Με αυξημένα κίνητρα η ρύθμιση των 100 δόσεων

Οι προθεσμίες υπαγωγής και η ευκαιρία που θα έχουν οι φορολογούμενοι πολίτες να ενταχθούν

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων των οφειλών ανεξαρτήτως ποσού προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με πολλές δόσεις -μέχρι 100- αλλά χωρίς κούρεμα της αρχικής οφειλής περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση. Στη ρύθμιση προς τις εφορίες το νέο στοιχείο είναι ότι θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες με χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015 (δηλαδή μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ). Στην αντίστοιχη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία τα περιθώρια είναι πιο στενά, καθώς μπορούν να ενταχθούν χρέη μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει καταληκτική προθεσμία υπαγωγής. Προς τα ασφαλιστικά ταμεία η προθεσμία ένταξης λήγει στις 30 Απριλίου 2015, ενώ προς την εφορία στις 26 Μαΐου 2015. Ειδικά για την εφορία δίνεται και η δυνατότητα μέχρι τις 27 Απριλίου 2015 για καταβολή μεγάλης προκαταβολής της οφειλής με ισόποση μείωση των προσαυξήσεων.

Για τις εφορίες

Επιπλέον, η ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία προβλέπει τα εξής:

* Η ελάχιστη δόση μειώνεται (από 50) στα 20 ευρώ.

* Οι απαλλαγές από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής εξαρτώνται από τον αριθμό των δόσεων (φτάνουν έως 100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής).

* Οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ ποσά άνω των 5.000 ευρώ ρυθμίζονται με επιτόκιο 3% ετησίως.

* Καθυστέρηση καταβολής μια δόσης συνεπάγεται προσαύξηση 0,25%.

* Μπορούν να ενταχθούν με αίτηση του οφειλέτη ακόμη και οφειλές που βρίσκονται σε άλλο καθεστώς ρύθμισης.

* Η ρύθμιση χάνεται, αν δεν πληρωθούν δύο συνεχείς δόσεις στο πρώτο οκτάμηνο ή τρεις μετά το οκτάμηνο. Επίσης η ρύθμιση χάνεται αν εντός τριών μηνών από την ένταξη ο φορολογούμενος δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις.

* Αίρονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στον οφειλέτη, αν αποπληρώσει το 25% της οφειλής.

* Εως τις 27 Απριλίου ο φορολογούμενος μπορεί να αποπληρώσει κεφάλαιο τουλάχιστον δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ και να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις.

* Καταργούνται τα πρόστιμα 10%, 20% και 30% για εκπρόθεσμη καταβολή φόρων.

* Καταργείται το διαρκές αυτόφωρο για οφειλές προς το Δημόσιο.

* Αυξάνεται το όριο οφειλής πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη προς τον οφειλέτη (από 5.000) στα 50.000 ευρώ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αυστηροποιείται το καθεστώς για την αναγνώριση δαπανών από επιχειρήσεις που λαμβάνουν τιμολόγιο από επιχείρηση που εδρεύει σε μη συνεργαζόμενο φορολογικά κράτος (π.χ. οffshore). Με τη νέα διαδικασία θα πρέπει η ελληνική επιχείρηση που λαμβάνει το τιμολόγιο να αποδώσει φόρο όσο είναι και ο φορολογικός της συντελεστής (π.χ. 26%) και να υποβάλει δικαιολογητικά στη συνέχεια στην εφορία προκειμένου να αποδείξει ότι πρόκειται για πραγματική συναλλαγή προκειμένου να της επιστραφεί ο φόρος.

Για τα ταμεία

Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι εξπρές, καθώς η προθεσμία λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου και αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και την 1η Φεβρουαρίου 2015. Παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, είτε εφάπαξ, είτε έως 50 δόσεις, είτε έως 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Συγκεκριμένα, για εφάπαξ καταβολή προβλέπεται έκπτωση 100%, στην περίπτωση ρύθμισης έως 50 δόσεις 70%, και έως 100 δόσεις έκπτωση 50%.

Επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 3% στην αποπληρωμή των οφειλών, μόνο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Για ποσά έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται ετήσια προσαύξηση. Υπενθυμίζεται ότι οφειλές έως 5.000 ευρώ έχει το 25% των ενεργών οφειλετών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (89.700 ασφαλισμένοι).

Προϋπόθεση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση είναι η πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Παρέχεται το δικαίωμα ένταξης και σε οφειλέτες που έχουν υπαχθεί ήδη σε άλλες υφιστάμενες ρυθμίσεις. Σε όσους ασφαλισμένους αποδεδειγμένα είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το 2014 αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα και οι διώξεις για περίοδο 12 μηνών. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες αυτής της ειδικής κατηγορίας να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση έως 31 Μαρτίου 2016.

Επίσης οι όροι της ρύθμισης γίνονται ακόμη ευνοϊκότεροι, όταν πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), αλλά και για Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών. Παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους σε έως 150 δόσεις, με 50% έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Θα πρέπει όμως να υπάρξει σχετική απόφαση από το Δ.Σ. του ΙΚΑ.

Επιπλέον δόθηκε το δικαίωμα για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέξουν έως τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, μέχρι 31/12/2016, ενώ ως τώρα δινόταν το δικαίωμα για επιλογή έως δύο κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών.

Τι προβλέπει για απαλλαγές από τεκμήρια

Σύμφωνα με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογουμένους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, η οποία προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

Επίσης εξαιρούνται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 και των 5.000 ευρώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 και απαλλάσσει από τον κίνδυνο υπερφορολόγησης -βάσει τεκμηρίων- εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, προερχόμενα αποκλειστικά από ενοίκια και από τόκους καταθέσεων.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

10χρονη κατήγγειλε την μητέρα της για ξυλοδαρμό – Εκείνη ισχυρίζεται το αντίθετο

Ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ερευνούν οι αστυνομικές αρχές στο Ηράκλειο...

Φόβος στην Φλώρινα για καθίζηση του εδάφους – Τι μαρτυρούν οι κάτοικοι (video)

Το χωριό Βαλτόνερα στην Φλώρινα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την σταθερότητα του...

Νέα «βόμβα» από τη Σοφία Μπεκατώρου! «Βίασαν ανήλικη συναθλήτριά μου»

Ακόμα μία... βόμβα μεγατόνων έριξε η Σοφία Μπεκατώρου με την κατάθεσή...

Έγκλημα στο Αγρίνιο: Γιαγιούλα μαρτύρησε στα χέρια «τεράτων»

Λίγες ώρες πριν βρεθούν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής οι...

55χρονος γροθοκόπησε αστυνομικό που του ζήτησε να φορέσει μάσκα

Ένας 55χρονος άντρας χτύπησε αστυνομικό μετά από μια σύσταση που του...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγγελική Λάμπρη: «Δεν ήταν έτσι ο Περικλής Κονδυλάτος όταν ήμουν εκεί» (video)

Μία απρόσμενη επίσκεψη δέχτηκε σήμερα ο παρουσιαστής της εκπομπής «Καλό Μεσημεράκι», Νίκος Μουτσινάς.Στο πλατό του εισέβαλε ξαφνικά η πρώην παίκτρια του Survivor, Αγγελική Λάμπρη,...

Ελένη Μενεγάκη: Το σχόλιο του γιου της Άγγελου Λάτσιου στη φωτογραφία της!

Η Ελένη Μενεγάκη μπορεί τη φετινή χρονιά να έχει επιλέξει να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας ωστόσο, δεν έχει παραμελήσει τους θαυμαστές της,...

Ηλίας Γκότσης: Οι αποκαλύψεις για το «Survivor» (video)

Ο Ηλίας Γκότσης πήγε καλεσμένος στην εκπομπή της Ιωάννας Μαλέσκου «Love it». Ο νικητής του δευτέρου κύκλου του «Survivor» σχολίασε όλα όσα συμβαίνουν στο...

Νίκος Πολυδερόπουλος: «Ήταν ξαφνικό το ότι θα τελειώσουν οι 8 Λέξεις» (video)

Στην κάμερα της εκπομπής «Happy Day» μίλησε ο Νίκος Πολυδερόπουλος. Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στις «8 λέξεις» και αποκάλυψε, μεταξύ άλλων πως δεν θα βρίσκεται...

Η Φάρμα: Τα νέα πρόσωπα που σκέφτεται η παραγωγή του Αντ1 (video)

Σύμφωνα με την εκπομπή «Πρωινό», η παραγωγή του Αντ1 επεξεργάζεται τα πρόσωπα που ίσως κληθούν να συμμετάσχουν στο νέο ριάλιτι του καναλιού «Η Φάρμα»....

Survivor-Spoiler: Άγρια κόντρα ανάμεσα σε Τριαντάφυλλο και Περικλή Κονδυλάτο (video)

Μετά από το ανατρεπτικό επεισόδιο της Τέταρτης οι κόκκινοι και οι μπλε φαίνεται να βρίσκουν πολλούς λόγους για να συνεχίσουν να έρχονται σε κόντρα...