Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Τα 20+2 μυστικά της Γιουροβίζιον

Ταξίδι στο χθες, στα παράξενα και τα παρατράγουδα του διαγωνισμού

Λίγο πριν ανάψουν τα φώτα για τον 60ό μουσικό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον στη Βιένη, το ενδιαφέρον του μουσικού κοινού ανά την Ευρώπη έχει χτυπήσει κόκκινο. Με τη Μαρία Ελενα Κυριάκου να ετοιμάζεται πυρετωδώς για να ερμηνεύσει το «One last breath», η «Espresso» σάς παρουσιάζει όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό τραγουδιού στην Ευρώπη.

1) Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision προβλήθηκε πρώτη φορά στην Ελβετία στις 24 Μαΐου του 1956. Φέτος είναι η 60ή διοργάνωση και η επέτειος θα γιορταστεί με «το μεγαλύτερο πάρτι του κόσμου», όπως υπόσχονται οι διοργανωτές.

2) Περισσότεροι από 195.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τον διαγωνισμό του 2014, που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.

3) Ο κανονισμός προβλέπει ότι η χώρα που κερδίζει τον διαγωνισμό τη μία χρονιά πρέπει να τον φιλοξενήσει την επόμενη. Ως εκ τούτου, ο φετινός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στη Βιένη, χάρη στην ιστορική νίκη της Κοντσίτα Βουρστ, η οποία συγκέντρωσε 290 βαθμούς. Πρόκειται για την πρώτη νίκη της Αυστρίας στον θεσμό από το 1966.

4) Τα τραγούδια που συμμετέχουν δεν πρέπει να ξεπερνούν τα τρία λεπτά και στη σκηνή επιτρέπεται η εμφάνιση το πολύ έξι ανθρώπων στην παρουσίαση κάθε υποψήφιου τραγουδιού. Τα ζώα απαγορεύονται.

5) Η χώρα με τα περισσότερα μηδενικά στην ιστορία του θεσμού είναι η Νορβηγία. Εχει σκοράρει μηδέν βαθμούς τέσσερις φορές, δηλαδή περισσότερες φορές από κάθε άλλη χώρα που συμμετέχει στον διαγωνισμό. Εχει δε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ: οι συμμετοχές της έχουν έρθει τελευταίες στον βαθμολογικό πίνακα συνολικά δέκα φορές!

6) Η Αυστραλία θα πάρει φέτος μέρος πρώτη φορά στη Eurovision. Η συμμετοχή της όμως θα είναι μία και μοναδική, στο πλαίσιο του εορταστικού χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, που θα έχει θέμα τη «Γεφύρωση». Ο διαγωνισμός έχει μεγάλο κοινό εδώ και πολλά χρόνια στην Αυστραλία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Γκάι Σεμπάστιαν, πρώην νικητή ριάλιτι διαγωνισμού τραγουδιού.

7) Η Αυστραλία έχει συμμετάσχει στο παρελθόν και πάλι στον διαγωνισμό, αλλά μέσω καλλιτεχνών της που εκπροσώπησαν άλλες χώρες. Η Ολίβια Νιούτον Τζον εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο το 1974, ο Τζόνι Λόγκαν νίκησε δύο φορές για την Ιρλανδία, η Gina G το 1996 τραγούδησε για το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τζέιν Κόμερφορντ για τη Γερμανία το 2006.

8) Αν και η εμφάνιση της Αυστραλίας έχει αποφασιστεί να είναι «μια κι έξω», σε περίπτωση που η Αυστρία κερδίσει και πάλι μπορεί να επιστρέψει το 2016 και να συμπαρουσιάσει με κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα τον διαγωνισμό. Το πώς θα διευθετηθεί η σημαντική διαφορά ώρας μένει να διευκρινιστεί.

9) Η Ρουσλάνα, που νίκησε για λογαριασμό της Ουκρανίας το 2004, εκτός από το έπαθλο κέρδισε και έδρα στο Κοινοβούλιο.

10) Το τραγούδι με το οποίο συμμετείχε στον διαγωνισμό η Ισπανία το 1968, το «La La La», περιείχε συνολικά 138 «La» και κέρδισε.

11) Μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν στη συνέχεια πολύ επιτυχημένη καριέρα ήταν οι ABBA (1974), η Σελίν Ντιόν (1988), ο Κλιφ Ρίτσαρντ (1968 και 1973) και ο Χούλιο Ιγκλέσιας (1970).

12) Η Ιταλία μποϊκοτάρισε τον διαγωνισμό το 1981 χαρακτηρίζοντας τον πολύ παλιομοδίτικο.

13) Το πιο μικρής διάρκειας τραγούδι στον θεσμό ήταν αυτό της Πατρίσια Μπρέντιν που διαγωνίστηκε για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το «All» που τραγούδησε το 1957 είχε διάρκεια μόλις ένα λεπτό και 52 δευτερόλεπτα.

14) Από τους πιο περίεργους τίτλους τραγουδιών της Eurovision, που παρά τη δυσκολία στην προφορά τους κατάφεραν να νικήσουν, ήταν το «Boom Bang-a-Bang» (Ην. Βασίλειο, 1969), το «A-Ba-Ni-Bi» (Ισραήλ, 1978) και το «Diggi-Loo Diggi-Ley» (Σουηδία, 1984).

15) Το 1962, κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του ολλανδικού ντουέτο De Spelbrekers, τα φώτα έσβησαν, με αποτέλεσμα το μόνο που φαινόταν να είναι δύο λευκά πουκάμισα που τραγουδούσαν!

16) Το τραγούδι της Νορβηγίας το 1980 αφορούσε την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.

17) Ο πιο μικρής ηλικίας νικητής του διαγωνισμού είναι η 13χρονη Σάντρα Κιμ από το Βέλγιο, που έκλεψε την παράσταση το 1968.

18) Το τραγούδι του Ντομένικο Μοντούνιο για την Ιταλία «Nel blu Dipinto di blu» (1958) κέρδισε δύο βραβεία Grammy.

19) Το τραγουδιστικό δίδυμο από τη Δανία Birthe Wilke και Gustav Winckler έχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερης διάρκειας φιλί σε εμφάνιση στη Eurovision, το οποίο κράτησε 32 δευτερόλεπτα. Αυτό συνέβη επειδή μέλος της παραγωγής ξέχασε να τους κάνει το σήμα που είχαν συμφωνήσει.

20) Οι νικητές της Eurovision φόρεσαν περισσότερο το λευκό (επτά φορές) από οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

21) Είκοσι οκτώ γυναίκες καλλιτέχνιδες που εμφανίστηκαν σόλο έχουν κερδίσει, ενώ μόλις επτά άντρες.

22) Καμία χώρα που εμφανίστηκε δεύτερη στη σειρά παρουσίασης των τραγουδιών δεν κέρδισε ποτέ.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...