Μεταμόσχευση κεφαλιού από Ιταλό χειρουργό

Η ανακοίνωση του Ιταλού γιατρού Σέρτζιο Καναβέρο, )που δηλώνει «έτοιμος» για την εγχείρηση σε δύο χρόνια από τώρα), προκαλεί ενστάσεις από νευροεπιστήμονες

Εκ νέου αναγγέλλει τη δυνατότητα μεταμόσχευσης ανθρώπινου κεφαλιού πάνω σε σώμα μέσα στην επόμενη διετία ο Ιταλός γιατρός Σέρτζιο Καναβέρο. Μόνο που και πριν από δύο χρόνια ο νευροχειρουργός από το Τορίνο είχε κάνει ανάλογη ανακοίνωση προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για τα θέματα ηθικής που εγείρονται.

Τώρα δηλώνει πως από τεχνικής πλευράς η εγχείρηση είναι σχεδόν εφικτή. Οσοι ακούνε με δυσπιστία τις απόψεις του επικεντρώνονται στη λέξη «σχεδόν» επισημαίνοντας ότι η ασάφεια παραμένει η ίδια εδώ και δύο χρόνια. Ο Ιταλός γιατρός δηλώνει ότι προτίθεται να συγκροτήσει ερευνητική ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων. Θα αναζητήσει μάλιστα τα πρώτα μέλη στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευροχειρουργών στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οπως λέει, θέλει να πάρει το κεφάλι ενός ζωντανού ανθρώπου που είναι τετραπληγικός ή πάσχει από ανίατη ασθένεια και να το μεταμοσχεύσει στο σώμα δωρητή που, για παράδειγμα, μπορεί να πέθανε από τραύμα στο κεφάλι. Υποστηρίζει δε ότι μπορεί να αναπτύξει την απαραίτητη τεχνική για να προσκολλήσει με ακρίβεια τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης με τον εγκέφαλο.

Πολλοί νευροεπιστήμονες πάντως έχουν σοβαρές ενστάσεις επ’ αυτού. Θεωρούν ότι προς το παρόν οι δυσκολίες είναι αξεπέραστες, καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνική που να εξασφαλίζει ότι τα νεύρα θα συνδεθούν σωστά, ώστε να λειτουργεί το σώμα. Εγείρονται και σημαντικά ηθικά θέματα, καθιστώντας αμφίβολο ακόμη και το αν θα δινόταν άδεια για παρόμοια πειράματα σε πιθήκους. Ακόμη και οι ψυχολογικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στον ασθενή παραμένουν άγνωστες.

Ο Σέρτζιο Καναβέρο υποστήριζε τη δυνατότητα μεταμόσχευσης κεφαλιού και το 2013, όπως είχε γράψει η «Espresso». Υποσχόταν ότι σε δύο χρόνια από τότε, δηλαδή το 2015, θα ήταν εφικτή, υποστηρίζοντας ότι έχει βρει ειδικά χημικά υλικά και ανόργανα πολυμερή για να αποκαταστήσει κομμένα νεύρα. Τώρα, όπως και τότε, ο Ιταλός ερευνητής καλεί την Πολιτεία να νομοθετήσει, ώστε να επιλυθούν τυχόν ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με μια τέτοια επέμβαση.

Βασίλης Χονδρογιάννης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ