«Ξύπνησαν» την… όρεξη!

Η νέα μέθοδος που εφάρμοσαν επιστήμονες για αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, με εμφυτεύματα στον εγκέφαλο

Με ηλεκτρόδια που τοποθέτησαν βαθιά στον εγκέφαλο μιας γυναίκας Βρετανοί επιστήμονες επιχειρούν να ανοίξουν νέους δρόμους στη θεραπεία της ανορεξίας. Στο πλαίσιο μεθόδου που χαρακτηρίζεται «άκρως πειραματική», τοποθέτησαν ένα καλώδιο που διεγείρει την περιοχή του εγκεφάλου η οποία καταγράφει το αίσθημα της ανταμοιβής (επικλινής πυρήνας).

Η ανορεξία θεωρείται ψυχική ασθένεια που κάνει τους ανθρώπους να λιμοκτονούν, επειδή πιστεύουν ότι είναι παχύσαρκοι και χρειάζεται να αδυνατίσουν. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αίτια της ασθένειας μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά στους ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρή μορφή της. Βαθιά στο κέντρο του εγκεφάλου ο επικλινής πυρήνας φαίνεται να υπολειτουργεί σε μερικούς ασθενείς με διατροφικές διαταραχές, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν το φαγητό.

Ο νευροχειρουργός Τιπού Αζίζ στο νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης προσπάθησε να «ξυπνήσει» τον πυρήνα αυτόν, εμφυτεύοντας -σε πρώτο χρόνο- κάτω από τα πλευρά ασθενούς μια μικρή γεννήτρια που μοιάζει με βηματοδότη. Σε αυτή συνέδεσε ένα καλώδιο το οποίο φτάνει μέχρι τον εγκέφαλο, προκειμένου να διεγείρει την περιοχή της ανταμοιβής.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε την καλωδίωση του εγκεφάλου, για να γίνει η τροφή και πάλι μια ευχάριστη εμπειρία» δηλώνει η ειδικός σε θέματα ανορεξίας δρ Ρεμπέκα Παρκ που συμμετείχε σε αυτή την πειραματική μέθοδο, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 25.000 λίρες (34.000 ευρώ περίπου).

«Πρόκειται για θεραπεία που θα είναι μόνο για τις περιπτώσεις ασθενών στους οποίους όλες οι άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις δεν είχαν αποτέλεσμα» εξηγεί ο καθηγητής Αζίζ, προσθέτοντας ότι μια επέμβαση στον εγκέφαλο είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται ύστατη λύση.

Η ερευνητική ομάδα αναζητεί πόρους χρηματοδότησης για να εφαρμόσει την πειραματική αυτή μέθοδο αντιμετώπισης της ανορεξίας με εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση σε πέντε ακόμα ασθενείς. Αντίστοιχες εφαρμογές έχουν γίνει και στο νοσοκομείο Toronto Western στον Καναδά σε έξι ασθενείς. Μεταξύ αυτών η 38χρονη Κιμ Ρόλινς που έπασχε από ανορεξία είκοσι χρόνια και υποστηρίζει ότι η εν λόγω μέθοδος τη βοήθησε να είναι πια σε ένα βάρος που είναι καλό για την υγεία της.

Κατερίνα Νικολοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ