Αντικαρκινικό από την Κούβα

Θαυματουργό (;) σκεύασμα για τον πνεύμονα, made in Αβάνα, στα χέρια Αμερικανών ερευνητών

Τα πούρα Αβάνας είναι διάσημα, ωστόσο τώρα από την κουβανική πρωτεύουσα ίσως έρχεται και το «φάρμακο» για τις συνέπειες από το κάπνισμα, που συχνά είναι πολύ σοβαρές. Αμερικανοί ερευνητές μεταβαίνουν στην Αβάνα, τώρα που το εμπάργκο αποτελεί παρελθόν, προκειμένου να μελετήσουν το Cimavax, ένα σκεύασμα το οποίο χορηγείται ως θεραπευτικό μέσο εδώ και λίγα χρόνια στους πάσχοντες Κουβανούς από καρκίνο του πνεύμονα.

Το φάρμακο ανέπτυξαν ερευνητές στο Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της χώρας και χορηγείται δωρεάν από το 2011, ενώ το κόστος του δεν ξεπερνά το ένα ευρώ. Το Cimavax θα μελετηθεί από Αμερικανούς ερευνητές, ώστε να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητά του.

Οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν ζητήσει να το μελετήσουν και να ανακαλύψουν τα μυστικά της σύστασής του είναι πολλοί, αλλά το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας ξεκίνησε συνεργασία με το αμερικανικό Ινστιτούτο Roswell Park, το οποίο θα δρομολογήσει και την εξαγωγή του. Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι θα λάβει έγκριση για κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ εντός των επόμενων οκτώ μηνών.

Το Cimavax εμπεριέχει μια σημαντική πρωτεΐνη που αναστέλλει την εξάπλωση της νεοπλασίας στα υγιή κύτταρα και θεωρείται το πρώτο βήμα για την εύρεση θεραπείας.

Το ανοσοποιητικό

Οπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο ilfscience, η πρωτεΐνη που εντοπίζεται στον οργανισμό του ανθρώπου ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, που απελευθερώνει αντισώματα ενάντια στην ανάπτυξη του όγκου. Σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αποτρέπει μάλιστα τις μεταστάσεις, παρατείνοντας το προσδόκιμο ζωής κατά τουλάχιστον 4-6 μήνες, ενώ περιορίζει συμπτώματα όπως βήχας και δύσπνοια, βελτιώνοντας έτσι αισθητά την ποιότητα ζωής τους.

Οι επιφυλάξεις των ξένων για την αποτελεσματικότητά του έχουν να κάνουν με το χαμηλό κόστος παραγωγής του σε σύγκριση με άλλα σκευάσματα για τα οποία δαπανώνται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψη είναι ότι στην Κούβα την επιστημονική έρευνα δεν κατευθύνουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου (απούσες λόγω εμπάργκο) αλλά η ανάγκη παροχής καλύτερων υπηρεσιών υγείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ