Το ακουστικό που βασίζεται στα έντομα!

Νέα μίνι συσκευή θα δώσει ελπίδες σε όσους πάσχουν από βαρηκοΐα

Τα έντομα στην… υπηρεσία των βοηθημάτων ακοής; Πρωτοποριακή έρευνα του πανεπιστημίου του Strathclyde, στη Γλασκόβη της Σκοτίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνας Ακοής MRC/CSO (IHR) του Βασιλικού Θεραπευτηρίου της Γλασκόβης οδήγησε στην ιδέα κατασκευής ενός ακουστικού μινιατούρας, το οποίο θα λειτουργεί περίπου όπως τα αυτιά των εντόμων.

Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανάλυση του ήχου των βοηθημάτων βαρηκοΐας, τα ακουστικά έχουν παραμείνει ίδια εδώ και δεκαετίες. Οι συσκευές που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο κοστίζουν αρκετά, είναι βαριές και οι ενεργειακές τους απαιτήσεις λειτουργούν εις βάρος του σχεδιασμού τους.

Ωστόσο η σκοτσέζικη ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Γουίντμιλ, επιδίωξε την κατασκευή μιας συσκευής που θα μπορεί να μειώσει τους θορύβους του περιβάλλοντος, επικεντρώνοντας στον ήχο που προέρχεται μπροστά από τον χρήστη.

Οπως εξηγεί ο δρ Γουίντμιλ: «Μέχρι σήμερα οι χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν ήχους που έρχονται από μπροστά τους ή από πίσω τους, αλλά τους είναι πολύ δύσκολο να ακούσουν ήχους που έρχονται από πάνω ή από κάτω, όπως η ηχώ σε ένα μεγάλο δωμάτιο.

Δυνατός ήχος

»Φιλοδοξούμε να λύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα χρησιμοποιώντας ένα νέο τύπο ακουστικού, που εμπνέεται από τον τρόπο που ακούνε τα έντομα!»

Η εν λόγω συσκευή θα μπορεί να ξεχωρίσει έναν μακρινό δυνατό ήχο -όπως ο ήχος ενός αεροπλάνου- από έναν κοντινό χαμηλό, όπως η ανθρώπινη φωνή. Παράλληλα οι επιστήμονες για την κατασκευή της νέας συσκευής θα ερευνήσουν την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ώστε το νέο αυτό ακουστικό να διαθέτει και βελτιωμένο σχεδιασμό.

Το πανεπιστήμιο του Strathclyde θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα δοκιμάσει τη συσκευή, ενώ το IHR θα ασχοληθεί με τη λειτουργία του ακουστικού και θα διεξάγει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ο δρ Μπιλ Γουίτμερ του MRC/CSO (IHR) τόνισε ότι όλοι οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία, καθώς θα είναι σε θέση να συμβάλλουν από κοινού με τις γνώσεις τους τόσο σε θέματα απώλειας ακοής όσο και στην τεχνογνωσία κατασκευής ακουστικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ