Πρωταθλητές κόσμου στα φορολογικά βάρη

Αποκαλυπτική έκθεση από τον ΟΟΣΑ για το «φορτίο» που κουβαλά η μέση ελληνική οικογένεια

Παγκόσμιος πρωταθλητής στα φορολογικά βάρη που σηκώνει αναδεικνύεται ο Ελληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά, αφού με βάση τα στοιχεία μεταξύ των 34 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, δίνει το 43,4% των χρημάτων που βγάζει στο Ελληνικό Δημόσιο! Συγκεκριμένα, το βαρύτερο φορτίο φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σηκώνει η μέση ελληνική οικογένεια.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει έκθεση του ΟΟΣΑ για την επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας. Στη μελέτη εξετάζονται μόνο οι φόροι εισοδήματος και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία που αφαιρούνται από το εισόδημα των εργαζομένων. Αναφέρεται στα ισχύοντα του 2014, χωρίς να εξετάζονται άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως τα χαράτσια ακινήτων, οι έμμεσοι φόροι κατανάλωσης κ.λπ.

Οι έγγαμοι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με την έκθεση Taxing Wedges 2015 του ΟΟΣΑ, το 2014 η Ελλάδα είχε την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση (κατά μέσο όρο) για έναν έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά στο 43,4%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ των αποδοχών του, στην τσέπη του μένουν για να ζήσει μόλις 56,6 ευρώ!

Τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για μισθωτό με δύο παιδιά, εκτός από την Ελλάδα, έχουν το Βέλγιο (40,6%) και η Γαλλία (40,5%). Η Νέα Ζηλανδία είχε τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για τις οικογένειες αυτές (3,8%), ακολουθούμενη από τη Χιλή (7%), την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία (9,9%). Ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 26,9%.

Ωστόσο οι οικογένειες με παιδιά απολαμβάνουν κάποιες παροχές σε χρήμα ή σε είδος. Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ (με εξαίρεση μόνο την Ελλάδα, τη Χιλή και το Μεξικό), η φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζομένους με παιδιά είναι μικρότερη από εκείνη για άγαμους εργαζόμενους χωρίς παιδιά.

Ακόμη και μετά τις παροχές που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια (π.χ. επίδομα τέκνων για οικογένειες με δύο παιδιά), η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ όπου η φορολογική επιβάρυνση μιας οικογένειας με παιδιά παραμένει υψηλότερη από ενός άγαμου χωρίς παιδιά, αφού ληφθούν υπόψη επιδόματα και φοροαπαλλαγές!

Στην Ελλάδα ο μέσος όρος των άγαμων εργαζομένων (χωρίς παιδιά) υφίσταται καθαρή φορολογική επιβάρυνση της τάξεως του 24,9%, μικρότερη δηλαδή και από τους έγγαμους αλλά και από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 25,5%.

Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα οι καθαρές αποδοχές του μέσου άγαμου εργαζόμενου έπειτα από φόρους και παροχές ήταν 75,1% του ακαθάριστου μισθού του.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ