Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Με… κάλπη η αξιολόγηση στο Δημόσιο

Η ταχύτερη εξέλιξη των εργαζομένων (δεν θα συνδέεται με τις αποδοχές) και τα ψυχομετρικά τεστ από ειδικούς

Εκλογές, κάλπες και ψυχομετρικά τεστ προβλέπονται στο σχέδιο για την αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται επιλογή των καλύτερων υπαλλήλων με κάλπες, αφού θα μπορούν να ψηφίζονται από τους συναδέλφους τους, ενώ η φιλοσοφία του νέου συστήματος θα αφορά την «αξιολόγηση 360 μοιρών» και θα έχει ως στόχο την ταχύτερη εξέλιξη των εργαζομένων χωρίς να συνδέεται με τις αποδοχές.

Οσον αφορά την επιλογή υπαλλήλων για θέσεις ευθύνης, το σχέδιο είναι να γίνεται από τους ίδιους τους υπαλλήλους του τμήματος ή της διεύθυνσης μέσω ψηφοφορίας, στην οποία θα μπαίνουν οι τρεις καλύτεροι έπειτα από πρόταση του άμεσου προϊσταμένου τους.

Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα αξιολόγησης οι υπάλληλοι θα «βαθμολογούνται» και από την ψήφο των συναδέλφων τους. Στα σενάρια που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο περιλαμβάνεται και το μοντέλο ψηφοφορίας.

Υποψηφιότητες

Θα προβλέπεται ψηφοφορία σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης.

Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο εξετάζει διάφορα μοντέλα, μεταξύ των οποίων και το μοντέλο της ψηφοφορίας των τριών καλύτερων υπαλλήλων ανά τμήμα ή διεύθυνση από τους υπαλλήλους. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα συγκρίνονται με την αξιολόγηση των προϊσταμένων και οι τρεις καλύτεροι θα έχουν τη δυνατότητα ταχύτερης εξέλιξης.

Παράλληλα θα ισχύει η μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων, στα οποία θα περιλαμβάνονται η προϋπηρεσία τους, οι σπουδές και τα σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν, οι γνώσεις ξένων γλωσσών και η κατοχή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει το κριτήριο της συνέντευξης για την επιλογή προϊσταμένων αλλά και για την αξιολόγηση του προσωπικού με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ. Η συνέντευξη σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα βαθμολογείται αλλά θα διαδραματίζει τον ρόλο του εργαλείου για τη βελτίωση των ικανοτήτων του εργαζομένου.

Οι ερωτήσεις

Επίσης θα αξιοποιηθεί η χρήση ψυχομετρικών τεστ. Οι υποψήφιοι προϊστάμενοι αλλά και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται μέσω τεστ ερωτήσεων που θα έχουν καταρτιστεί από ειδικούς για να μετρηθεί η ψυχική ισορροπία τους.

Εξετάζεται, τέλος, η συμμετοχή της κοινωνίας στην αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, η κυβέρνηση εξετάζει μοντέλα κοινωνικού ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης που ισχύουν στο εξωτερικό, όπου οι πολίτες μπορούν να αποστείλουν σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με την αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυνδέσει τον μισθό από την αξιολόγηση του προσωπικού, ενώ η «βαθμολογία» των υπαλλήλων δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος λάβει αρνητική βαθμολογία, μέσω της συνέντευξης θα αναζητούνται τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητάς του είτε με μετεκπαίδευση είτε με τη μετάταξή του σε άλλη θέση, όπου θα μπορεί να αποδώσει περισσότερο.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....