Φόρος (;) για τις διακοπές πολυτελείας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποφυγή του ΦΠΑ στα νησιά

Τις πολυτελείς διακοπές σε ακριβά καταλύματα και σε γνωστά νησιά βάζει στο μάτι η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο σενάριο φορολόγησης που έχει τεθεί επί τάπητος είναι η επιβολή φόρου σε όσους κάνουν πολυτελείς διακοπές σε νησιά-δημοφιλείς προορισμούς και ακριβά ξενοδοχεία. Με τον τρόπο αυτόν τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να αποφύγουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα νησιά, από τη στιγμή μάλιστα που προκύπτουν και νομικά κωλύματα για την εξαίρεση ορισμένων νησιών (π.χ. της άγονης γραμμής) από το καθεστώς έκπτωσης. Το μέτρο της κυβέρνησης έχει ως στόχο να υπερβεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με το αίτημα των εταίρων για επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά ανεξαιρέτως, η οποία είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πτώση των κερδών από τον τουρισμό, έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί από επίσημα χείλη ότι η πρόταση αυτή έχει όντως τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ήδη αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου δεν θα είναι εύκολα εφαρμόσιμη, ενώ εξίσου δύσκολο θα είναι να βρεθεί το όριο μετά το οποίο θα χαρακτηρίζονται πολυτελείς οι διακοπές.

Κωλύματα

Ειδικότερα, άνθρωποι της τουριστικής αγοράς εκτιμούν πως το μέτρο του φόρου σε ακριβές διακοπές έχει εμφανείς δυσκολίες στην εφαρμογή του, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από ποιο όριο και πάνω θα θεωρούνται πολυτελείς οι διακοπές. Υπάρχει βεβαίως και ο φόβος της φοροδιαφυγής, να δηλώνονται δηλαδή λιγότερα έξοδα από τα πραγματικά. Στα παραπάνω κωλύματα προστίθεται και το ζήτημα της φοροδιαφυγής, με την έννοια ότι οι παραθεριστές είναι πολύ πιθανό να δηλώνουν λιγότερα έξοδα για να αποφύγουν τον φόρο.

Οι δηλώσεις της Βαλαβάνη

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τη συζήτηση για την αύξηση του υπερ- μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (π.χ. Μύκονος), ώστε να προφυλαχθούν άλλα νησιά της άγονης γραμμής είχε ανοίξει με δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Ακολούθησαν μπαράζ αντιδράσεων από τουριστικούς φορείς και από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και άμεση διάψευση από την κυβέρνηση.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ