Λαθρέμποροι ψυχών με έδρα την Αχαρνών!

Η Αστυνομία εξάρθρωσε κύκλωμα που διακινούσε αλλοδαπούς στην Ιταλία με… ταρίφα 3.500 ευρώ

Μια καφετέρια στην οδό Αχαρνών ήταν το στέκι όπου κλείνονταν συμφωνίες για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών, οι οποίοι πλήρωναν αδρά τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, με την ελπίδα ότι θα τους μεταφέρουν στην Ιταλία! Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε όμως στη Λευκάδα, τη στιγμή που μετέφερε συνολικά πενήντα αλλοδαπούς στοιβαγμένους σε δύο οχήματα τύπου βαν. Εκτός από τους λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από τους άνδρες του Λιμενικού και τέσσερις διακινητές, μέλη του κυκλώματος, το οποίο -σύμφωνα με τη δικογραφία- είχε εισπράξει από τον καθένα αμοιβή που κυμαινόταν από 2.000 ευρώ έως και 3.500 ευρώ το «κεφάλι»! Ανάμεσά τους είναι και δύο Ελληνες.

Τα ραντεβού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη του κυκλώματος πλησίαζαν τους παράνομους μετανάστες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πλήρωναν ομοεθνείς τους για να τους εντοπίσουν και να τους κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένη καφετέρια!

Τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν στις καταθέσεις τους οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς (44 Σύροι, τέσσερις Αφγανοί και δύο Πακιστανοί) που βρέθηκαν να ταξιδεύουν ο ένας πάνω στον άλλον σε μια διαδρομή που ξεκίνησε από την Ελευσίνα για μια παραλία νότια της Λευκάδας, από την οποία θα περνούσαν στην Ιταλία.

Οπως κατέθεσαν, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν παράνομα στη χώρα μας αναζητούσαν τρόπο να περάσουν στην Ιταλία, με απώτερο σκοπό κάποιοι να μείνουν εκεί και άλλοι να συνεχίσουν για τη Γερμανία. Οι αλλοδαποί αποκάλυψαν ότι στα στέκια στα οποία σύχναζαν στο κέντρο της Αθήνας τους πλησίαζαν άγνωστοι ομοεθνείς τους και τους έκλειναν ραντεβού στην καφετέρια της Αχαρνών με άτομα που -όπως έλεγαν- είχαν άμεση λύση για το πρόβλημά τους.

Πληρωμή σε δόσεις

Η ταρίφα για το παράνομο ταξίδι ήταν μεγάλη και το ποσό εξοφλούνταν είτε άμεσα είτε σε δύο δόσεις, με τα μισά μπροστά και τα υπόλοιπα λίγο πριν από την επιβίβαση στο καΐκι για την Ιταλία. Οι έρευνες για τη σύλληψη και άλλων μελών του κυκλώματος συνεχίζονται, αφού αστυνομικές και λιμενικές Αρχές της χώρας θεωρούν σίγουρο πως πρόκειται για Λερναία Υδρα που λειτουργεί βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, με πολλά εμπλεκόμενα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι λιμενικοί, μέλη του κυκλώματος είχαν επισκεφτεί αρκετές φορές τη Λευκάδα προκειμένου να έχουν έως την τελευταία στιγμή τον απόλυτο έλεγχο όλων των κινήσεων, ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

Επειτα από συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού εντοπίστηκαν κοντά στην πλωτή γέφυρα της Λευκάδας τα δύο βαν με τους πενήντα μετανάστες και τους δύο οδηγούς αλλά και δύο ακόμη αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση ως προπομποί. Ενας από τους δύο Ελληνες συλληφθέντες δηλώνει στην κατάθεσή του ότι εξαπατήθηκε από τα μέλη του κυκλώματος, για τα οποία ισχυρίζεται ότι τον είχαν πείσει πως όλοι οι μετανάστες είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα και πως τους μετέφερε στη Λευκάδα προκειμένου να εργαστούν σε χωράφια!

eq34rtq34t 3Οι νομικοί χειρισμοί

Μια αρκετά σοβαρή υπόθεση που απαιτεί ιδιαίτερους και λεπτούς νομικούς χειρισμούς χαρακτηρίζει την εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου (φωτό) που έχει αναλάβει την υπεράσπιση τους ενός εκ των τριών συλληφθέντων:

«Βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο. Διεξάγεται κύρια ανάκριση για την αναζήτηση στοιχείων που αφορούν τη δικογραφία. Οι κατηγορούμενοι έχουν κριθεί προφυλακιστέοι. Εμείς, ως συνήγοροι υπεράσπισης ενός εξ αυτών, θα προσπαθήσουμε να εισφέρουμε στην προδικασία ούτως ώστε ο εντολέας μας κατηγορούμενος να έχει δίκαιη, ορθή ποινική μεταχείριση και να μην παραβιαστούν τα υπερασπιστικά δικαιώματά του».

Τα τέσσερα οχήματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και, σύμφωνα με αυτή, χρησιμοποιούνταν από το κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών:
eq34rtq34t 4
eq34rtq34t 5
eq34rtq34t 6
eq34rtq34t 1

Θάνος Μακρογαμβράκης 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ