Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

«Οι Μάγισσες των Ιωαννίνων»

Οι εκδόσεις ΔΙΟΝ και ο συγγραφέας Νίνο Αυγέρης, παρουσίασαν την Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, στον πολυχώρο-καφέ Pure Bliss στο Σύνταγμα, το ιστορικό μυθιστόρημα «Οι Μάγισσες των Ιωαννίνων».

Οι εκδόσεις ΔΙΟΝ και ο συγγραφέας Νίνο Αυγέρης, παρουσίασαν την Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, στον πολυχώρο-καφέ Pure Bliss στο Σύνταγμα, το ιστορικό μυθιστόρημα «Οι Μάγισσες των Ιωαννίνων».

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

– Νίνο Αυγέρης, συγγραφέας του βιβλίου,
– Μαρία Ψαρά, από τον εκδοτικό οίκο ΔΙΟΝ και 
– Αγγέλα Γαβρίλη, συγγραφέας και βιβλιοκριτικός από το www.diavasame.gr

Την παρουσίαση συντόνισε ο Μιχάλης Δούκας, επιμελητής τού κειμένου τού μυθιστορήματος.

Συνοπτική παρουσίαση του βιβλίου

Οι μάγισσες των Ιωαννίνων είναι ένα διαφορετικό βιβλίο. Δεν μπορείς να ορίσεις αν έχει αρχή, μέση και τέλος, κι αυτό γιατί οι αναφορές στο μακρινό παρελθόν επανέρχονται στη διάρκεια της ανάγνωσης, μπλέκονται με τη σημερινή εποχή, επιστρέφουν για να εξηγήσουν μυστικά καλά κρυμμένα για αιώνες και γενικά η εναλλαγή εποχών αυξάνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ώστε να βρει την άκρη που και ο ίδιος ο συγγραφέας αναζητεί. Η τοποθεσία των γεγονότων είναι κυρίως μέσα στην τουρκοκρατούμενη ηπειρωτική Ελλάδα, μέσα στα χαρέμια του Αλή Πασά, τον ξεπεσμό των ηθών και την πίστη σε μάγισσες και ξόρκια, σε μυστικά φίλτρα του έρωτα και σε κάθε λογής βότανα και μαντζούνια που είχαν τη δύναμη να ορίζουν τα πάντα. Σημαντικά ιστορικά γεγονότα παρατίθενται, όπως για παράδειγμα ο πνιγμός της κυρά Φροσύνης, οι μάχες για την κατάκτηση του Σουλίου και συγχρόνως παρακολουθούμε έναν άλλο πόλεμο που δεν έχει τέλος, τη μάχη του καλού και του κακού. Οι καλές μάγισσες και οι κακές μάγισσες, γυναίκες που διαφεντεύουν ψυχές και σώματα, γνωρίζουν μυστικά και καθοδηγούν την εξέλιξη των γεγονότων που θα συμβούν ακόμη και πολλά χρόνια μετά. Και ανάμεσα σε όλα αυτά η ανάμειξη του συγγραφέα που με τη μορφή ημερολογίου μας γνωστοποιεί την ανάμειξή του στην ιστορία, τη γνωριμία του κατά κάποιο τρόπο με την κεντρική ηρωίδα του, τη Λενιώ ή Πάμβα. Μέσα από την ζωή της Λενιώς και την επαφή της με τον συγγραφέα, μαθαίνουμε για την γενιά μιας άγνωστης μέχρι σήμερα φατρίας μαγισσών, που έδρασε στην Ήπειρο μέσα στην διάρκεια των αιώνων. Μαθαίνουμε για την ζωή της, για τις κακουχίες, για τους πολέμους που δέχθηκε, για την ιστορία της μητέρας της και των δύο μαγισσών που την προστατεύουν, της Μανωδέσσας και της Διώνης. Το βιβλίο μας ταξιδεύει και την μία βρίσκεσαι στα βουνά της Ηπείρου μυρίζοντας τα φρέσκα βοτάνια της γης κι από την άλλη ζεις τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο χαρέμι του Αλή Πασά. Από την μία μυρίζεις τα αρώματα που έφτιαχνε η Κασσιανή για τις γυναίκες του χαρεμιού κι από την άλλη μπλέκεσαι σε πολέμους μαγισσών και ξόρκια μαγικά και νιώθεις να θέλεις να φτιάξεις τα δικά σου μαγικά ματζούνια.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ιωάννινα 1781, Είμαι η Πάμβα ή αλλιώς Λενιώ κι αυτή είναι η ιστορία μου. Μια όχι και τόσο συνηθισμένη ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη μυστικά, πάθη, πολέμους, αγάπη και μίσος. Η ζωή μου δεν ήταν παραμύθι, ούτε η ζωή της μάνας μου, ούτε η ζωή της γενιάς μου. Γνώρισα την κακία και το μίσος από τα μικράτα μου, από τότε που μπορούσα να καταλάβω τον εαυτό μου, από τότε που ξεστόμισα τις πρώτες μου λέξεις. Έμελλε να ζήσω ανάμεσα σε γενιές μαγισσών και να μεγαλώσω μέσα σε διχόνοιες και πολέμους κυριαρχίας. Κάθε χρόνος της ζωής μου ήταν και μια δοκιμασία. Κάθε ημέρα της ζωής μου ήταν κι ένα καινούργιο μάθημα. Κάθε μάθημα ήταν ένα δαχτυλίδι φωτιάς που με θέριευε και με μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο. Πέθανα κι αναστήθηκα πολλές φορές, όχι μόνο σωματικά, μα και ψυχικά. Κάθε φορά, αυτός ο θάνατος με έκανε πιο δυνατή, πιο ισχυρή. Στο τέλος πάντα κράταγα το κεφάλι μου ψηλά, μέχρι που έγινα η ίδια φωτιά κι έκαψα τους εχθρούς μου μια για πάντα. Στη σύντομη, αλλά πολυτάραχη ζωή μου, ένα πράγμα έμαθα πολύ καλά, ότι η δόξα, η αλήθεια κι η εξουσία, έχουν τιμήματα πολλά και ματωμένα. Μαγικά και ξεχασμένα μαντζούνια, μαχαίρια προδοσίας, δηλητήρια από δόλιες μάγισσες, φιλίες με τη μορφή φιδιού, ευχές και κατάρες. Με αυτά ήταν γεμάτα τα παιδικά μου χρόνια και τα χρόνια που ακολούθησαν την εφηβεία μου. Όλα αυτά έγιναν για εμένα. Για να καταστρέψουν την τελευταία μιας γενιάς άξιων, καλών κι αγαθών μαγισσών. Αλλά η καταστροφή μου, έγινε καταστροφή των εχθρών μου κι εγώ έγινα ο Φοίνικας που αναγεννιέμαι από τις στάχτες μου, για να διηγηθώ την ιστορία μου. Αναγεννήθηκα κι ήρθε η στιγμή, μέσα από τον τελευταίο των τελευταίων της γενιάς μου, να σας διηγηθώ την ιστορία μου. Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα που θα το κάνετε κομμάτι σας, θα το ζήσετε δυνατά μέχρι την τελευταία του σελίδα και θα το θυμάστε για πάντα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...