Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Κατάσταση πολιορκίας για τη δίκη του αιώνα

Αρχισε η ακροαματική διαδικασία με ηχηρές απουσίες. Η τηλεδιάσκεψη με τους μάρτυρες κατηγορίας και η αναβολή για τις 7 Μαΐου

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε χθες (αλλά διακόπηκε) στην ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, 5rw4etwe5ty 1με απόντες 25 από τους συνολικά 69 κατηγορουμένους που παραπέμφθηκαν με βούλευμα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για διεύθυνση ή σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Πιο ηχηρές απουσίες ήταν αυτές του Νίκου Μιχαλολιάκου και των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος. Δεν έδωσαν το «παρών» και εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους οι Ελένη Ζαρούλια, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής, Μιχάλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νικόλαος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Αντώνης Γρέγος και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (είχε διαχωρίσει τη θέση του με την ανεξαρτητοποίησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος). 5rw4etwe5ty 3Αντίθετα, παρόντες ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο πρώην βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας που είχε αποχωρήσει από την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δίπλα τους στο εδώλιο κάθισε και ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας της δίκης, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορουμένων και των μαρτύρων κατηγορίας.

5rw4etwe5ty 7Ωστόσο, η εκδίκαση της υπόθεσης διεκόπη, καθώς ένας κατηγορούμενος προσήλθε στο ακροατήριο χωρίς δικηγόρο και ζήτησε από το δικαστήριο να του διορίσει. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προχώρησε στον διορισμό συνηγόρου και διέκοψε για τις 7 Μαΐου.

Εξ αποστάσεως 

Στα highlights της δίκης ήταν και η τηλεδιάσκεψη που είχε η έδρα του δικαστηρίου με τους προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι δήλωσαν το «παρών» εξ αποστάσεως!

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι πέντε μάρτυρες (Α, Β, Γ, Δ, Ε) που βρίσκονταν στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής απάντησαν άμεσα στην πρόεδρο που τους εκφώνησε, μέσω της διαδικασίας αλλοίωσης της φωνής τους.

Προτού ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα της δίκης, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου επιχείρησαν να θέσουν στο δικαστήριο το ζήτημα της αλλαγής αίθουσας, εξηγώντας τα πολλαπλά προβλήματα του χώρου.

5rw4etwe5ty 4Ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί η δίκη στο Εφετείο και τόνισε πως αυτό είναι θέμα της Πολιτείας.

Ενταση και επεισόδια έξω από το δικαστήριο 

Επίθεση από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής φέρεται ότι δέχτηκε μάρτυρας κατηγορίας λίγη ώρα πριν από την έναρξη της δίκης των μελών της οργάνωσης. Οπως κατήγγειλαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο μάρτυρας και ακόμη τέσσερα άτομα από το περιβάλλον του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα έπεσαν θύματα ενέδρας που τους είχαν στήσει άγνωστοι έξω από τις φυλακές, στη συμβολή των οδών Καραολή – Δημητρίου και Διονυσίου Σολωμού, 5rw4etwe5ty 5με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να φτάσουν στο δικαστήριο. Τα θύματα μετέβησαν στην Ασφάλεια Πειραιά και κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων, ενώ στη συνέχεια δύο εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Την επίθεση επιβεβαίωσε ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Γιώργος Μαραγκός, ενώ την έρευνα έχει αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια.

Θύμα προπηλακισμών από αντιεξουσιαστές έπεσε και ο βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός, όταν επιχείρησε να συμμετάσχει στην αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του, ο ηθοποιός και βουλευτής εισέπραξε υβριστικούς χαρακτηρισμούς και χειροδικίες από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και κατόρθωσε να φυγαδευτεί την τελευταία στιγμή.

«Ημασταν εκεί με ειρηνική διάθεση, ήμουν πίσω από το πανό του Δήμου Κορυδαλλού, όταν κάποια στιγμή αισθάνομαι κάποιους να με τραβάνε. Γυρίζω και βλέπω κάποιους μαυροντυμένους με στειλιάρια στα χέρια, σαν και αυτούς που βλέπουμε να ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Αρχισαν να με τραβάνε, να με φτύνουν στο πρόσωπο, να με χτυπάνε και να με βρίζουν, να μου λένε ότι είμαι άνθρωπος του Μπόμπολα και διάφορες άλλες ακατάληπτες κακοήθειες… Δεν πρόλαβα να ακούσω καθαρά, γιατί έσπευσαν οι άνθρωποι από τον Δήμο και με πήραν από τα χέρια τους» περιέγραψε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Ορφανός. Συγκεντρωμένοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο επιτέθηκαν και σε διερχόμενο δικυκλιστή που φέρεται ότι ανήκει στους κύκλους της Χρυσής Αυγής. Οι συγκεντρωμένοι κατέβασαν τον 20χρονο από τη μοτοσικλέτα και τον γρονθοκόπησαν, αλλά οι άνδρες των ΜΑΤ κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν.

Συναγερμός στον Κορυδαλλό για τις παράλληλες πορείες

Παρέλυσαν χθες το πρωί οι δρόμοι του Κορυδαλλού, λόγω των δύο παράλληλων συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν κοντά στον χώρο διεξαγωγής της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής.

Αστυνομικοί διέκοψαν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη, η οποία περνά έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους υποστηρικτές της οργάνωσης από τα μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και κομμάτων που διαδήλωναν στην περιοχή.

Στη συγκέντρωση των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής συμμετείχαν σαράντα άτομα, τα οποία βρίσκονταν υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό στη συμβολή των οδών Διονυσίου Σολωμού και Καραολή Δημητρίου, στη βορειοδυτική πλευρά της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών. Την ίδια στιγμή, λίγα μέτρα πιο πέρα, επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, διαδήλωναν κατά της οργάνωσης περισσότερα από 4.000 άτομα, υπό το βλέμμα δεκάδων δημοσιογράφων του διεθνούς Τύπου, που είχαν σπεύσει από νωρίς να καλύψουν την κινητοποίηση.

Οι δύο παράλληλες διαδηλώσεις ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα και ολοκληρώθηκαν με τη λήξη της πρώτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, περίπου στις 11.00 το πρωί, με τον κύριο όγκο των συγκεντρωμένων που διαδήλωναν κατά της Χρυσής Αυγής να αποχωρεί συντεταγμένα από τη Γρηγορίου Λαμπράκη.

Την «αντιφασιστική συγκέντρωση» διοργάνωσε η κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, ενώ σε αυτή συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ, η οποία μάλιστα είχε κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 7.30 έως τις 11.30! Παράλληλα, ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας, ενώ αντιφασιστικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη και της Περιφέρειας Πειραιά, οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία της πόλης παρέμειναν χθες κλειστά.

Η μπούρκα, ο Καμίνης και ο σκύλος με τη γάτα

5rw4etwe5ty 8Από την ακροαματική διαδικασία δεν έλειψαν τα ευτράπελα, που αποφόρτιζαν -έστω και προσωρινά- την τεταμένη ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν όταν στο εδώλιο πλάι σε κατηγορούμενα μέλη της Χρυσής Αυγής βρέθηκε ξαφνικά και μια γυναίκα με… μπούρκα (!), προκαλώντας την εύλογη απορία συνηγόρων, μαρτύρων αλλά και των ίδιων των κατηγορουμένων. Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν μεταφράστρια που συνόδευε αλλοδαπό μάρτυρα και κατά λάθος κάθισε στις θέσεις που προορίζονταν για τους κατηγορουμένους!

5rw4etwe5ty 6Λίγο πριν από την έναρξη της δίκης αίσθηση προκάλεσε η κίνηση ενός εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος έστρεψε το κινητό του προς τους φωτορεπόρτερ και τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα και άρχισε να τους φωτογραφίζει! Η «απάντηση» των διαπιστευμένων φωτορεπόρτερ υπήρξε άμεση, με τα φλας τους να πέφτουν πάνω στον επίδοξο φωτογράφο -κυριολεκτικά- κατά ριπάς!

Στα απολαυστικά στιγμιότυπα της δίκης ήταν και ο σύντομος διάλογος του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη την ώρα που εκείνη εκφωνούσε τον κατάλογο των μαρτύρων. «Παρών» φώναξε ο δήμαρχος στο άκουσμα του ονόματός του, για να λάβει τη μάλλον… αναπάντεχη απάντηση της προέδρου. 5rw4etwe5ty 10«Είστε ο κύριος Καμίνης;» αναρωτήθηκε η κυρία Λεπενιώτη, με το ακροατήριο να ξεσπά σε γέλια. «Μάλιστα» απάντησε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως ενδεχομένως να μην καταφέρει να παραστεί σε επόμενες συνεδριάσεις λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.        

Αθόρυβα και χωρίς διαπίστευση (!), παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κατάφεραν να εισχωρήσουν στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα και δύο… απρόσκλητοι επισκέπτες! Ηταν ένας σκύλος και μια γάτα, «θαμώνες» του σωφρονιστικού καταστήματος, που δεν έδειξαν να αποθαρρύνονται από τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούσαν. Τα ζώα βόλταραν ανενόχλητα ανάμεσα στα καθίσματα, διεκδικώντας τα χάδια των παρευρισκομένων.

Ντ. Ντάβαρη, Μ. Μεϊμάρη
Φωτό: Δ. Γκολφομήτσος

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...