Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Τατόι: Μνημεία τα 10 βασιλικά αυτοκίνητα

Μνημεία και με τη βούλα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) κηρύχθηκαν τα δέκα πρώην βασιλικά αυτοκίνητα που βρίσκονται μέσα στο ιστορικό κτήμα του Τατοΐου…

Μνημεία και με τη βούλα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) κηρύχθηκαν τα δέκα πρώην βασιλικά αυτοκίνητα που βρίσκονται μέσα στο ιστορικό κτήμα του Τατοΐου. Σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου, τα αυτοκίνητα που φυλάσσονται εντός του κτιρίου του βουστασίου είναι συνδεδεμένα με σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, ενώ είναι ιδιαίτερης τεχνολογικής και αισθητικής αξίας, γι’ αυτό και εντάσσονται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με τα υπόλοιπα κηρυγμένα νεότερα μνημεία του Τατοΐου.

Μέχρι σήμερα έχουν κηρυχθεί ως κινητά μνημεία 357 εικαστικά έργα (2010) και περίπου 2.000 έργα τέχνης, αντικείμενα και παραδοσιακές φορεσιές (2013) που βρέθηκαν στο Τατόι.

Τα οκτώ από τα αυτοκίνητα είναι επιβατικά βενζινοκίνητα, ενώ τα άλλα δύο είναι ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα που πιθανώς χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά μελών της βασιλικής οικογένειας εντός των ορίων του κτήματος. Τα επιβατικά αυτοκίνητα προέρχονται από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές (Rolls-Royce, MG και FIAT) και είναι σπάνια μοντέλα, αφού κατασκευάστηκαν λίγα στον αριθμό. Από τα αυτοκίνητα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Rolls-Royce, καθώς είναι εκείνες με τις οποίες η πρώην βασιλική οικογένεια συνήθιζε να μετακινείται σε επίσημες εκδηλώσεις και επετείους. Το εσωτερικό των αυτοκινήτων χαρακτηρίζεται από ποιότητα κατασκευής και πολυτέλεια, καθώς διαθέτουν ξύλινες επενδύσεις στα ταμπλό και δερμάτινα καθίσματα.

Λίστα

Από τη λίστα των μνημείων εξαιρούνται τουλάχιστον τρία επιπλέον οχήματα που βρίσκονται στην ευρύτερη έκταση του κτήματος και είναι ένα φορτηγό και δύο ακόμη οχήματα που χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό του πρώην βασιλικού κτήματος. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΚΣΝΜ, ενώ -μεταξύ άλλων- ανέφερε και την κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκονται τα οχήματα: «Τα αυτοκίνητα αυτά κινήθηκαν τελευταία φορά το 1994, στο πλαίσιο της συντήρησής τους.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υποστεί σημαντικές φθορές στο εσωτερικό του βουστασίου τόσο από την υγρασία όσο και από τα ποντίκια». Εκτός από τα πρώην βασιλικά αυτοκίνητα, «μνημεία» χαρακτηρίστηκαν επίσης και δύο στολές ευζώνων, που φυλάσσονται σε προθήκη στο γραφείο του διοικητή της Προεδρικής Φρουράς.

Μερικά από τα αυτοκίνητα αντίκες που σάπιζαν στο Τατόι:

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...