Οι αλλεργίες «χτυπούν» και στις πόλεις!

Τα συμπτώματα σε όσους ζουν στην ύπαιθρο είναι ηπιότερα!

Συμβουλές που ανατρέπουν όσα έως τώρα θεωρούνταν δεδομένα για την αντιμετώπιση των αλλεργιών που οφείλονται στην ανθοφορία των φυτών δίνουν οι ειδήμονες. Επισημαίνουν εξάλλου πως, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, τα συμπτώματα που έχουν όσοι κατοικούν στην εξοχή είναι πιο ήπια από ό,τι των αλλεργικών που ζουν στις πόλεις. Οι αλλεργίες αυτές, προειδοποιούν οι επιστήμονες του Ιταλικού Οργανισμού Αλλεργιολογίας, Aσθματος και Κλινικής Ανοσολογίας (SIAAIC), αναμένεται να είναι σε έξαρση τις επόμενες ημέρες.

«Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, αμέσως μετά το τέλος της περιόδου των βροχών, ευνοεί τη διάδοση της γύρης στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τη συγκέντρωσή της» εξηγεί ο Ολιβιέρο Ρόσι του SIAAIC και επισημαίνει ότι αναμένεται έκρηξη των συμπτωμάτων έως τα μέσα Ιουνίου.

Μάλιστα αναφέρει ότι τα συμπτώματα είναι πιο έντονα στην πόλη από ό,τι στην εξοχή. Αν και φαίνεται περίεργο, δεδομένου ότι στην εξοχή η γύρη είναι περισσότερη, ο ασθενής νιώθει καλύτερα, καθώς απουσιάζουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που κάνουν χειρότερη την αλλεργία στις πόλεις.

Καλύτερη λύση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υψηλότερη θερμοκρασία στις πόλεις επιβαρύνουν τον οργανισμό του ασθενούς και μεγιστοποιούν τα συμπτώματα. Συστήνει λοιπόν σε όσους θέλουν να ανακουφιστούν να κάνουν μια βόλτα στην εξοχή. Τονίζει ωστόσο ότι η καλύτερη λύση παραμένει μια βόλτα στη θάλασσα, όπου και οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την αλλεργία είναι σε μικρότερη κλίμακα. Η ποσότητα της γύρης είναι λιγότερη επειδή τη διώχνει ο θαλασσινός αέρας, η ατμοσφαιρική ρύπανση μικρότερη και η θερμοκρασία χαμηλότερη.

Οσον αφορά τις αλλεργίες που οφείλονται στο γρασίδι, ο Ολιβιέρο Ρόσι συστήνει «αντιαλλεργικά εμβόλια, που θα πρέπει να χορηγούνται τρεις με τέσσερις μήνες πριν από την ανθοφορία. Αυτή η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει η περίοδος “πτήσεων” της γύρης. Εναλλακτικά, για όσους έχουν καθυστερήσει, υπάρχουν νέα φάρμακα τοπικής χρήσης με τη μορφή σπρέι, τα οποία περιέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινικά, ώστε να περιορίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, σε διάστημα 7 ως 10 ημερών από την πρώτη χρήση τους».

Βασίλης Χονδρογιάννης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ