Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Λαφαζάνης «χτίζει» τζαμί στην Αθήνα!

Η εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Το Ισλάμ επιστρέφει στην Αθήνα διά χειρός του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ανέλαβε -σε μια συγκυρία που αφενός η κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες και αφετέρου το μεταναστευτικό παίρνει απειλητικές διαστάσεις- να «χτίσει» το τζαμί στον Βοτανικό, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις και εντός της συμπολίτευσης. Με μια βιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία ο κ. Λαφαζάνης θέλει να προχωρήσει στη διόρθωση των τοπογραφικών διαγραμμάτων που είναι απαραίτητα για να εκδοθεί η σχετική άδεια και να προχωρήσει (ύστερα από εννιά χρόνια) η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Η κατάθεση της εκπρόθεσμης τροπολογίας έγινε μάλιστα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, κάτι που μεγαλώνει τα ερωτήματα και προκαλεί ανοιχτές διαφωνίες από τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Τα σενάρια για την πρωτοβουλία Λαφαζάνη σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι τέσσερα:

  • Το πρώτο έχει σχέση με τις πιέσεις των Αράβων (Σαουδική Αραβία – Κατάρ) που θέλουν την κατασκευή τεμένους για τους μουσουλμάνους που είτε ζουν στη χώρα μας είτε την επισκέπτονται. Μάλιστα αρκετές φορές είχαν θέσει το θέμα στις κυβερνήσεις, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να επενδύσουν σε μια χώρα που δεν επιτρέπει τη δημιουργία λατρευτικού χώρου για τους ομόθρησκούς τους.
  • Η δεύτερη εκδοχή συνδέεται με τα παιχνίδια της Αγκυρας. Πρόσφατα ο Ερντογάν είχε πει δημόσια ότι θέλει να το κατασκευάσει εκείνος με δικά του χρήματα, αφού η Ελλάδα περνά κρίση! Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να εμφανιστεί ως ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, δηλαδή και αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ως αντάλλαγμα πρόσφερε το άνοιγμα της Χάλκης…
  • Το τρίτο αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται μια κίνηση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα οικονομικά μέτρα.
  • Το τέταρτο σενάριο προβάλλουν όσοι υποστηρίζουν τη δημιουργία τζαμιού με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει ένας επίσημος χώρος προσευχής και έτσι θα πάψουν (;) να λειτουργούν τα διάσπαρτα τζαμιά-βόμβες σε ολόκληρη την Αττική.

Το έργο

Η απόφαση πάντως έχει ακόμη μία παράμετρο που ίσως να δίνει και αυτή ενδιαφέρουσες εξηγήσεις. Το έργο κατοχυρώθηκε έπειτα από πέντε άκαρπες διαδικασίες στην κοινοπραξία των εταιριών που αποτελείται από την J&P Αβαξ (όμιλος Ιωάννου), ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (όμιλος Περιστέρη), ΑΚΤΩΡ (όμιλος Μπόμπολα) και ΙΝΤΡΑΚΑΤ (όμιλος Κόκκαλη). Ο συνολικός προϋπολογισμός (από εθνικούς πόρους) ανέρχεται στα 946.000 ευρώ, με τον ανάδοχο να προσφέρει έκπτωση 7%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Το τέμενος δεν θα έχει μιναρέδες και θα καλύπτει έκταση 850 τ.μ. Γύρω του θα υπάρχουν οι κλασικοί χώροι πρασίνου, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής, ενώ στη χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπεται κατασκευή κατοικιών.

Η τροπολογία που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αν. υπουργού Γιάννη Τσιρώνη πρόκειται να συζητηθεί και να τεθεί προς ψηφοφορία σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Τα πρώτα πυρά τα δέχτηκε από τους ΑΝ.ΕΛ. που διά στόματος του βουλευτή Ν. Μαυραγάνη τόνισαν ότι «εμείς οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουμε την άποψη ότι είναι τουλάχιστον άκαιρη μια τέτοια τροπολογία σε ένα άσχετης θεματολογίας νομοσχέδιο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...