Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ο γαμπρός του Κλίντον και οι business στη φτωχή Ελλάδα

Οι σκέψεις του Μεζβίνσκι για επενδύσεις στη χώρα και ο… επικουρικός ρόλος της Γιάννας Αγγελοπούλου

Ο 37χρονος Μαρκ Μεζβίνσκι αυτοχαρακτηρίζεται «σπασικλάκι Εβραιόπουλο από τη Φιλαδέλφεια» και απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό μέχρι πριν από πέντε χρόνια, όταν παντρεύτηκε την Τσέλσι και έγινε γαμπρός της οσονούπω υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και φυσικά του πρώην προέδρου Μπιλ. Τον τελευταίο χρόνο τριγυρίζει το ελληνικό Χρηματιστήριο, τα ελληνικά ομόλογα και το ευρύτερο επιχειρηματικό τοπίο της χώρας μας.

f3543g6ye5yhΠαραβλέποντας τις ζημιές που έχει καταγράψει έως τώρα το fund του Eaglevale, το ενδιαφέρον του Μεζβίνσκι για την Ελλάδα παραμένει «ζεστό» και συνεχίζει να επιθυμεί να αγοράσει μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών και να επενδύσει σε τράπεζες, ξενοδοχεία και ακίνητα. Το εξέφρασε δε και εμπράκτως σε πρόσφατη συνάντησή του με Ελληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιριών. Μακάρι αυτήν τη φορά να είναι πιο τυχερός και να μη βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπος με μια Ελλάδα που θα είναι εκτός…

Εχει «ενσωματωθεί»

Ο νεαρός εκατομμυριούχος (με εισοδήματα περίπου 2.000.000 δολάρια τον χρόνο) έχει πλήρως «ενσωματωθεί» στην οικογένεια Κλίντον και είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον προλόγισε τον Μπιλ με τα λόγια: «Αυτός είναι ο πεθερός μου, ίσως τον έχετε ακουστά».

Ετσι, παρότι η Eaglevale των 380.000.000 δολαρίων θεωρείται (και είναι) ένα μικρό fund σε έναν κλάδο που συνολικά διαχειρίζεται περί τα τρία τρισ. δολάρια, δεν ήταν δύσκολο να συγκεντρώσει χρήματα από τους πλούσιους φίλους και υποστηρικτές της οικογένειας. Στις επενδύσεις όμως οι φιλίες δεν αρκούν. Πρέπει να υπάρχουν και στόχοι! Ας δούμε όμως ένα ένα τα μέτωπα του Μεζβίνσκι στην Ελλάδα.

Το 2014, περίοδος κατά την οποία αρκετά παρόμοια funds αύξησαν την απόδοσή τους κατά 5,7%, η Eaglevale έχασε 3,6%. Το 2013 ο Μαρκ Μεζβίνσκι συμμετείχε σε ιδιωτική συνάντηση που διοργάνωσε τράπεζα της Wall Street, στην οποία συμμετείχαν ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και επιλεγμένοι επικεφαλής διάφορων αμερικανικών hedge funds.

Πιστεύοντας ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε δρόμο «βιώσιμης ανάπτυξης», επένδυσε πολλά χρήματα στη χώρα και έχασε πολλά. Ετσι, σε επιστολή προς τους επενδυτές της, η Eaglevale αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι «οι πρόσφατες προβλέψεις μας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα απεδείχθησαν λανθασμένες. Προς το παρόν παραμένουμε επιφυλακτικοί στο να κάνουμε προβλέψεις».

Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Οπως δε χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του ο Μαρκ Λάσρι, συνιδρυτής του μεγάλου επενδυτικού fund Avenue Capital -φίλος και γνωστός υποστηρικτής των Κλίντον-, ο οποίος επένδυσε 1.000.000 δολάρια στην Eaglevale, «τούς έδωσα χρήματα για να βγάλω χρήματα».

Οι πηγές των κεφαλαίων

Ωστόσο κύκλοι αναφέρουν ότι μόλις το 10% των κεφαλαίων προέρχεται από τέτοιες πηγές. Η δε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κλίντον, Καμίλ Μπαζμάζ έχει δηλώσει ότι το τελευταίο δεν έχει καμία σχέση με το πού επιλέγουν να επενδύσουν τα χρήματά τους οι χορηγοί του.

Υποστηρικτές της οικογένειας Κλίντον τονίζουν ότι αν κάποιος θέλει να τα έχει καλά με τους Κλίντον, υπάρχουν πιο άμεσοι τρόποι στήριξης από το να επενδύουν στο fund του γαμπρού τους. Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένη την πολιτική δράση της Χίλαρι, οι οικονομικές διασυνδέσεις τόσο της ίδιας όσο και του ιδρύματος θα ερευνηθούν εξονυχιστικά από τα ΜΜΕ, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται με πολλή προσοχή. Η Eaglevale δεν το βάζει κάτω με την Ελλάδα. Ο Μεζβίνσκι έχει άλλωστε δηλώσει ότι το ενδιαφέρον του είναι μακροπρόθεσμο.

Επανέρχεται τώρα στη χώρα, πιθανώς παρακινούμενος και από την καλή φίλη της οικογένειας Κλίντον, κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου. Με πρωτοβουλία της άλλωστε διοργανώνεται τον Ιούνιο στην Αθήνα το συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον. Θα μπορούσε δε να χαρακτηριστεί και «σύνδεσμος» με την τωρινή ελληνική κυβέρνηση, μια και είναι γνωστή η καλή σχέση που η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει αναπτύξει με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως και οι συζητήσεις που φέρεται ότι έχουν κάνει μαζί του για τρόπους βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

3eq234rf 1Η γνωριμία του με την Τσέλσι και η Θρησκειολογία

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στη Θρησκειολογία και τη Φιλοσοφία, ο Μαρκ Μεζβίνσκι έχει μάστερ από την Οξφόρδη σε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες. Εχτισε σιγά σιγά την καριέρα του στα χρηματοοικονομικά, αρχικά για οκτώ χρόνια στην Goldman Sachs (γνωστοί μακροχρόνιοι υποστηρικτές της οικογένειας Κλίντον) και στη συνέχεια στον επενδυτικό οίκο G3 Capital (με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Ρίο ντε Τζανέιρο). Το 2011, μαζί με δύο συναδέλφους του από την Goldman Sachs, ίδρυσε το fund Eaglevale Partners PL, δίνοντας στην εταιρία το όνομα μιας γέφυρας στο Σέντραλ Παρκ.

Το ειδύλλιο του Μεζβίνσκι με την κόρη των Κλίντον δημιουργήθηκε το 2005 στο Στάνφορντ, όταν ο παιδικός φίλος της Τσέλσι συμπαραστάθηκε στον χωρισμό της από έναν μακροχρόνιο δεσμό, και επισφραγίστηκε με τον διαθρησκευτικό γάμο τους το 2010.

Ενα κοριτσάκι

Με την 35χρονη Τσέλσι έχουν αποκτήσει ένα κοριτσάκι, χαρίζοντας έτσι το πρώτο εγγόνι στο ζεύγος Κλίντον. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει «σώγαμπρο». Προέρχεται από ισχυρή εβραϊκή οικογένεια. Οι γονείς του έχουν και αυτοί ασχοληθεί με την πολιτική. Ο πατέρας του Εντ Μεζβίνσκι ήταν μέλος του Κογκρέσου για δύο θητείες, ωστόσο οι περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη για απάτη εις βάρος επενδυτών και η καταδίκη του το 2002 σε ποινή επτά ετών είχαν ως συνέπεια και το διαζύγιο που ζήτησε και πήρε το 2007 η σύζυγός του και μητέρα του Μαρκ, Μάρτζορι Μαργκόλις. Η ακτιβίστρια Μάρτζορι και ανταποκρίτρια του καναλιού NBC παλαιότερα ήταν μέλος του Κογκρέσου για μία μόνο θητεία, αφού η ψήφος της ήταν μεν η καθοριστική για να ψηφιστεί το 1993 ο φορολογικός νόμος του Μπιλ Κλίντον, αλλά της στοίχισε την επανεκλογή της.

Ο Μαρκ Μεζβίνσκι και η Τσέλσι γνωρίστηκαν όταν ήταν ακόμη έφηβοι και ήταν αυτός που την έπεισε να φοιτήσει στο Στάνφορντ για τις βασικές πανεπιστημιακές σπουδές της.

Η Τσέλσι συνέχισε με σπουδές στο Κολούμπια και απέκτησε ντοκτορά Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αντιπρόεδρος σήμερα του Ιδρύματος Κλίντον, εργάστηκε παλαιότερα στην εταιρία συμβούλων McKinsey και στην Avenue Capital του οικογενειακού φίλου της Μαρκ Λάσρι. Αγαπώντας το μπαλέτο από παιδί και έχοντας ασχοληθεί πολύ με αυτό στο παρελθόν, είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. του School of American Ballet.

Η σχέση της με τους γονείς της είναι στενή (το 2008, στο συνέδριο των Δημοκρατικών, η Τσέλσι είχε προλογίσει τη Χίλαρι με τη φράση «το πρότυπό μου και η μητέρα μου») και μαμά τώρα η ίδια, δεν διστάζει να δηλώσει ότι οι γονείς της ασχολούνται ενεργά με την εγγονή τους, ακόμη και για να της αλλάξουν πάνες!

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...