Το Ναυάγιο δεν θα βγει στο σφυρί (;)

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς καταθέτουν αγωγή ακύρωσης του συμβολαίου πώλησης 15.000 στρμ.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγείται η πολύκροτη υπόθεση αγοραπωλησίας μεγάλης έκτασης της Ζακύνθου, που περιλαμβάνει το περίφημο Ναυάγιο! Υστερα από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και κατοίκων των επίμαχων περιοχών, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί αγωγή ακύρωσης του συμβολαίου, με σκοπό να ματαιωθεί η πώληση των 15.000 στρεμμάτων στις βορειοδυτικές ακτές της Ζακύνθου, που περιλαμβάνουν τη διάσημη παραλία, σε εταιρία λιβανέζικων συμφερόντων, η οποία φέρεται ότι ανήκει στον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί.

Την αγωγή συνυπογράφουν η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, ο Δήμος Ζακύνθου και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Οπως καταγγέλθηκε, στην έκταση αυτή υπάρχουν δημόσιοι δρόμοι, ιδιωτικές εκτάσεις και τμήματα γης που ανήκουν στην Εκκλησία, καθώς επίσης μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αναδασωτέες εκτάσεις.

Η εκδήλωση

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, ο αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Νιοτόπουλος, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής Ζακύνθου και υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δικηγόρος Αντώνης Γκούσκος ο οποίος αναφέρθηκε στην παράνομη -όπως τη χαρακτήρισε- αγοραπωλησία και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ενημέρωσε σχετικά με τον τρόπο, τη διαδικασία και τη νομιμότητα της μεταβίβασης χιλιάδων στρεμμάτων δασικής, παραθαλάσσιας, δημόσιας και ιδιωτικής έκτασης σε εταιρία αξιοποίησης τουριστικών ακινήτων.

Παροτρύνοντας για τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα που θα χειριστεί το ζήτημα, κάλεσε τους μητροπολίτες Δωδώνης και Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομο και Διονύσιο, τον κ. Νιοτόπουλο και τον κ. Κολοκοτσά να δεσμευτούν ότι θα προσπαθήσουν από κοινού να υπερασπιστούν τη δημόσια γη της Ζακύνθου. Στην πρωτοβουλία του πήρε θετική απάντηση απ’ όλους, ενώ εκπροσωπώντας την Εκκλησία ο μητροπολίτης Δωδώνης και πρώην Ζακύνθου Χρυσόστομος ανήγγειλε ότι η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου θα προβεί σε άμεση κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και τη σύσταση νομικού προσώπου για τη διαχείριση και ανάδειξη του Ναυαγίου.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων το περασμένο καλοκαίρι, με την Εκκλησία και τη δημοτική Αρχή να ερευνούν αν η μεταβίβαση της επίμαχης έκτασης είναι «καθαρή». Οι πληροφορίες έλεγαν ότι προκειμένου να αποκτήσει το «μπαλκόνι» με θέα τη διάσημη παραλία, ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί έχει δώσει 9.000.000 ευρώ στον τελευταίο απόγονο μιας παλιάς οικογένειας του νησιού, ο οποίος ισχυρίζεται ότι διαθέτει τίτλους από τον 17ο αιώνα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ