Πιο «φτωχός» για χάρη των υπαλλήλων του!

Επιχειρηματίας στις ΗΠΑ ψαλίδισε (93%) τις αποδοχές του και μοίρασε αυξήσεις

Το αφεντικό επιτυχημένης αμερικανικής εταιρίας περιέκοψε τον μισθό του κατά 93% για να δώσει γενναίες αυξήσεις στους υπαλλήλους του προκειμένου «να κατακτήσουν την ευτυχία».

Ο Νταν Πράις, αντί για 900.000 ευρώ τον χρόνο, θα παίρνει πλέον 65.000 ευρώ, έτσι ώστε να πληρώνονται με το ίδιο ποσό όλοι οι υπάλληλοί του, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο 30χρονος ίδρυσε την επιχείρηση Gravity Payments στο Σιάτλ το 2004 και το 2010 αύξησε εντυπωσιακά τις αποδοχές του. Πρόσφατα όμως διάβασε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον που έλεγε ότι οι απολαβές μέχρι 65.000 ευρώ τον χρόνο επηρεάζουν θετικά την ευτυχία των ανθρώπων, ενώ από εκεί και πάνω δεν παίζουν κανέναν ρόλο.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις περιγραφές φίλων του για το πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα με τους μικρούς τους μισθούς, τον ώθησε σε μια κίνηση που δεν έχει -τουλάχιστον γνωστό- προηγούμενο.

Κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι περιορίζοντας τα χρήματα που κερδίζει στο ποσό αυτό δεν θα επηρεαστεί η δική του ευτυχία και ταυτόχρονα θα βοηθήσει τους εργαζομένους του να είναι όσο πιο ευτυχισμένοι γίνεται.

Μέχρι τώρα οι μέσες ετήσιες απολαβές των 120 υπαλλήλων ήταν στα 44.500 ευρώ, ενώ 30 από αυτούς κέρδιζαν τα μισά από όσα θα παίρνουν μετά την απόφαση του γενναιόδωρου αφεντικού. Μάλιστα, εκτός από τα δικά του 835.000 ευρώ, θα μοιράσει και το κέρδος της επιχείρησης στο τέλος της χρονιάς, το οποίο εκτιμά ότι θα ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ.

Βασίλης Χονδρογιάννης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ