Φυσική ανοσία στον ιό HIV μέσω του DNA

Η τροποποίηση γενετικού υλικού ίσως οδηγήσει σε πλήρη θεραπεία

Ελπίδα για τη δημιουργία φυσικής ανοσίας στον ιό HIV δίνουν σπάνιες γονιδιακές μεταλλάξεις, τις οποίες μελετούν οι επιστήμονες. Στόχος τους είναι η δημιουργία εμβολίου και θεραπευτικών φαρμάκων μέσω τροποποίησης του γενετικού υλικού. «Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε λίγα προβλήματα, η προσέγγισή μας είναι πιο κοντά στην πλήρη θεραπεία από οτιδήποτε άλλο τα τελευταία τριάντα χρόνια» δήλωσε ο διακεκριμένος Γερμανός αιματολόγος δρ Γκέρο Χούτερ. Πριν από επτά χρόνια μαζί με το επιτελείο του στο Charité Hospital του Βερολίνου είχε θεραπεύσει πλήρως από τον ιό HIV τον Τίμοθι Ρέι Μπράουν. Ο «ασθενής του Βερολίνου», όπως έγινε γνωστός, είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών με κύτταρα με ανθεκτικότητα στον ιό και ταυτόχρονα σε ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας από την οποία έπασχε.

Η μελέτη της θεραπείας του Μπράουν έφερε στην επιφάνεια μια σπάνια μετάλλαξη στον υποδοχέα CCR5, που βρίσκεται στην κυτταρική μεμβράνη των λευκών αιμοσφαιρίων και αφορά το 1% του πληθυσμού. Εκεί συνδέεται ο ιός του HIV για να εισέλθει στο κύτταρο. Η μετάλλαξη όμως απενεργοποιεί τον υποδοχέα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μολύνει το κύτταρο ο ιός.

Δεν θα εξαπλώνεται

Οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να απενεργοποιήσουν τον υποδοχέα παρεμβαίνοντας στο γενετικό υλικό του κυττάρου, χωρίς να του προκαλέσουν βλάβες. «Αυτό δεν θα επέτρεπε στον ιό να μολύνει τον οργανισμό, ενώ σε περίπτωση που η μόλυνση έχει ήδη συμβεί, ο ιός δεν θα εξαπλώνεται στον οργανισμό» λέει ο Γερμανός γιατρός. «Μπορεί να μην είναι θεραπεία, διότι δεν καταστρέφει τον ιό, αλλά οι φορείς θα μπορούν να ζουν χωρίς φάρμακα» επισημαίνει.

Ο καθηγητής του University of Minnesota Ρούμπερ Χάρις ανακάλυψε από την πλευρά του ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο γονίδιο APOBEC3H, οι οποίες παρατηρούνται σε λίγους λευκούς, έχουν ως αποτέλεσμα να παράγονται πιο δυνατά ένζυμα απ’ ό,τι συνήθως, που μπλοκάρουν την αντιγραφή του ιού. Πιστεύει ότι με γενετική θεραπεία οι ευαίσθητοι πληθυσμοί μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικοί στον HIV.

Βασίλης Χονδρογιάννης 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ