Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Με τα μάτια βουρκωμένα για την Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα!

Κατάνυξη και δέος στο προσκύνημα της θαυματουργής (αχειροποίητης) εικόνας, που μεταφέρθηκε από τη Γεθσημανή στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα

Ενα από τα πιο σπάνια κειμήλια της Ορθοδοξίας, μια εικόνα που πιστεύεται ότι δεν έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι αλλά με τρόπο θαυματουργό από τη Μεγαλόχαρη, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα! H αυθεντική εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας έχει τεθεί προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα.
3Την «Ιεροσολυμίτισσα», που θα παραμείνει στην Αθήνα έως τις 17 Απριλίου, έφερε από την πόλη των Ιεροσολύμων και τον Πάνσεπτο και Θεομητορικό Τάφο της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Γεθσημανή ο έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Δαμιανός παρουσία πλήθος μητροπολιτών, κληρικών αλλά και λαϊκών που έσπευσαν να την υποδεχτούν με τις τιμές που της αρμόζει. Καθημερινά από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα πλήθος πιστών συρρέει στην περιοχή της Πλάκας.
4Στο μικρό προαύλιο του ναού, στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης, η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική και φορτισμένη. Αλλοι σιωπηλοί, άλλοι με βουρκωμένα μάτια και έκδηλη την προσμονή να φτάσουν μπροστά στην εικόνα, οι πιστοί περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να μπουν στην εκκλησία και να προσεγγίσουν την «Ιεροσολυμίτισσα» που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του ναού. 1Δίπλα σε αυτήν ένας μοναχός σχηματίζει τον σταυρό με άγιο λάδι στο μέτωπο των πιστών που προσκυνούν, ενώ σε όλους προσφέρεται μια μικρή εικόνα της Μεγαλόχαρης και ένα μικρό αλουμινόχαρτο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί βαμβάκι ποτισμένο με αγίασμα από την εικόνα.

Δύσκολοι καιροί

«Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι να προσκυνήσω. Η χάρη της Παναγίας να είναι μαζί μας, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Την παρακάλεσα να χαρίζει υγεία στα παιδιά μου και σε όλο τον κόσμο, να μας βοηθάει στις δυσκολίες» λέει η κυρία Φανή, ενώ η κυρία Τζορτζίνα συμπληρώνει: «Δεν έχω καταφέρει να πάω ποτέ στα Ιεροσόλυμα και δεν ήθελα να χάσω την ευκαιρία. Μόλις άκουσα πως η εικόνα είναι εδώ, ήρθα αμέσως. Μόλις προσκύνησα, ανατρίχιασα». Για μεγάλη ευλογία κάνει λόγο και η κυρία Σοφία: «Πέρασα πολλά στη ζωή μου και τελικά έφτασα κοντά στον Θεό. Πάντα είχα πολλές θρησκευτικές αναζητήσεις, είχα ψαχτεί με τον ινδουισμό αλλά και με άλλα δόγματα. Τελικά βρήκα το λιμάνι μου. Η Ορθοδοξία είναι η αλήθεια!»

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Ιεροσολυμίτισσας αγιογραφήθηκε τον 19ο αιώνα, φέρει χρονολογία 1870 και είναι η μοναδική εικόνα που θεωρείται αχειροποίητη, αφού αγιογραφήθηκε με τρόπο θαυματουργό! Σύμφωνα με την ιστορία που την ακολουθεί, το θαύμα σημειώθηκε στη Ρωσική Ιερά Μονή της Μυροφόρου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, στους πρόποδες του Ορους των Ελαιών, απέναντι από την Ιερουσαλήμ. Εκείνη την εποχή στο μοναστήρι ασκήτεψε μια αγιογράφος μοναχή ονόματι Τατιανή, που είδε όραμα στο οποίο την
2 επισκέφθηκε στο κελί της μία άγνωστη καλόγρια και της είπε: «Αδελφή Τατιανή, ήλθα να με ζωγραφίσεις».

Η Τατιανή απάντησε πως ήταν αγιογράφος και όχι ζωγράφος και πως δεν είχε ξύλο για να τη ζωγραφίσει, αλλά η άγνωστη μοναχή τής έδωσε ένα σανίδι αγιογραφήσεως και της είπε «Ζωγράφισε»! Την ώρα που η Τατιανή ζωγράφιζε παρατήρησε με έκπληξη πως το πρόσωπο της άγνωστης επισκέπτριας άρχισε να λάμπει και τα άμφιά της να γίνονται χρυσά. Τότε σαστισμένη άκουσε την άγνωστη να της λέει: «Ω μακαρία Τατιανή, μετά τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, θα με αγιογραφήσεις πάλι εσύ».

Η μοναχή

Μόλις αντιλήφθηκε πως η άγνωστη δεν ήταν άλλη από την Παναγία, η μοναχή ξύπνησε ταραγμένη και έτρεξε στην ηγουμένη για να της διηγηθεί όσα είχε δει. Η ηγουμένη τη συμβούλεψε να επιστρέψει στο κρεβάτι της και την επόμενη μέρα να αγιογραφήσει μια εικόνα της Παναγίας. Ομως την ώρα που επέστρεφε στο κελί της αισθάνθηκε ευωδία και είδε ένα έντονο φως να βγαίνει από το κελί της. Αμέσως ειδοποίησε την ηγουμένη και μαζί μπήκαν στο κελί, όπου έκπληκτες αντίκρισαν την εικόνα του οράματος να βρίσκεται μέσα στο κελί, αχειροποίητη!

Λίγες μέρες αργότερα η Παναγία παρουσιάστηκε πάλι στη μοναχή και της ζήτησε να μεταφέρουν την εικόνα στο σπίτι της, στη Γεσθημανή. Από τότε η Αχειροποίητη Αγία Εικόνα φυλάσσεται στο Ιερό Προσκύνημα του Θεομητορικού Μνήματος της Γεσθημανής, που αποτελεί τον κενό τάφο της Παναγίας – το ονομαζόμενο Κενοτάφιο. Μάλιστα σε τρεις περιπτώσεις που ο ναός πλημμύρισε, η θαυματουργή εικόνα στάθηκε στην οροφή του ναού, χωρίς να στηρίζεται πουθενά!
6
Το όραμα του αγίου Παΐσιου το 1983

Το 1983 ο γέροντας Παΐσιος, που στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου ανακηρύχθηκε Αγιος από την εκκλησία, ρωτήθηκε σχετικά με το ποια εικόνα της Παναγίας αποδίδει καλύτερα τη μορφή της.

Ο γέροντας τότε είχε απαντήσει: «H Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα. Μια φορά την είδα εκεί στο Καλύβι στην Παναγούδα. Είδα σε όραμα ότι θα πήγαινα μακρινό ταξίδι και έπρεπε να ετοιμάσω τα χαρτιά μου, διαβατήριο, συνάλλαγμα κ.λπ., αλλά οι υπάλληλοι δεν μου έκαναν τα χαρτιά. Εκεί ήταν πολλοί άνθρωποι, όμως δεν υπήρχε κανείς να με βοηθήσει. Ποιος θα με βοηθήσει, λέω, μα δεν βρίσκεται κανένας για να ενδιαφερθεί; Είχα μία αγωνία! Και ξαφνικά παρουσιάζεται μία γυναίκα με λαμπερό πρόσωπο, ντυμένη στα χρυσαφένια. Είχε μια ωραιότητα! Αστραφτε ολόκληρη! “Μην ανησυχείς, εγώ θα σε βοηθήσω, ο Υιός μου είναι Βασιλιάς” μου λέει και με χτύπησε απαλά στον ώμο. Παίρνει τα χαρτιά και με μια κίνηση τα βάζει στον κόρφο της. Ω, τι κίνηση ήταν εκείνη! Υστερα μου είπε “Θα περάσετε δύσκολες μέρες” και μου ανέφερε κάτι που έπρεπε να κάνω κι εγώ. Μετά από καιρό είδα την Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα σε ένα βιβλίο και την αναγνώρισα».

Ανδρέας Αξιώτης
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...