Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Ρίκα Διαλυνά: «Κάναμε να μιλήσουμε 13 χρόνια με την Αλίκη»

Διαδικτυακός πόλεμος έχει ξεσπάσει εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα μετά...

Συγκινεί η Τσιμτσιλή: «Αυτό το αιφνίδιο του θανάτου έπρεπε να το διαχειριστούμε…»

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή  «Μαμα-δες» στην...

Τζώνυ Θεοδωρίδης: «Λιγνάδης και Φιλιππίδης είναι άνανδρα σκουλήκια»

Ο Τζώνυ Θεοδωρίδης έχει χαράξει τη δική του πορεία...

Συντρίμμια η ζωή της Μονογυιού

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή κάθε...

Με αυξημένα κίνητρα η ρύθμιση των 100 δόσεων

Οι προθεσμίες υπαγωγής και η ευκαιρία που θα έχουν οι φορολογούμενοι πολίτες να ενταχθούν

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων των οφειλών ανεξαρτήτως ποσού προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με πολλές δόσεις -μέχρι 100- αλλά χωρίς κούρεμα της αρχικής οφειλής περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση. Στη ρύθμιση προς τις εφορίες το νέο στοιχείο είναι ότι θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες με χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015 (δηλαδή μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ). Στην αντίστοιχη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία τα περιθώρια είναι πιο στενά, καθώς μπορούν να ενταχθούν χρέη μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει καταληκτική προθεσμία υπαγωγής. Προς τα ασφαλιστικά ταμεία η προθεσμία ένταξης λήγει στις 30 Απριλίου 2015, ενώ προς την εφορία στις 26 Μαΐου 2015. Ειδικά για την εφορία δίνεται και η δυνατότητα μέχρι τις 27 Απριλίου 2015 για καταβολή μεγάλης προκαταβολής της οφειλής με ισόποση μείωση των προσαυξήσεων.

Για τις εφορίες

Επιπλέον, η ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία προβλέπει τα εξής:

* Η ελάχιστη δόση μειώνεται (από 50) στα 20 ευρώ.

* Οι απαλλαγές από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής εξαρτώνται από τον αριθμό των δόσεων (φτάνουν έως 100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής).

* Οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ ποσά άνω των 5.000 ευρώ ρυθμίζονται με επιτόκιο 3% ετησίως.

* Καθυστέρηση καταβολής μια δόσης συνεπάγεται προσαύξηση 0,25%.

* Μπορούν να ενταχθούν με αίτηση του οφειλέτη ακόμη και οφειλές που βρίσκονται σε άλλο καθεστώς ρύθμισης.

* Η ρύθμιση χάνεται, αν δεν πληρωθούν δύο συνεχείς δόσεις στο πρώτο οκτάμηνο ή τρεις μετά το οκτάμηνο. Επίσης η ρύθμιση χάνεται αν εντός τριών μηνών από την ένταξη ο φορολογούμενος δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις.

* Αίρονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στον οφειλέτη, αν αποπληρώσει το 25% της οφειλής.

* Εως τις 27 Απριλίου ο φορολογούμενος μπορεί να αποπληρώσει κεφάλαιο τουλάχιστον δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ και να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις.

* Καταργούνται τα πρόστιμα 10%, 20% και 30% για εκπρόθεσμη καταβολή φόρων.

* Καταργείται το διαρκές αυτόφωρο για οφειλές προς το Δημόσιο.

* Αυξάνεται το όριο οφειλής πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη προς τον οφειλέτη (από 5.000) στα 50.000 ευρώ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αυστηροποιείται το καθεστώς για την αναγνώριση δαπανών από επιχειρήσεις που λαμβάνουν τιμολόγιο από επιχείρηση που εδρεύει σε μη συνεργαζόμενο φορολογικά κράτος (π.χ. οffshore). Με τη νέα διαδικασία θα πρέπει η ελληνική επιχείρηση που λαμβάνει το τιμολόγιο να αποδώσει φόρο όσο είναι και ο φορολογικός της συντελεστής (π.χ. 26%) και να υποβάλει δικαιολογητικά στη συνέχεια στην εφορία προκειμένου να αποδείξει ότι πρόκειται για πραγματική συναλλαγή προκειμένου να της επιστραφεί ο φόρος.

Για τα ταμεία

Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι εξπρές, καθώς η προθεσμία λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου και αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και την 1η Φεβρουαρίου 2015. Παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, είτε εφάπαξ, είτε έως 50 δόσεις, είτε έως 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Συγκεκριμένα, για εφάπαξ καταβολή προβλέπεται έκπτωση 100%, στην περίπτωση ρύθμισης έως 50 δόσεις 70%, και έως 100 δόσεις έκπτωση 50%.

Επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 3% στην αποπληρωμή των οφειλών, μόνο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Για ποσά έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται ετήσια προσαύξηση. Υπενθυμίζεται ότι οφειλές έως 5.000 ευρώ έχει το 25% των ενεργών οφειλετών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (89.700 ασφαλισμένοι).

Προϋπόθεση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση είναι η πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Παρέχεται το δικαίωμα ένταξης και σε οφειλέτες που έχουν υπαχθεί ήδη σε άλλες υφιστάμενες ρυθμίσεις. Σε όσους ασφαλισμένους αποδεδειγμένα είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το 2014 αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα και οι διώξεις για περίοδο 12 μηνών. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες αυτής της ειδικής κατηγορίας να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση έως 31 Μαρτίου 2016.

Επίσης οι όροι της ρύθμισης γίνονται ακόμη ευνοϊκότεροι, όταν πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), αλλά και για Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών. Παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους σε έως 150 δόσεις, με 50% έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Θα πρέπει όμως να υπάρξει σχετική απόφαση από το Δ.Σ. του ΙΚΑ.

Επιπλέον δόθηκε το δικαίωμα για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέξουν έως τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, μέχρι 31/12/2016, ενώ ως τώρα δινόταν το δικαίωμα για επιλογή έως δύο κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών.

Τι προβλέπει για απαλλαγές από τεκμήρια

Σύμφωνα με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογουμένους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, η οποία προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

Επίσης εξαιρούνται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 και των 5.000 ευρώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 και απαλλάσσει από τον κίνδυνο υπερφορολόγησης -βάσει τεκμηρίων- εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, προερχόμενα αποκλειστικά από ενοίκια και από τόκους καταθέσεων.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τζώρτζης Μονογυιός – «Αγωνιούν γιατί η γυναίκα του δε γνωρίζει τι έχει συμβεί»

Η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού, Αθηνά Κοντοπάνου κατάφερε να...

Τζώρτζης Μονογυιός: Φωτογραφίες από το γάμο του – Στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ η γυναίκα του

Ο Τζώρτζης Μονογυιός σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης όταν...

Πρώην σύντροφος Μονογυιού: «Δεν έχω πει κάτι στη κόρη μας, είμαι σε επαφή με παιδοψυχολόγο»

Η πρώην σύντροφος του Τζώρτζη Μονογυιού, Μιράντα Αθανασίου με...

Κατερίνα Μονογυιού: Τα πρώτα της λόγια μετά το χαμό του αδελφού της

Η Κατερίνα Μονογυιού βιώνει μεγάλο πένθος καθώς ο αδελφός...

Τζώρτζης Μονογυιός: Τα τελευταία νέα για την κατάσταση υγείας της συζύγου του

Η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού ήταν συνοδηγός στη μοιραία...