Εκδηλώσεις μνήμης για τον Πόντο!

Εύζωνοι με την τιμημένη φορεσιά του Αντάρτη αλλά και πλήθος κόσμου στην πλατεία Συντάγματος

Σε κλίμα συγκίνησης, με την καθιερωμένη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με δύο ευζώνους ενδεδυμένους με την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη, κορυφώθηκαν χθες στην πλατεία Συντάγματος οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 353.000 θύματα της γενοκτονικής μανίας των Νεότουρκων.

rfq45etw5t 3Οι στοίχοι του ανώνυμου Πόντιου ποιητή «Η Ρωμανία κι αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο…» αντήχησαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν με πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, όπου επέδωσαν ψήφισμα για την αναγνώριση ενός εκ των μεγαλύτερων εγκλημάτων του 20ού αιώνα.

«Βρισκόμαστε εδώ, όπως και κάθε χρόνο, τιμώντας τη μνήμη των γονιών και των παππούδων μας που σφαγιάστηκαν βάσει οργανωμένου σχεδίου.

rfq45etw5t 2»Η φετινή χρονιά αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό στον συνεχιζόμενο αγώνα μας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς τα κοινοβούλια τόσο της Ολλανδίας όσο και της Τσεχίας πέρασαν σχετικά ψηφίσματα» είπε ο Βασίλης Μακρίδης, μέλος της Ενωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ).

Ενημέρωση

Από την περασμένη Κυριακή Αθηναίοι αλλά και τουρίστες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα έχουν τη δυνατότητα με μια βόλτα στο Σύνταγμα να ενημερώνονται για τη γενοκτονία των Ποντίων, καθώς το ενημερωτικό υλικό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά.

Επίσης το βράδυ της Δευτέρας διοργανώθηκε από την ΕΠΟΝΑ ολονυκτία στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της γενοκτονίας, κατά το ποντιακό έθιμο, το οποίο θέλει τη νύχτα πριν από την ταφή του αποθανόντος να πραγματοποιείται το «μόνασμα» του νεκρού.

«Το γεγονός ότι ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον γι’ αυτήν την μέχρι πρόσφατα άγνωστη τραγωδία του Ελληνισμού είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό» σχολίασε ο κ. Μακρίδης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ