Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Με αυξημένα κίνητρα η ρύθμιση των 100 δόσεων

Οι προθεσμίες υπαγωγής και η ευκαιρία που θα έχουν οι φορολογούμενοι πολίτες να ενταχθούν

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων των οφειλών ανεξαρτήτως ποσού προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με πολλές δόσεις -μέχρι 100- αλλά χωρίς κούρεμα της αρχικής οφειλής περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση. Στη ρύθμιση προς τις εφορίες το νέο στοιχείο είναι ότι θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες με χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015 (δηλαδή μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ). Στην αντίστοιχη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία τα περιθώρια είναι πιο στενά, καθώς μπορούν να ενταχθούν χρέη μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει καταληκτική προθεσμία υπαγωγής. Προς τα ασφαλιστικά ταμεία η προθεσμία ένταξης λήγει στις 30 Απριλίου 2015, ενώ προς την εφορία στις 26 Μαΐου 2015. Ειδικά για την εφορία δίνεται και η δυνατότητα μέχρι τις 27 Απριλίου 2015 για καταβολή μεγάλης προκαταβολής της οφειλής με ισόποση μείωση των προσαυξήσεων.

Για τις εφορίες

Επιπλέον, η ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία προβλέπει τα εξής:

* Η ελάχιστη δόση μειώνεται (από 50) στα 20 ευρώ.

* Οι απαλλαγές από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής εξαρτώνται από τον αριθμό των δόσεων (φτάνουν έως 100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής).

* Οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ ποσά άνω των 5.000 ευρώ ρυθμίζονται με επιτόκιο 3% ετησίως.

* Καθυστέρηση καταβολής μια δόσης συνεπάγεται προσαύξηση 0,25%.

* Μπορούν να ενταχθούν με αίτηση του οφειλέτη ακόμη και οφειλές που βρίσκονται σε άλλο καθεστώς ρύθμισης.

* Η ρύθμιση χάνεται, αν δεν πληρωθούν δύο συνεχείς δόσεις στο πρώτο οκτάμηνο ή τρεις μετά το οκτάμηνο. Επίσης η ρύθμιση χάνεται αν εντός τριών μηνών από την ένταξη ο φορολογούμενος δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις.

* Αίρονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στον οφειλέτη, αν αποπληρώσει το 25% της οφειλής.

* Εως τις 27 Απριλίου ο φορολογούμενος μπορεί να αποπληρώσει κεφάλαιο τουλάχιστον δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ και να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις.

* Καταργούνται τα πρόστιμα 10%, 20% και 30% για εκπρόθεσμη καταβολή φόρων.

* Καταργείται το διαρκές αυτόφωρο για οφειλές προς το Δημόσιο.

* Αυξάνεται το όριο οφειλής πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη προς τον οφειλέτη (από 5.000) στα 50.000 ευρώ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αυστηροποιείται το καθεστώς για την αναγνώριση δαπανών από επιχειρήσεις που λαμβάνουν τιμολόγιο από επιχείρηση που εδρεύει σε μη συνεργαζόμενο φορολογικά κράτος (π.χ. οffshore). Με τη νέα διαδικασία θα πρέπει η ελληνική επιχείρηση που λαμβάνει το τιμολόγιο να αποδώσει φόρο όσο είναι και ο φορολογικός της συντελεστής (π.χ. 26%) και να υποβάλει δικαιολογητικά στη συνέχεια στην εφορία προκειμένου να αποδείξει ότι πρόκειται για πραγματική συναλλαγή προκειμένου να της επιστραφεί ο φόρος.

Για τα ταμεία

Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι εξπρές, καθώς η προθεσμία λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου και αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και την 1η Φεβρουαρίου 2015. Παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, είτε εφάπαξ, είτε έως 50 δόσεις, είτε έως 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Συγκεκριμένα, για εφάπαξ καταβολή προβλέπεται έκπτωση 100%, στην περίπτωση ρύθμισης έως 50 δόσεις 70%, και έως 100 δόσεις έκπτωση 50%.

Επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 3% στην αποπληρωμή των οφειλών, μόνο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Για ποσά έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται ετήσια προσαύξηση. Υπενθυμίζεται ότι οφειλές έως 5.000 ευρώ έχει το 25% των ενεργών οφειλετών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (89.700 ασφαλισμένοι).

Προϋπόθεση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση είναι η πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Παρέχεται το δικαίωμα ένταξης και σε οφειλέτες που έχουν υπαχθεί ήδη σε άλλες υφιστάμενες ρυθμίσεις. Σε όσους ασφαλισμένους αποδεδειγμένα είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το 2014 αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα και οι διώξεις για περίοδο 12 μηνών. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες αυτής της ειδικής κατηγορίας να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση έως 31 Μαρτίου 2016.

Επίσης οι όροι της ρύθμισης γίνονται ακόμη ευνοϊκότεροι, όταν πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), αλλά και για Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών. Παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους σε έως 150 δόσεις, με 50% έκπτωση επί των προσαυξήσεων. Θα πρέπει όμως να υπάρξει σχετική απόφαση από το Δ.Σ. του ΙΚΑ.

Επιπλέον δόθηκε το δικαίωμα για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέξουν έως τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, μέχρι 31/12/2016, ενώ ως τώρα δινόταν το δικαίωμα για επιλογή έως δύο κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών.

Τι προβλέπει για απαλλαγές από τεκμήρια

Σύμφωνα με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογουμένους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, η οποία προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

Επίσης εξαιρούνται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 και των 5.000 ευρώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 και απαλλάσσει από τον κίνδυνο υπερφορολόγησης -βάσει τεκμηρίων- εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, προερχόμενα αποκλειστικά από ενοίκια και από τόκους καταθέσεων.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...