Ο θυμός μπορεί να οδηγήσει στο… μοιραίο!

Καρδιακή προσβολή μόλις δύο ώρες από το ξέσπασμά του

Πραγματικός δολοφόνος μπορεί να αποδειχτεί ο θυμός. Η σύσταση «ηρέμησε» ακούγεται στα αυτιά των περισσότερων θυμωμένων ανθρώπων ως κενό γράμμα, στην πραγματικότητα όμως οφείλουν να τη λαμβάνουν υπόψη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο θυμός τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο μοιραίο.

Ερευνητές στο Royal North Shore Hospital του Σίδνεϊ διαπίστωσαν πως το συναίσθημα του έντονου θυμού υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, ακόμα και δύο ώρες μετά το ξέσπασμά του. Ο επικεφαλής των ερευνητών Τόμας Μπάκλεϊ λέει χαρακτηριστικά ότι αν και άλλες κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, είναι γνωστό ότι μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, οι επιστήμονες δεν είχαν ως τώρα μελετήσει και ερμηνεύσει τις συνέπειες του έντονου θυμού.

«Η άποψη ότι το ξέσπασμα του θυμού κάνει καλό, επειδή οδηγεί στην εκτόνωση, δεν είναι απαραίτητα σωστή» δηλώνει ο Αυστραλός επιστήμονα. Οπως σημειώνει, οι νευρικοί άνθρωποι θα πρέπει να εντοπίσουν τις αιτίες που τους κάνουν να «τσιτώνονται», αλλά και τα σημάδια που προειδοποιούν πως έρχεται ξέσπασμα θυμού.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Acute Cardiovascular Care», ερευνήθηκαν τα περιστατικά ανθρώπων που εισήχθησαν στο Royal North Shore Hospital με καρδιακή προσβολή. Ολοι τους ρωτήθηκαν αν είχαν θυμώσει πριν από το συμβάν. Οι ερευνητές έφτιαξαν μάλιστα μια κλίμακα από το 1 ως το 7, με το 1 να αντιπροσωπεύει την ηρεμία και το 7 τον απόλυτο θυμό. Οποιαδήποτε κατάσταση πάνω από το 5, όπως διαπιστώθηκε, αυξάνει κατά 8,5 φορές σε σχέση με την κατάσταση ηρεμίας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Στατιστικά, βασικές αιτίες για μεγάλες εκρήξεις θυμού διαπιστώθηκε πως είναι οικογενειακοί καβγάδες -κυρίως με τα πεθερικά- και τσακωμοί με στενούς συνεργάτες στη δουλειά ή με συγκατοίκους.

Οσο για το πώς οδηγείται ο θυμωμένος στην καρδιακή προσβολή, οι ερευνητές λένε πως αρχικά αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, οι στεφανιαίες αρτηρίες «σφίγγονται» και υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης τμήματος της αθηρωματικής πλάκας, με συνέπεια τη δημιουργία θρόμβου. Αυτός είναι πολύ εύκολο να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ