Προστασία από τον διαβήτη 1 με μία… ένεση

Εμβόλιο που θα καθυστερεί την εμφάνιση της ασθένειας

Ενα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη εμβολίου που θα προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 1 βρίσκονται επιστήμονες στη Βρετανία. Ερευνητές από αρκετά πανεπιστήμια και κολέγια της χώρας, ανάμεσα στα οποία το πανεπιστήμιο Κάρντιφ και τα King’s College και Imperial College του Λονδίνου, εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα απομακρύνει τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 1 (εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους, κάνοντας πολύ δύσκολη την καθημερινότητά τους και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή).

Ο οργανισμός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη, η χορήγηση της οποίας πρέπει να γίνεται καθημερινά μέσω ενέσεων. Παράλληλα τα άτομα αυτά πρέπει να γυμνάζονται τακτικά και να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή, κάτι που για τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι για τους ενηλίκους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Colin Dayan από το πανεπιστήμιο Κάρντιφ, οι ερευνητές θα μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στον οργανισμό έξι πιθανές θεραπείες. Τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών αναμένονται σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Η διεξαγωγή των ερευνών για την ανάπτυξη του πρωτότυπου εμβολίου ανακοινώθηκε στο επίσημο συνέδριο του οργανισμού Diabetes UK, ενώ οι πρώτες δοκιμές του θα γίνουν από το King’s College του Λονδίνου.

Απώλεια όρασης

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι αρχικά το εμβόλιο μάλλον θα καθυστερεί την εμφάνιση της ασθένειας, ωστόσο ακόμη και αυτό θα είναι αρκετό ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος των επιπλοκών που προκαλεί ο διαβήτης τύπου 1, όπως είναι η απώλεια της όρασης, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται κανονικά σε περίπου δέκα χρόνια, αλλάζοντας τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων (μόνο στη Βρετανία τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 έχουν ξεπεράσει τα 300.000), αφού δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να δρα και θεραπευτικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ