Οι στατίνες κατά του εγκεφαλικού

Διπλό το όφελος των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη

Διπλή προστασία φαίνεται ότι προσφέρουν στον οργανισμό οι δύο κυριότερες κατηγορίες φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης, αφού, εκτός από τις καρδιαγγειακές νόσους, αποδείχτηκε ότι μειώνουν σημαντικά και τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπορντό με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Κριστόφ Τζουριό παρακολούθησαν επί εννέα χρόνια την πορεία της υγείας 7.500 ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία τα 74 έτη, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, το 27% των οποίων έπαιρνε στατίνες ή φιβράτες. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω κατηγορίες φαρμάκων που μειώνουν το επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα μείωσαν κατά 34% τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν αυτά τα φάρμακα.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ωστόσο ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν και από επόμενες μελέτες, καθώς η δική τους είναι η πρώτη που έδειξε θετική συσχέτιση ανάμεσα στα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα και στον κίνδυνο εγκεφαλικού. Σε περίπτωση που υπάρξει σχετική επιβεβαίωση από άλλη έρευνα, ανοίγει ο δρόμος να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη του εγκεφαλικού στην τρίτη ηλικία.

Πιθανές παρενέργειες

Εως σήμερα οι γιατροί αποφεύγουν να συνταγογραφούν στατίνες σε άτομα άνω των 75 ετών, καθώς τα οφέλη τους είναι λιγότερο ξεκάθαρα στους ηλικιωμένους, ενώ συνδέονται και με πιθανές παρενέργειες, όπως ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια και η γνωστική διαταραχή. Αντίθετα, οι στατίνες χορηγούνται ευρέως σε εκατομμύρια νεότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, για να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης τους.

Αξιοσημείωτο χαρακτηρίζεται πάντως το γεγονός ότι η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «British Medical Journal» δεν διαπίστωσε ανάλογη θετική συσχέτιση των φαρμάκων για τη χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο και για το έμφραγμα σε βάθος χρόνου, ενώ δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη διαφορά αποτελεσματικότητας μεταξύ των στατινών και των φιβρατών όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ