια μικροσκοπική κάμερα που έχει τοποθετηθεί σε ειδικά γυαλιά καταγράφει σε βίντεο τις εικόνες από την κατεύθυνση προς την οποία κοιτάζει ο ασθενής. Το βίντεο μέσω καλωδίου προωθείται σε έναν μικρό υπολογιστή που ο ασθενής φοράει στη ζώνη του (Vision Processing Unit). Η συσκευή το επεξεργάζεται και το μετατρέπει σε σήματα, τα οποία στέλνει πίσω στα γυαλιά.

Ηλεκτρικά σήματα

Από εκεί μεταδίδονται ασύρματα σε μια μικροσκοπική κεραία στο εσωτερικό του εμφυτεύματος στον αμφιβληστροειδή. Η κεραία μεταδίδει τα σήματα σε συστοιχία 60 ηλεκτροδίων του εμφυτεύματος που εκπέμπουν μικρά ηλεκτρικά σήματα. Αυτά παρακάμπτουν τα κατεστραμμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς ενεργοποιώντας τους υγιείς φωτοϋποδοχείς που απέμειναν στον ασθενή. Στη συνέχεια η οπτική πληροφορία μέσω του οπτικού νεύρου φτάνει στον εγκέφαλο δίνοντας την αντίληψη φωτεινών μοτίβων.

Οι ασθενείς που έχουν κάνει την εγχείρηση εμφύτευσης του Argus II μπορούν να ξεχωρίσουν και από τα δύο μάτια πότε υπάρχει φως και πότε όχι και κάνουν εκπαίδευση ώστε να μάθουν πώς να ερμηνεύουν τα συγκεκριμένα φωτεινά μοτίβα. Η συσκευή εξελίσσεται διαρκώς και, αν και δεν αποκαθιστά τη φυσιολογική όραση, επέτρεψε στους έως τώρα χρήστες της να αποκτήσουν έστω μερική όραση, ικανή να τους δώσει αυτονομία κινήσεων τουλάχιστον μέσα στο σπίτι τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ