Σφαγή στο Δημόσιο

Στο απόσπασμα 53.000 υπάλληλοι – Κάθε τρίμηνο θα βλέπουν την πόρτα της εξόδου 4.000!

698g24uj85h8Τέσσερις χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα απολύονται κάθε τρίμηνο από τον φετινό Ιούνιο μέχρι και το τέλος του 2014, σύμφωνα με έγγραφο της τρόικας που αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Δημοκρατία». Το έγγραφο των δανειστών μας φέρει τον τίτλο «Συμμόρφωση της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα του Μαρτίου για την υπο-δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ» και ουσιαστικά τινάζει στον αέρα το μέλλον 53.000 δημοσίων υπαλλήλων που κινδυνεύουν είτε με άμεση απόλυση είτε με αρχική επί πληρωμή απομάκρυνση από τη θέση τους, που αργότερα θα μετατραπεί σε απόλυση.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, δεσμεύεται ότι θα απολυθούν 15.000 εργαζόμενοι με πρόγραμμα υποχρεωτικής εξόδου, θα καταργηθούν τουλάχιστον 13.000 οργανικές θέσεις, ώστε να απομακρυνθεί αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων, και θα τεθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας περίπου 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς να αποκλείεται αργότερα αυτή η κινητικότητα να μετατραπεί σε απόλυση.

Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα προκύψουν από τρεις πηγές. Πρώτον, από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν τελεσίδικα απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Δεύτερον, από τη δυνατότητα εθελούσιας εξόδου όσων έχουν ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας. Τρίτον, από την αξιολόγηση που θα γίνει. Οσοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα και όσοι δεν έχουν προσληφθεί με τις τυπικές διαδικασίες, θα απομακρύνονται.      Χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε σε 206.000 δημοσίους υπαλλήλους υπουργείων και συγκεκριμένων φορέων τα πρώτα ερωτηματολόγια που θα αποτελέσουν και τον οδηγό για το σχέδιο περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Από τις απαντήσεις θα εξαρτηθεί πού θα τοποθετηθεί ο κάθε υπάλληλος βάσει του νέου οργανογράμματος, αφού βέβαια ελεγχθούν ενδελεχώς τα τυπικά προσόντα τους και η αντιστοίχισή τους με τη θέση που κατέχουν.

Ετσι, στη συνέχεια, όσων τα προσόντα δεν συμβαδίζουν με το περίγραμμα θέσης, τότε θα τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας, έτσι ώστε να καταλάβουν τη νέα τους θέση. Στα ερωτηματολόγια περιλαμβάνονται ερωτήματα σχετικά με τα γενικά στοιχεία της θέσης, τα στοιχεία του υπηρετούντος υπαλλήλου, τον άμεσα προϊστάμενο και τους υφισταμένους, αλλά και τις απαιτήσεις της θέσης. Οπως σημειώνει ο κ. Μανιτάκης, «ο οδηγός αυτός στοχεύει στον προσδιορισμό των θέσεων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν σε αυτές, ώστε να καθίσταται δυνατή η ορθολογική τους στελέχωση».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ