Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Μαρίνα Σάττι: Διπλά πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις το «Ζάρι»

Μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του το...

Το «χρυσό» κόλπο με φοροταινίες τσιγάρων!

Στα ίχνη σπείρας που τις αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας και τις μεταπωλεί σε κυκλώματα λαθρεμπόρων, οι οποίοι τις επικολλούν σε παράνομα πακέτα και θησαυρίζουν.

Ενα βήμα πριν την εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας που αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας και έπειτα μεταπωλεί σε λαθρέμπορους φοροταινίες τσιγάρων βρίσκεται η Οικονομική Αστυνομία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», τα «κέντρα αγοράς φοροταινιών» έχουν στηθεί  τόσο στην καρδιά της Αθήνας όσο και στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με τη συμμετοχή απόρων που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην.

Μετά από εξονυχιστική έρευνα που διεξήχθη από ιδιωτικό ερευνητή, έφθασαν στα χέρια των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλυπτικά στοιχεία τόσο για τη δομή όσο και για τη δράση του κυκλώματος. Οπως αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ο ιδιωτικός ερευνητής, αλλοδαποί (κυρίως αφρικανικής υπηκοότητας) έχουν στήσει παραμάγαζα στο Μοναστηράκι, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά και αγοράζουν καθημερινά, έναντι του ποσού των 0,80 λεπτών έκαστος, τα «πολυπόθητα» χαρτάκια που φέρουν τα νόμιμα πακέτα τσιγάρων.

«Κυρίως νεαρά άτομα, άνδρες και γυναίκες αλλά και ηλικιωμένοι, προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην με αυτό τον τρόπο. Αφού έρθουν σε επαφή με τα μέλη του κυκλώματος, στη συνέχεια επιδίδονται σε σαφάρι στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά» σημείωσε ο ιδιωτικός ερευνητής και πρόσθεσε: «Μαζεύουν από τους δρόμους και από τους κάδους τα πεταμένα πακέτα τσιγάρων και με ιδιαίτερη προσοχή ξεκολλούν τη φοροταινία. Μάλιστα, προκειμένου να μην καταστραφεί, φροντίζουν να τη βγάζουν με τη μέθοδο του ατμού. Επειτα πηγαίνουν στο Μοναστηράκι και στο λιμάνι του Πειραιά και τα πωλούν έναντι 0,80 λεπτών. Τα μέλη της σπείρας δίνουν τις ανέπαφες φοροταινίες στα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων, γίνεται  επικόλληση των φοροταινιών στα παράνομα πακέτα και έτσι βγαίνουν στην αγορά ως νόμιμα».

Ο τζίρος που αποκομίζουν τα κυκλώματα από αυτή τη δράση είναι διόλου ευκαταφρόνητος, αφού υπολογίζεται ότι με το «κόλπο» των φοροταινιών κερδίζουν κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια ευρώ. «Οι δράστες, εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική κρίση, κατάφεραν να αυξήσουν δραματικά το πελατολόγιό τους. Ολο και περισσότεροι καταφεύγουν σε αυτή τη “δουλειά” προκειμένου να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα» τόνισε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και πρόσθεσε: «Οι έρευνες είναι σε καλό δρόμο και εκτιμούμε ότι είναι θέμα χρόνου η εξάρθρωση του κυκλώματος».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η επιδείνωση της ύφεσης και οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των καπνικών προϊόντων έχουν υπερτριπλασιάσει τις πωλήσεις λαθραίων τσιγάρων, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε 3,5 δισεκατομμύρια ετησίως. Ενας στους πέντε καπνιστές αγοράζει πλέον λαθραία τσιγάρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της KPMG, τα παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα το 2012 ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Η τελευταία μέτρηση, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012, έδειξε περαιτέρω αύξηση και τα τσιγάρα που δεν προορίζονταν για την εγχώρια αγορά έφτασαν το 15,7% της κατανάλωσης. Οι απολεσθέντες φόροι για το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παπαστράτος, υπολογίζονται σε 430 εκατ. ευρώ. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα λεγόμενα illicit whites, δηλαδή «σήματα» τσιγάρων που διακινούνται αποκλειστικά στην παράνομη αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 2012 περίπου τα 6 από τα 10 παράνομα τσιγάρα που καταναλώνονται στη χώρα μας.

Στο κυνήγι παράνομου χύμα καπνού

Εκτός όμως από τα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων και τα παρακλάδια τους, οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν έρθει αντιμέτωποι τον τελευταίο περίπου έναν χρόνο και με νέο φαινόμενο. «Η αύξηση του παράνομου χύμα καπνού παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές, στο Διαδίκτυο, ενώ από την επαρχία στέλνεται ακόμη και με τα ΚΤΕΛ» σημείωσε ο άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. και κατέληξε: «Ηδη έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις, αλλά μετρημένες, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο οι δράστες να εντοπιστούν». Εκτιμάται, πάντως, ότι με κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθενται στην αγορά το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλειες φόρων ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα ωστόσο με εργαστηριακές αναλύσεις καπνοβιομηχανίας, σε παραποιημένα προϊόντα καπνού έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων τρίχες ζώων, φτερά και κομμάτια πλαστικού, καθώς τα προϊόντα αυτά δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...