Χιλιάδες συντάξεις σε εκκρεμότητα!

Τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δημ. Στρατούλης

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται περισσότεροι από 56.000 πολίτες για την έκδοση της σύνταξής τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία, ο ακριβής αριθμός των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων πανελλαδικά ανέρχεται σε 56.615 απλές κύριες συντάξεις του ΙΚΑ. Οι εκκρεμότητες για συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης ανέρχονται σε 10.472 και σε 66.220 για επικουρικές συντάξεις.

Οσον αφορά τον χρόνο έκδοσης των συντάξεων, κατά κανόνα σε όλα τα Κέντρα Απονομών Συντάξεων της περιφέρειας κυμαίνεται από δύο έως έξι μήνες. Στο λεκανοπέδιο Αττικής, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εισερχομένων αιτημάτων, της έλλειψης και της ανισοκατανομής προσωπικού, ο χρόνος αναμονής αυξάνεται.

Ο κ. Στρατούλης αναφέρει επίσης ότι ο σημαντικά μειούμενος ρυθμός υποβολής νέων αιτήσεων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων, όπως διαφαίνεται από συγκριτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τα έτη από το 2012 έως το 2015.

Η διοίκηση του Ιδρύματος έχει θέσει ως πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών, αναλαμβάνοντας σειρά διοικητικών δράσεων τόσο σε επιτελικό επίπεδο όσο και κατά περίπτωση, σε συνεργασία με τους επικεφαλής των υπηρεσιακών μονάδων, αναφέρεται στο έγγραφο και γίνεται γνωστό ότι έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν γίνει αυστηρές συστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ως προς τα ακόλουθα σημεία:

Χρόνια ασφάλισης

Χορήγηση προσωρινής σύνταξης με βάση τον Ν. 3996/2011, εφόσον δεν συντρέχει μια από τις αρνητικές προϋποθέσεις που στερούν το δικαίωμα αυτό από τον ασφαλισμένο και εφόσον δεν υπάρχει δήλωση του ασφαλισμένου ότι δεν επιθυμεί να λάβει προσωρινή σύνταξη. Η υπηρεσία πρέπει να αρκείται στην υπεύθυνη δήλωση της αίτησης συνταξιοδότησης στην οποία ο ασφαλισμένος δηλώνει τους χρόνους ασφάλισής του στον πίνακα ασφαλιστικής κατάστασης, καθώς και στα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν κατατεθεί, ώστε να είναι πλήρης ο συνταξιοδοτικός φάκελος.

Εξέταση κατά προτεραιότητα των περιπτώσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης με βάση τον Ν. 3846/2010 και έκδοση εντός των προθεσμιών που καθορίζονται με το άρθρο 38 του Ν. 3996/2011.

Τονίζεται στο σημείο αυτό ότι η αδικαιολόγητη προώθηση νεότερων αποφάσεων με παραμέληση παλαιότερων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο ελέγχεται ο υπάλληλος σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάζονται σημαντικοί λόγοι δικαιολογημένης προώθησης νεότερων υποθέσεων, χωρίς να παραβιάζεται ο ανωτέρω κανόνας. Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω έχουν δοθεί οδηγίες στις υπηρεσίες συντάξεων ώστε να εκδίδονται άμεσα οι αποφάσεις παράτασης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας καθώς και οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου.

Τέλος, ο κ. Στρατούλης αναφέρεται στα βήματα που έχουν γίνει για την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος και στην επιστροφή όσων απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ