Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Business υπό τη σκέπη της Αγίας Βαρβάρας!

Στις ουρές με σουβλάκια αλλά και παγωμένα νερά δεκάδες προσκυνητές στο προαύλιο του ναού

Τα κάρβουνα ανάβουν καθημερινά λίγο μετά τις 16.00 και αμέσως μπαίνουν στη σχάρα τα πρώτα χοιρινά καλαμάκια. Στον πάγκο, δίπλα στην ψησταριά που «καπνίζει» ασταμάτητα έως το βράδυ, απλώνονται μπισκότα, αλμυρά σνακ και τσίγκινοι δίσκοι με μαγειρευτά φαγητά, ενώ το ψυγείο είναι γεμάτο κρύα σάντουιτς, αναψυκτικά και νερά. fdqwe4fwqetweg 3Επί επτά ώρες (από τις 16.00 έως τις 23.00) η καντινιέρισσα της Αγίας Βαρβάρας εξυπηρετεί όσους έχουν σπεύσει στην περιοχή για να προσευχηθούν στο ιερό σκήνωμα της μεγαλομάρτυρος! Το προσκύνημα έφερε… μπίζνες και έκανε το «θαύμα» του για τους υπευθύνους λειτουργίας της καντίνας, καθώς και για ορισμένους επιχειρηματίες (κυρίως περιπτεράδες) της γειτονιάς. Τα προϊόντα που σπάνε… ταμεία είναι «το νερό, τα τσιγάρα και τα παγωτά!», όπως λέει στην «Espresso» η Ρένα Παραστατίδη, υπάλληλος περιπτέρου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι καταστηματάρχες που βλέπουν να περνά από μπροστά τους η… λαοθάλασσα προσκυνητών σημειώνουν ότι ο τζίρος δεν έκανε το προσδοκώμενο άλμα! «Ε, μας τα χάλασε η καντίνα στο προαύλιο του ναού! Περιμέναμε μεγαλύτερη κίνηση δεδομένης της πρωτόγνωρης πολυκοσμίας για την περιοχή μας. Τα πούλμαν “ξεφορτώνουν” ολημερίς, αλλά οι πολίτες δεν μπαίνουν στα μαγαζιά και όσο και αν ξανάνιωσε η γειτονιά, στα ταμεία δεν υπάρχει σπουδαία διαφορά. Αντε να δώσουμε κάνα νεράκι!» σημειώνει η Ελευθερία Λιβανού, ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, λίγα βήματα από την είσοδο της εκκλησίας.

Με καλαμάκια

Οπως φαίνεται, ο κόσμος που μεταβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην Αγία Βαρβάρα τη «βγάζει» με καλαμάκια του 1,5 ευρώ και νερό, κοντά στην ατελείωτη ουρά που σχηματίζεται στην είσοδο fdqwe4fwqetweg 1της εκκλησίας. «Προσφέρουμε και μαγειρευτά, αλλά τα best seller είναι τα σάντουιτς και τα σουβλάκια! Αυτές τις ημέρες έχουμε εξυπηρετήσει κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και πολλούς Γάλλους και Αγγλους» λέει η καντινιέρισσα Λιζέτα Ζιμπάρα. Το κιόσκι στήθηκε στον χώρο του πάρκινγκ του ναού μόνο για τις ημέρες του προσκυνήματος των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας (έως την Κυριακή) και κατέβηκε από το Χαλάνδρι. Η καντίνα ανήκει σε εταιρία catering που έχει και εστιατόριο στα βόρεια προάστια. «Ο χώρος μάς παραχωρήθηκε από τον επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο, γενικό διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, και λειτουργούμε υπό fdqwe4fwqetweg 6καθεστώς ενοικίασης. Γίνεται χαμός. Ειδικά στις ολονυχτίες! Μόλις πέσει ο ήλιος, έρχονται οι πρώτοι πελάτες για να τσιμπήσουν κάτι και να δροσιστούν» προσθέτει η κυρία Ζιμπάρα, ενώ δίπλα της ο ψήστης γυρνάει ασταμάτητα τα καλαμάκια.

Εκκλησιαστικά είδη

Αντίστοιχη επιτυχία έχει και το κιόσκι της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας, που πουλά εκκλησιαστικά είδη, ενώ παράλληλα προσφέρει δωρεάν αγιασμένο νερό. «Ο κόσμος προτιμά τα βιβλία. Το σύγγραμα “Βίος και μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας” είναι εκείνο που “φεύγει” περισσότερο, ενώ οι τιμές ποικίλλουν. Η μεγάλη παιδική έκδοση κοστίζει 3 ευρώ και τα μικρότερα με την παράκληση 1-2 ευρώ» λένε οι υπεύθυνοι του υπαίθριου «βιβλιοπωλείου».

Πάντως, οι περισσότεροι επιχειρηματίες της περιοχής υποστηρίζουν ότι η εμπορική κίνηση είναι μέτρια έως μηδενική. Ακόμη και σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας fast food, που λειτουργεί κοντά στον ναό, η κίνηση δεν έχει αυξηθεί. «Δεν θα καταλαβαίναμε ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό στην περιοχή μας, αν δεν βλέπαμε τα λεωφορεία που πηγαινοέρχονται καθημερινά. Ο κόσμος είναι “άφαντος” για εμάς!» σημείωσε η υπεύθυνη του καταστήματος Ολιάνα Μάκου.

Ο νεαρός ιδιοκτήτης καφετέριας Ανδρέας Γκογκάκης αναφέρει ότι στο μαγαζί του έχει «πράγματι περισσότερη δουλειά αυτές τις ημέρες», ενώ σε κάθε περίπτωση βλέπει το ιερό προσκύνημα ως «πολύ θετική ενέργεια για τον τόπο μας που επιτέλους ζωντάνεψε!». Την ίδια άποψη έχει ο Χρήστος Ντρέκης που διατηρεί ψησταριά: fdqwe4fwqetweg 2«Μπορεί να μην έχουμε την προσέλευση που περιμέναμε, αλλά μας έκανε καλό η μεταφορά του λειψάνου, καθώς μας γνώρισε ο κόσμος».

Νίκη Κλεισούρα

Στο Λαϊκό παρέμεινε χθες το ιερό σκήνωμα! Στον Πειραιά 24 Μαΐου

Από τις 7.30 και μόνο για μία ώρα παρέμεινε χθες το πρωί το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό, όπου οι ασθενείς, οι συγγενείς τους και το νοσηλευτικό προσωπικό είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν. Η λειψανοθήκη που αναχώρησε στις 7.15 το πρωί από το ιερό προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω κατέφθασε στον ναό Αγίων Αναργύρων, το παρεκκλήσι που στεγάζεται στο προαύλιο του Λαϊκού, με τη συνοδεία οχήματος της Αστυνομίας.

fdqwe4fwqetweg 7Χωρίς καμία προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση για τη μεταφορά του σκηνώματος, το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα των ασθενών του νοσοκομείου, ενώ δεν επιτράπηκε η είσοδος στο ευρύ κοινό, ώστε να αποφευχθούν η πολυκοσμία και τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγιος Σάββας».

Η διαδικασία

Με αυστηρές οδηγίες σχετικά με τη διάρκεια της παραμονής των λειψάνων και με «κλειστή» τη διαδικασία προσκυνήματος, χωρίς δηλαδή την παρουσία κόσμου που δεν νοσηλεύεται, η μεταφορά έγινε χωρίς παρελκόμενα. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή (24 Μαΐου) στις 16.00 το ιερό σκήνωμα θα μεταφερθεί με λιτανευτική πομπή στον ναό της Παναγίας Τριάδας στον Πειραιά και στις 18.30 στο λιμάνι. Από εκεί θα αναχωρήσει με τιμές αρχηγού κράτους με ελληνικό πολεμικό πλοίο για τη Βενετία.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...