Ο Λαφαζάνης «χτίζει» τζαμί στην Αθήνα!

Η εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Το Ισλάμ επιστρέφει στην Αθήνα διά χειρός του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ανέλαβε -σε μια συγκυρία που αφενός η κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες και αφετέρου το μεταναστευτικό παίρνει απειλητικές διαστάσεις- να «χτίσει» το τζαμί στον Βοτανικό, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις και εντός της συμπολίτευσης. Με μια βιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία ο κ. Λαφαζάνης θέλει να προχωρήσει στη διόρθωση των τοπογραφικών διαγραμμάτων που είναι απαραίτητα για να εκδοθεί η σχετική άδεια και να προχωρήσει (ύστερα από εννιά χρόνια) η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Η κατάθεση της εκπρόθεσμης τροπολογίας έγινε μάλιστα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, κάτι που μεγαλώνει τα ερωτήματα και προκαλεί ανοιχτές διαφωνίες από τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Τα σενάρια για την πρωτοβουλία Λαφαζάνη σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι τέσσερα:

  • Το πρώτο έχει σχέση με τις πιέσεις των Αράβων (Σαουδική Αραβία – Κατάρ) που θέλουν την κατασκευή τεμένους για τους μουσουλμάνους που είτε ζουν στη χώρα μας είτε την επισκέπτονται. Μάλιστα αρκετές φορές είχαν θέσει το θέμα στις κυβερνήσεις, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να επενδύσουν σε μια χώρα που δεν επιτρέπει τη δημιουργία λατρευτικού χώρου για τους ομόθρησκούς τους.
  • Η δεύτερη εκδοχή συνδέεται με τα παιχνίδια της Αγκυρας. Πρόσφατα ο Ερντογάν είχε πει δημόσια ότι θέλει να το κατασκευάσει εκείνος με δικά του χρήματα, αφού η Ελλάδα περνά κρίση! Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να εμφανιστεί ως ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, δηλαδή και αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ως αντάλλαγμα πρόσφερε το άνοιγμα της Χάλκης…
  • Το τρίτο αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται μια κίνηση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα οικονομικά μέτρα.
  • Το τέταρτο σενάριο προβάλλουν όσοι υποστηρίζουν τη δημιουργία τζαμιού με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει ένας επίσημος χώρος προσευχής και έτσι θα πάψουν (;) να λειτουργούν τα διάσπαρτα τζαμιά-βόμβες σε ολόκληρη την Αττική.

Το έργο

Η απόφαση πάντως έχει ακόμη μία παράμετρο που ίσως να δίνει και αυτή ενδιαφέρουσες εξηγήσεις. Το έργο κατοχυρώθηκε έπειτα από πέντε άκαρπες διαδικασίες στην κοινοπραξία των εταιριών που αποτελείται από την J&P Αβαξ (όμιλος Ιωάννου), ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (όμιλος Περιστέρη), ΑΚΤΩΡ (όμιλος Μπόμπολα) και ΙΝΤΡΑΚΑΤ (όμιλος Κόκκαλη). Ο συνολικός προϋπολογισμός (από εθνικούς πόρους) ανέρχεται στα 946.000 ευρώ, με τον ανάδοχο να προσφέρει έκπτωση 7%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Το τέμενος δεν θα έχει μιναρέδες και θα καλύπτει έκταση 850 τ.μ. Γύρω του θα υπάρχουν οι κλασικοί χώροι πρασίνου, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής, ενώ στη χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπεται κατασκευή κατοικιών.

Η τροπολογία που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και του αν. υπουργού Γιάννη Τσιρώνη πρόκειται να συζητηθεί και να τεθεί προς ψηφοφορία σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Τα πρώτα πυρά τα δέχτηκε από τους ΑΝ.ΕΛ. που διά στόματος του βουλευτή Ν. Μαυραγάνη τόνισαν ότι «εμείς οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουμε την άποψη ότι είναι τουλάχιστον άκαιρη μια τέτοια τροπολογία σε ένα άσχετης θεματολογίας νομοσχέδιο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ